7. 10. 2015 13:42 − 1736× − 0

Cork 20 International Rally – komentář

Na startu se sešla zajímavá sestava a spolu se mělo utkat několik rychlých borců se speciály královské kategorie WRC.

O irském šampiónovi pro letošní rok rozhodnul předposlední podnik v Ulsteru, takže závěrečná Cork 20 Rally přišla o nejzajímavější náboj. Na startu se i tak sešla zajímavá sestava a o vítězství se spolu mělo utkat několik rychlých borců se speciály královské kategorie WRC. Poslední čtyři ročníky tradiční závěrečné soutěže irského kalendáře ovládnul Daragh O’Riordan a za volantem svého Fordu Fiesta WRC hodlal v této úctyhodné statistice pokračovat. Techniku má dobře prověřenou, na rozdíl od Roye Whitea. Ten poslední roky trávil za volantem MG ZR Super 2000 a Super 2400 a nyní poprvé v životě usednul do speciálu WRC, Fordu Fiesta. Již jistý mistr Donagh Kelly si poslední velkou irskou rally letošního roku také nenechal se svým Fordem Focus WRC ujít. Do první irské ligy nakouknul mistr tamní druhé ligy z roku 2010 Melvyn Evans, který do Corku dovezl Subaru Impreza WRC S12B. Poslední speciál WRC, historickou Imprezu S5 pak pilotoval Denis Cronin. Před pěti lety jej tento kousek dovezl v Rally of the Lakes k vítězství.

Kelly se sice už na prvním testu musel vypořádat se zlobícím interkomem, ale i tak zajel nejrychlejší čas. O’Riordan ovšem v druhém testu zajel rychleji a hned se stal novým lídrem soutěže. Pořadí zůstalo stejné i po třetím testu, na jehož startu měl pilot Focusu WRC problémy s launch controlem. Ve čtvrtém testu už se ale novopečenému mistrovi podařilo dostat zpátky na vedoucí příčku. O’Riordan ovšem i nadále letěl a vedoucího muže se dokázal držet jako klíště svého hostitele. Do cíle první etapy sice dojel jako druhý s odstupem 5,2 sekundy, ale aspoň nemusel řešit vytékající olej z vozu jako jeho rival.

Ve večerním servisu dali mechanici mistrovský Focus WRC dohromady a atraktivní duel o vítězství mohl pokračovat. O’Riordan ovšem hned ráno protáhnul svou Fiestu příkopem a jeho ztráta vzrostla o 11 vteřin. Mimo trať se pak druhý muž průběžného pořadí podíval i o dvě zkoušky později, a to už tím udělal definitivní tečku za svým vystoupením v soutěži. Pátý triumf v Corku v řadě si O’Riordan bohužel nepřipíše. Ve stejné zkoušce skončil i debut Whitea za volantem druhé Fiesty WRC, i v tomto případě za tím byl výlet mimo trať. Do této doby se jeho premiérový start s WRC vyvíjel vcelku dobře, první etapu zakončil na čtvrtém místě před Evansem. Když teď vypadly oba Fordy z trati, vyhoupnul se pilot Subaru na skvělou třetí příčku. A tu si nakonec i přes problémy s vytékajícím olejem dokázal udržet až do úplného konce soutěže. Stříbro v závěrečné soutěži roku vybojoval Keith Cronin, který se do soupeřů s vozy WRC pustil za volantem Citroënu DS3 R5. I přes problémy s motorem s nimi bojoval úspěšně a na druhého muže s vozem R5 (Ford Fiesta) Stephena Wrighta si vyjel náskok tří minut. Vedoucí muž soutěže Kelly ve dvanáctém testu spadnul do příkopu, ale odnesl to pouze defektem a do cíle si dojel pro pátý letošní triumf v irském mistrovství. Titul je letos ve správných rukou.

Konečné výsledky této irské soutěže

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!