2. 10. 2015 08:43 − 5387× − 7

Tratě Rally Klatovy připomněly historii

Organizátoři klatovské soutěže splnili svůj slib a žádná z rychlostních zkoušek není kopií testu z letošního ročníku.

Organizátoři klatovské „zastupující“ soutěže splnili svůj slib a žádná z rychlostních zkoušek není kopií testu z letošního ročníku slavné Rallye Šumava Klatovy. Nicméně technických tratí není ani kolem starobylého západočeského města nekonečné množství, není tedy divu, že byly takříkajíc oprášeny úseky známé z minulých let. Další zajímavosti o Rally Klatovy 2015 je možné jej najít na stránkách www.pamk.cz .

Jen několik týdnů měli na začátku léta organizátoři Rally Klatovy 2015 na to, aby stihli postavit trať nové soutěže a zajistit pro rychlostní zkoušky i všechna nezbytná povolení tak, aby mohl být včas i vydán i základní dokument rally, tzv. zvláštní ustanovení. Nepřekvapilo tedy, že se rozhodli využít dobrých vztahů především s obcemi, které už dlouhá léta s Pošumavským auto moto klubem úspěšně spolupracují. Těm všem patří veliký dík za vstřícný přístup k nenadálé akci.

Poté, co soutěž zahájí v sobotu 3.10. v 8.30 na klatovském náměstí Míru, soupeření o vteřiny otevře polookruhová Petrovická rychlostní zkouška. Ta je dobře známá z devadesátých i dřívějších let, poslední roky jí ale tratě šumavských podniků míjely. Erzeta startuje u Petroviček a po svižné zatáčkovité komunikaci s opraveným asfaltem pokračuje k Petrovicím, kde odbočuje vpravo na úzkou vozovku, která přivede závodníky do Němčic. Odtud se vydají posádky opět po širší silnici směrem k Petrovičkám, před kterými se oddělí vozy směřující už k cíli od těch, které bude čekat ještě jeden okruh.

Nezvykle až jako druhá zkouška se pojede Klatovský okruh. Ten asi není třeba dlouze představovat, závodí se tu už přes čtyřicet let a ke všem zdejším rally patří opravdu neodmyslitelně. Podobně jako úvodní test se i RZ 2 pojede ve směru hodinových ručiček, takže v takzvaném klasickém gardu. Diváky určitě nejvíc přiláká „špic“, ostré pravé odbočení na okraji Klatov s magnetizujícím příkopem, jenž už přitáhl opravdu dlouhou řádku soutěžních vozů. Letos bude zajímavější než obvykle i odbočení v prostoru okruhového startu, ve sjezdu k němu je totiž položen zbrusu nový a velmi kluzký asfaltový povrch, atraktivní bude jistě také průjezd obcí Čínov.

Po dvou krouženích si závodníci odpočinou v servisu, jejich mechanici budou ale muset připravit vozy pro nejtěžší část letošní Rally Klatovy. Tato střední sekce bude zahájena rychlostní zkouškou Koráb, která bude na soutěži vůbec nejdelší. Po mnoha letech se opět klikaté serpentiny na kopec nad Kdyní pojedou směrem nahoru, z křižovatky Vejpřahy budou jezdci nezvykle pokračovat rovně, těžkým a nepříjemným klesáním k Němčicím. Tuto obec (jmenovkyni té z RZ 1) projedou auta zajímavou technickou pasáží, pak ale bude následovat svižný úsek k odbočce na Černíkov. Odtud začíná další velmi zajímavá a technická část této divácky velmi vstřícné rychlostní zkoušky, přičemž půvabné pasáže jsou tu ukončeny až cílovou čarou.

Posledním testem, který jsme si ještě nepopsali, je Doubrava. Jedná se o další „retro“, na této trati se závodilo dlouhé desítky let a i mnozí současní jezdci si jí ještě dobře pamatují. Startuje se na okraji Mlýnce, odkud se po svižnějším úseku závodníci dostanou do Poleně. Následuje zatáčkovité překonání kopce Doubrava, z nějž přes známé zatáčky u Věckovic a Tetětic vozy dojedou k cíli nad Koryty. Druhou sekci uzavře opakovaný průjezd Petrovickým polookruhem, z nějž si unavené posádky odjedou odpočinout do janovické servisní zóny. Soutěž uzavřou druhé průjezdy rychlostních zkoušek Koráb a Doubrava a v 16.50 by měla první posádky přivítat cílová rampa postavená opět na klatovském náměstí Míru.

Komentářů celkem: 7
2. 10. 2015 10:49
0 0
Bude na RZ 1 v úseku mezi Petrovičkama a Petrovicema nějaký retardér?
2. 10. 2015 11:18
0 0
Nevíte někdo, jestli zase budou na okruhu vybírat prašule ?
Mě je to nějak jedno, jsem stejně v servisu ale ptají se mne chudí kamarádismajlík
2. 10. 2015 11:40
0 0
Na FB píšou stovku za okruh, 150 za účastnickou.
2. 10. 2015 11:54 Upraveno 11:54
0 0
Díky kollma .Hned jsem jim to mým kamarádům bezdomovcům volal. Byli radostí bez sebe smajlík. Ale co čekali, pozvaní pupkáči se musí taky nažratsmajlík
2. 10. 2015 12:18
0 0
Alf_kt: díky smajlík
2. 10. 2015 21:17
0 0
Ach to je nostalgie! Je mi skutečně líto, že zítra nebudu moci být přítomen, neboť přesně na těchto tratích jsem jako malý a odrostlejší stával a sledoval vozy 90. let, historiky na Vltavě i první WRC na přelomu tisíciletí. Je tam řada přehledných divácky zajímavých míst s viditelností na více zatáček. Navrhuji to příští rok zopakovat, když už budu moci být předpokládám přítomen! smajlík Co takhle udělat dvoudenní soutěž s jednou etapu na příbramsku a druhou na těchto tratích severně od Klatov? Je to od sebe coby kamenem dohodil. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!