Mistrovským vozem ve Finsku Peugeot 208 T16 R5

Dění ve finském šampionátu o minulém víkendu uzavřel podnik v okolí Tampere.

Dění ve finském šampionátu o minulém víkendu uzavřel podnik v okolí Tampere. Během dvoudenní soutěže se posádky vydaly i na tratě, kde se v minulosti konal podnik světového šampionátu. Pro všechny bylo připraveno celkem 150 ostrých kilometrů. Až do úplného závěru hořel souboj jezdců o titul v rámci klasifikace SM1 i SM2. V té první se spolu měli utkat piloti francouzských R5. Juha Salo s Peugeotem si do Tampere přivezl bodový náskok na Jussiho Vainionpää za volantem Citroënu. Zatímco zde se odehrál souboj jezdců francouzských vozů, o titul v SM2 si to rozdali borci za volanty japonských produkčních aut. V roli favorita s bodovým náskokem přijel na start závěrečné rally pilot Subaru Teemu Asunmaa, ovšem Joni Nikko se svým Mitsubishi stále ještě nebyl úplně bez šancí.

Překvapivým lídrem soutěže se po průjezdu jezdeckého areálu Teivo stal druhý muž klasifikace SM2. Následujících 16 kilometrů na klasických lesních cestách zvládnul nejrychleji Kristian Kiviniemi s Mitsubishi Lancer EVO X R4 a stal se vedoucím mužem rally po první etapě. V té druhé už na rychlé tempo z pátku navázat nedokázal a v cíli se musel smířit se čtvrtým místem. Lídr po první rychlostní zkoušce Nikko držel i během druhé etapy svého hlavního soupeře v boji o titul Asunmu za zády. Pilot Subaru ale moc dobře věděl, že mu druhé místo bohatě stačí. Na Nikka tak neútočil a v absolutní klasifikaci dojel do cíle hned za ním na třetí příčce a stal se letošním mistrem SM2.

I v tamperské soutěži se předvedla dvojice mladých Japonců, které pro budoucí starty s Toyotou v MS vychovává čtyřnásobný mistr světa Tommi Mäkinen. Oproti předešlému pokusu tentokrát ani Hiroki Arai ani Takamoto Katsuta kvůli haváriím cíl nespatřil. Porucha Mitsubishi Lancer WRC vyřadila v osmém testu ze hry Ariho Vihavainena. Vainionpää v pátek zajel pomaleji než Salo a v sobotu začal ráno tlačit na pilu. Aby mohl získat titul, musel vyhrát a ještě doufat, že jeho rival skončí za hranicemi nejlepší trojice. Vainionpää to se svou rychlostí trochu přehnal a brzy havaroval. Salo se mezitím dostal na první místo a teď už nikým neohrožován mířil za svým devátým titulem finského šampióna. Debut Peugeotu 208 T16 R5 na finských tratích tedy dopadnul na výbornou.

Výsledky podniku finského mistrovství

Konečný stav šampionátu: SM1:1. Salo 145, 2. Vainionpää 92, 3. Veikkanen 73,5, 4. Suninen 40, 5. Kasi 39,5
SM2: 1. Asunmaa 112, 2. Nikko 104,8, 3. Kiviniemi 63,8, 4. Burger 47,5, 5. Pasanen 37

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!