Lappi po prvním dni na Korsice na třetím místě

Tovární posádka značky Škoda Esapekka Lappi/Janne Ferm (FIN/FIN) si i v deštivém chaosu zachovala chladnou hlavu.

› Posádka Lappi/Ferm má po prvním dni našlápnuto na pódiové umístění v hodnocení WRC 2
› Vytrvalý déšť ničí silnice, jedna rychlostní zkouška zrušena
› Lappi: „Naše ŠKODA Fabia R5 i za těchto složitých podmínek funguje naprosto dokonale“

Corte/Francie, 2. října 2015 – Tovární posádka značky ŠKODA Esapekka Lappi/Janne Ferm (FIN/FIN) si i v deštivém chaosu zachovala chladnou hlavu a po prvním dni Rally Korsika se umístila na třetím místě hodnocení WRC 2. Po přívalových deštích bylo hned na úvod tohoto podniku Mistrovství světa v automobilových soutěžích FIA (WRC 2) nutno zrušit jednu z plánovaných pátečních rychlostních zkoušek, protože vodní příval poškodil silnici.

„Byla to skutečná výzva, druhá rychlostní zkouška dnešního dne byla jednou z nejtěžších v mém životě! Bylo mimořádně těžké odhadnout, jak rychle mohu jet. Na trati se vyskytovalo mnoho vody, ale i bahna a kamení. Ale naše ŠKODA Fabia R5 i v tak těžkých podmínkách fungovala velice dobře,“ komentuje Lappi. „Létající Fin“ jel při aquaplaningu na jistotu a tímto stylem jízdy si zachoval všechny šance na vítězství. V celkovém hodnocení WRC 2 je před dvěma finálovými dny na třetím místě, na vedoucího Craiga Breena (IRL) ztrácí jen 10,2 s.

Méně štěstí už měla druhá tovární posádky značky ŠKODA Pontus Tidemand/Emil Axelsson (S/S). Čerství šampioni z Asijsko-pacifického mistrovství byli při dopolední rychlostní zkoušce po skvělém úvodu zprvu ve vedení. V jediné odpolední rychlostní zkoušce, která byla kvůli rozmarům počasí odstartována s 58minutovým zpožděním, najel vůz vedoucí posádky na kámen a kvůli poškozenému zavěšení kola pak nemohl rychlostní zkoušku dokončit.

„Podmínky byly nepředstavitelně těžké. V tuto chvíli jsme samozřejmě velice zklamáni,“ komentuje Tidemand. „Rally tisíce zatáček“, která po sedmi letech zažívá svůj comeback do mistrovství světa, je i za běžných podmínek považována za jednu z největších výzev v letošním kalendáři mistrovství světa. Nepříznivé počasí tento úkol ještě ztěžuje. Vytrvalý déšť, který Korsiku zasáhl ve čtvrtek a v pátek ráno, způsobil na celém ostrově záplavy a sesuvy půdy. K dešti se přidal i prudký vítr, která poškodil i stany v servisním centru. Záplavy na silnicích zdržely na cestě do Corte v centru ostrova také mechaniky týmu ŠKODA, na místo však nakonec dojeli včas.

„Za takových podmínek je třeba být stále na pozoru. Rally bude ještě dlouhá a naším hlavním cílem je dojet bezpečně do cíle,“ říká Lappi. Mistr Evropy z roku 2014 je se 70 body v tuto chvíli na čtvrtém místě v celkovém hodnocení WRC 2. Posádky zatím absolvovaly pouhých 65 kilometrů rychlostních zkoušek, dalších 220 kilometrů je čeká v sobotu a v neděli při zbývajících šesti rychlostních zkouškách. Počasí se má naštěstí zlepšit: meteorologové předpovídají mix slunce, mraků a bouřek.

Číslo dne při Rally Korsika: 380

Rekordních 380 minut – tedy 6 hodin a 20 minut – uběhlo mezi startem první a druhé rychlostní zkoušky prvního dne korsické rally. Bylo to způsobeno zejména silným deštěm, za 24 hodin spadlo na tomto středomořském ostrově na čtvereční metr až 200 litrů srážek. Jedna rychlostní zkouška musela být kvůli poškozené trati zcela zrušena, druhá a zároveň poslední páteční rychlostní zkouška začala se zhruba hodinovým zpožděním.

Rally Korsika – průběžný stav WRC 2
1. Breen/Scott (IRL/GB), Peugeot 208 T16 R5 49:13.2 min.
2. Maurin/Klinger (F/F), Ford Fiesta S2000 + 0.03,4 min.
3. Lappi/Ferm (FIN/FIN), ŠKODA Fabia R5 + 0.06,8 min.
4. Kremer/Winklhofer (D/D), ŠKODA Fabia R5 + 0.23,3 min.
5. Camilli/Veillas (F/F), Ford Fiesta R5 + 0.43,6 min.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!