Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
4. 10. 2015 17:55 − 4633× − 2

Jari-Mati Latvala si dojel pro vítězství na Korsice

Francouzská rally se letos vrátila tam, kde se jela většinu času – na Korsiku a vítězně si s ní poradil J-M Latvala.

Teprve třetí etapa se na Tour de Corse obešla bez rušení zkoušek a tak se mohly odjet všechny tři testy, které přinesly ještě 94 měřených kilometrů a také zdaleka nejkratší test s názvem Bisinao – Agosta Plage, který měl jen 16 km a byl zařazen na úplný závěr rally, jelikož byl vybrán jako místo konání PowerStage. Po včerejšku byl na prvním místě Latvala, který však měl náskok pouhých dvou sekund na druhého Evanse a třetí pak byl s půlminutovou ztrátou na prvního Mikkelsen s dalším Polem WRC.

A Latvala hned v první dnešní zkoušce dal výrazně najevo, že po té, co vyhrál Francouzskou loni v Alsasku, tak bude chtít mít doma ve sbírce i pohár za první příčku z Korsiky. Evansovi totiž v RZ7 ujel o čtvrt minuty a rázem měl na čele 17 sekund náskoku. Dalších dvacet sekund zpět pak byl Mikkelsen, který nebyl příliš spokojen se svou volbou obutí: "Volba pneu nebyla ideální, na začátku byly moc studené. Auto bylo napřed přetáčivé a pak nedotáčivé," ale vzhledem k tomu, že se dnes jelo bez servisu, nezbylo Norovi nic víc, než pracovat s tím, co má. Čtvrté místo si nadále držel Meeke, který lehce poodjel pátému Abbringovi.

Druhá nedělní zkouška Zérubia – Martini byla se svými 41 kilometry nejdelším testem třetí etapy a přinesla další navýšení Latvalova náskoku na čele, který se vyšplhal již na 32 sekund a Fin tak byl na jasné cestě k vítězství, což se odráželo i v jeho komentáři: "Náročných prvních 10 kilometrů a pak také závěr. Neriskuji, musím jet hlavou." K Evansovi se navíc přiblížil Mikkelsen na rozdíl necelých deseti sekund a mladý Welšan pak ve svém hodnocení nebyl příliš spokojený se svým průjezdem: "Podmínky se hodně měnily, po několika smycích jsem si přestal věřit. Andreas zajel dobře, musíme tedy zajet dobrý čas na powerstage." Čtvrtý Meeke sice přišel o Abbringa, jenž skončil mimo trať, ale jeho náskok na pátého, kterým se stal Paddon se moc nezměnil, jelikož Novozélanďan zajel RZ7 mnohem lépe než Severní Ir, kterému se zkouška moc nevyvedla: "Viděl jsem Kevina mimo trať. Také jsem měl pocit, že máme defekt. Moc jsem si nevěřil, takže jsem rád v cíli."

Vítězem poslední zkoušky a vlastníkem největšího počtu bonusových bodů se stal Ogier, dva body pak putovaly na konto Kubicovi za druhý nejrychlejší čas a poslední volný bodík si připsal Latvala. Ten se zároveň stal vítězem celé Tour de Corse když měl v cíli náskok necelé tři čtvrtě minuty na druhého Evanse. Fin tak nemohl být v cíli než spokojený. "Byl to parádní víkend. Nikdy jsme nejeli na úplné maximum, ale museli jsme v těchto těžkých podmínkách jet velmi pečlivě. Francouzskou rally jsem vyhrál loni, takže jsem šťastný, že jsem dokázal vyhrát taky tady na Korsice." Mladý Welšan pak svou druhou příčku uhájil o tři sekundy před dotírajícím Mikkelsenem a zároveň si vylepšil dosavadní nejlepší výsledek v MS, jímž byl bronz z Argentiny.

Nepopulární čtvrtá příčka připadla Meekovi "Pokud jde o naše tempo, tak to nebyl dobrý víkend, ale abych byl upřímný, získat s ním čtvrté místo není špatný výsledek. Získali jsme slušné body, musím si zachovat tuto stabilitu." Důvody k radosti měl jistě i pátý Paddon, který byl již tradičně nejlepším Hyundai, ale ve svém výkonu viděl ještě dost rezerv: "Je před námi pořád ještě dlouhá cesta a máme na čem pracovat. Poté, co jsme po první zkoušce byli tak vzadu je skvělý pocit dokončit na páté příčce." Šest sekund na Kiwiho ztratil šestý Ostberg, z 11. místa po sobotě se na 7. dokázal dnes propracovat Sordo. Ten v poslední RZ připravil o lepší umístění Bouffiera, jenž dokončil osmý, ale i tak byl se soutěží spokojen: "Skvostný víkend. Jsem spokojený s výsledkem, díky všem v týmu." Devátý dojel do cíle Sarrazin s další Fiestou WRC a i desáté místo patřilo Fordu zásluhou Tanaka.

Dvanáctý pak dojel Prokop, který nebyl se svým celkovým výkonem v soutěží vůbec spokojený: ""Byl to jeden z nejhorších víkendů ve WRC. Všechno špatně. Jsem celkem rád, že je konec a jsme v cíli. Rally Korsika je pro mě jedno velké zklamání. Jediný důvod proč dnes oslavovat je fakt, že dnes slavím narozeniny." Čtvrt minuty za českým pilotem s Fiestou WRC pak dokončil Tour de Corse nejrychlejší jezdec ve WRC2, kterým byl dvojnásobný francouzský asfaltový mistr Maurin, který na Korsice zvítězil s 20 sekundovým náskokem na druhého Lappiho. Za Finem v českých službách pak následoval s tříminutovým odstupem Camilli, čtvrtý byl Breen a pátý Suninen.

Tour de Corse – pořadí v cíli
1.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC2:39:46,7
2.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+43,1
3.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+46,3
4.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC+1:33,4
5.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC+1:53,6
6.Østberg Mads – Andersson JonasCitroën DS3 WRC+1:59,8
7.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC+2:10,4
8.Bouffier Bryan – de la Haye ThibaultFord Fiesta RS WRC+2:12,8
9.Sarrazin Stéphane – Renucci Jacques-JulienFord Fiesta RS WRC+2:39,3
10.Tänak Ott – Mölder RaigoFord Fiesta RS WRC+3:43,0

Kompletní výsledky z Tour de Corse naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 2
4. 10. 2015 18:371
0 0
...body putovaly....
6. 10. 2015 17:132
0 0
Raději kdyby vyhrál Evans smajlík.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!