Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
3. 10. 2015 15:40 − 3726× − 0

Latvala se o dvě sekundy dostal před Evanse

Na Korsice jsou odjety další dvě zkoušky a po sobotě se do čela posunul Jari-Mati Latvala.

Sobota nabídla na Tour de Corse další dvě rychlostní zkoušky, jelikož z původně plánované trojice musela být jedna zrušena kvůli počasí. Šlo o stejný test Casamozza – Ponte-Leccia, jehož první průjezd musel být zrušen už včera, takže posádky zůstaly ochuzeny o dvakrát 43 kilometrů. Dnes tak bylo na programu něco přes 80 km a alespoň jednou se soutěžící vydali na zkoušku delší 40 km, když RZ6 – Muracciole – Col de Sorba měřila bez dvou km 50 kilometrů a nejrychlejší Ogier ji projel za 28 minut. Francouzský, již trojnásobný, mistr světa pak byl včera největším smolařem, když jej v RZ3 postihl defekt a o poslední, byť i teoretické, naděje přišel na přejezdu, kdy zastávkovalo řazení jeho Pola WRC a Francouz musel putovat do rally2 a jeho ztráta narostla na necelých deset minut.

Po včerejšku vstupoval do druhé korsické etapy v roli lídra Evans s Fiestou WRC a toto umístění si udržel i po RZ5, na které zajel sice o 21 sekund pomaleji než Latvala, ale Finovi ještě 17 desetin scházelo k tomu, aby se před mladého Welšana dostal a musel se tak spokojit pouze s postupem na druhou příčku. Fin ve stopce RZ5 zmínil obtížnost zkoušky a pochválil svého soupeře, s nímž bojoval o čelo: "Uvidíme, co Elfyn. Vede a jede skvěle. Podmínky jsou náročné, hlavně rozdíly v přilnavosti." Na třetí místo se pak posunulo další Polo WRC, tentokrát to Mikkelsenovo, když Nor dokázal lépe než Abbring a o 13 desetin se před čtyřku Hyundai dostat. Nizozemce však stihnul defekt, což se na jeho času projevilo: "Měli jsme pomalý defekt a vzhledem k tomu čas není špatný. Tvrdé pneu nebyly zas tak špatná volba. Ale spíše jsem měl volit měkké." Na páté místo se pak po páté RZ posunul Meeke, který na čtvrté místo ztrácel necelých 14 sekund. Tato RZ byla sobotní konečnou pro dobře jedoucího Kubicu, kterého vyřadil dvojitý defekt.

Po zastávce v servisu byl čas na zbývající zkoušku dne, která byla s necelými 50 kilometry nejdelší z celé soutěže a směle mohla aspirovat do klubu nejdelším RZ celého letošního šampionátu. Nejrychleji ji projel Ogier, který se díky tomu posunul už na 22. místo, ale pro dění na čele bylo důležitější, že Latvala byl rychlejší Evanse a dostal se o dvě sekundy do čela. Nový lídr soutěže si však stěžoval na převodovku, která nefungovala optimálně: "Jízda dobrá, ale máme nějaké problémy s převodovkou, ztratil jsem kvůli tomu nějaký čas." a naopak Evans na druhé příčce vzhledem k odstupu neztrácí bojové naladění a snahu vylepšit své dosavadní maximum: "Stále je vše otevřené a my uděláme vše, co můžeme. A v cíli se uvidí." Pro Welšana bylo pozitivní zprávou, že byl rychlejší než Mikkelsen, byť jen o sekundu, a jeho náskok na Nora se dostal na 28 sekund.

Na čtvrté místo se před Abbringa dostal Meeke, který byl ve stopce potěšený z toho, že toto byla první suchá zkouška v rally: "První suchá zkouška v soutěži. Z 90 % stabilní přilnavost. Jsem spokojený s naším rytmem, nic moc víc jsem už udělat nemohl." Naopak Abbring byl zklamán zvoleným nastavením, což se odrazilo na jeho času: "Jsem trochu zklamaný, byli jsme moc při zdi při nastavování vozu na tuhle zkoušku." Necelých šest sekund za Abbringem je po sobotě Ostberg s druhou DS3 WRC a za ním jede druhý nejlepší Hyundai, kterým je Paddon. Na osmé místo se výkonem na RZ6 propracoval Bouffier, který se nyní o necelou čtvrt minutu před Sarrazinem na místě devátém a nejrychlejší desítku uzavírá Tanak, jenž na loňského vítěze ztrácí 23 desetin.

Nejlepším jezdcem ve WRC2 je Maurin s Fiestou RRC, který je celkově na třináctém místě a poráží i Prokopa, který jede 14., ale s Fiestou ve specifikaci WRC. Na druhé místo ve WRC2 se po RZ5 posunul Lappi s tovární Fabií R5, jenž se tak dostal před Breena s Peugeotem 208 T16. Jenže irský jezdec se po RZ6 propadl výsledkama ještě níž a po sobotě je třetí ve WRC2 Kremer s Fabií R5 z dílen BRR. Čtvrtou a pátou příčku pak drží junioři Toyoty s Fiestami R5, když je po RZ6 lépe umístěný Suninen, jenž má necelou půlminutu náskoku na Camilliho.

Tour de Corse – po RZ6
1.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC1:42:24,8
2.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+2,0
3.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+30,8
4.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC+53,6
5.Abbring Kevin – Marshall SebastianHyundai i20 WRC+1:00,1
6.Østberg Mads – Andersson JonasCitroën DS3 WRC+1:05,7
7.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC+1:25,5
8.Bouffier Bryan – de la Haye ThibaultFord Fiesta RS WRC+1:37,2
9.Sarrazin Stéphane – Renucci Jacques-JulienFord Fiesta RS WRC+1:51,6
10.Tänak Ott – Mölder RaigoFord Fiesta RS WRC+1:53,9

Kompletní výsledky z Tour de Corse naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!