25. 3. 2004 00:00 − 2803× − 0

Jindřich Štolfa před Rally Šumava

Rozhovor – Jak vidí situaci před Šumavou profesionál na slovo vzatý? To jsme se pokusili zjistit telefonátem Jindřichu Štolfovi.

Do začátku letošní Rally Šumava zbývá už jen několik hodin. Již v pátek se vzduch nad Šumavou naplní vůní spáleného benzínu a na míle daleko bude slyšet jekot vytočených motorů a střelba z naladěných výfukových potrubí při odstaveném plynu.
Jak vidí situaci před Šumavou profesionál na slovo vzatý? To jsme se pokusili zjistit telefonátem Jindřichu Štolfovi – bezesporu jedné z největších hvězd kterou česká rally měla.

Jindro v roce 2002 jste byl velkým překvapením rally Šumava, když jste se s „ef dvojkou“ dokázal popasovat s plejádou WRCéček a dojel absolutně na druhém místě. Jak tuto skutečnost vidíte s odstupem času? Myslíte si, že je možnost aby tento výkon někdo zopakoval na letošní Šumavě?
Myslím, že před dvěma lety nám hodně přálo štěstí. A snad to bylo také všechno trošku dílem náhody. Celý závod jsme neměli žádný technický problém, dařilo se nám jet vyrovnaně a neudělali jsme žádnou jezdeckou chybu. Na druhou stranu soupeři měli občas nějaký ať už technický, či jezdecký výpadek a tak všechno dopadlo tak jak dopadlo. Upřímně si ale myslím, že letos už se asi situace opakovat nebude. Všichni jsou skvěle připraveni a většina jezdců je už také rozjetá s předcházejících závodů. Takže nejspíše opravdu ne.

Václav Pech a Ford Focus předposlední tovární specifikace, Roman Kresta se Subaru Impreza 2003, Jan Kopecký s tovární Škodou Fabia… Vidíte ještě někoho, kdo může pomýšlet na průnik mezi tento triumviát a případně na post nejvyšší.
Tyto kombinace jsou opravdu velmi silné a pokud nebude mít někdo nějaký problém, nebo „neudělá gumu“ asi opravdu bude potřeba hledat vítěze mezi těmito jmény. Myslím, že ale třeba takový Štěpán Vojtěch jede také velmi dobře a ve spojení s Peugeotem 206 WRC bude mít velkou šanci promlouvat do boje v popředí.

Máte vy osobně nějaký svůj tip na vítěze?
Jak jsem říkal. Bude rozhodovat spousta faktorů. Výdrž techniky, případná jezdecká chyba, štěstí. Přeci jen na Šumavě nejsou stavy silnic po zimě úplně ideální. Pokud by ovšem všem jely vozy tak jak mají tipoval bych asi Romana Krestu. To auto je přeci jen naprostá špička a ve spojení s Romanovými zkušenostmi je to velmi silné spojení.

A co F2? Josef Peták s ex továrním Peugeotem 306…
Pepa je zkušený mazák a jistě dobře ví, co s tímto vozem lze zajet. Pokud se mu vyhnou případné technické problémy, myslím, že si vítězství ohlídá. Určitě velmi vysoko bude pomýšlet také Zoltán Vács. Ještě tady sice nejel, ale je to zkušený a velmi rychlý jezdec.

Loni se Šumava příliš nevyvedla. Myslíte, že letos bude lépe?
Je pravda, že loni se vad na kráse této rally dalo najít spousty. I díky počasí. Ale i když letos asi také nebude obzvláště teplo myslím, že loňské problémy se opakovat nebudou.

Tratě Šumavy znáte skvěle. Máte nějaký tip na místo pro diváky.
Žádné zvláštní nemám. Těch nádherných míst jsou na Šumavě spousty. Dnes už ovšem velká většina fanoušků preferuje místa kde se dá zajet co nejblíže autem. A tak ne vždy vidí to nejlepší. Pokud ovšem někdo bude mít zájem, ať se jde podívat od diváckých míst více do lesa.

Letos tedy jak známo nejedete. Co bude při Šumavě náplní Vaší práce?
Jednak budu fungovat jako špion pro Jozefa Béreše a také jsem se dohodl na pomoci týmu ROTO. Takže práce bude dost.

Jindro, na závěr otázka která zajímá asi spoustu vašich fandů. Nesvrbí Vás ruce?
(Jindřich Štolfa odpovídal se zřejmým úsměvem) Ale jo. Určitě. Ale jednou jsem se již rozhodl a prostě je to tak. Určitě, když uvidím dvojkolku která bude mít na to aby ukázala více, bude se to ve mně prát. Ale nemám s tím problém. Mé rozhodnutí trvá.

Nezbývá, než Jindřichu Štolfovi poděkovat za rozhovor a popřát za všechny fandy rally mnoho štěstí i mimo sedačku závodního vozu.

Další postřehy a názory Jindřicha Štolfy vám přineseme po skončení rally Šumava.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!