Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
10. 10. 2015 19:25 − 2479× − 1

Athanassoulas se skvělým časem posunul do čela

Po dvou dnešních rychlostních testech vede na Rally Acropolis Lambros Athanassoulas.

Rally Acropolis má za sebou dopolední kvalifkaci, se kterou si nejlépe poradil průběžný lídr ME Kajetanowicz a zbývajícím dnešním programem byly dva rychlostní testy naplánované na odpoledne a večer. Pořadatelé soutěže tak zvolili poněkud specifický harmonogram, když se veškeré dění koncentrovalo do soboty a neděle. Celková kilometráž soutěže činí 183 ostrých kilometrů, což je zatím nejméně z letošního kalendáře a pokud nahlédneme na rozdělení kilometrů mezi etapy, tak to je nerovnoměrné, když sobotní dva testy daly po zkrácení 48 km a neděla pak má zbývajících 183 km. Je však nutno poznamenat, že dnešní úvodní test přišel o velkou část své délky vinnou špatného počasí a z původních 43 zůstalo 24 km.


Foto: Facebook FIA ERC

Na Acropolis rally se prezentovali všichni účastníci z čela ME, pro Kajetanowicze navíc jde o první matchball, když mu k titulu stačí zisk 16 bodů. A právě Polák projel zkrácenou RZ1 nejrychleji, když byl o 12 sekund rychlejší než jeho hlavní rival v souboji o titul Breen. A o vlivu počasí svědčí například slova průběžného lídra po RZ1: "Je to fakt o přežití, některé úseky jsou dobré, jiné ne. Někdy jedeš 3 km/h a nemůžeš zatočit," a o mnoho lépe neznělo ani hodnocení z úst irského jezdce: Příšerné. Myslel jsem, že Consani blokuje trať a zkouška bude zastavena. Jedna z nejtěžších zkoušek, co jsem kdy jel." V této chvíli byl třetí Botka s Lancerem deváté evoluce, čtvrtý následoval domácí Athanassoulas a pátý byl Lukyanuk, který dojel Serderidise a musel jej šťouchancem upozornit na svou přítomnost. Navíc na přejezdu nabral zpoždění, které se promítlo do desetisekundové penalizace na účtu ruského jezdce.

Podobně jako Evans na nedávno odjeté Tour de Corse zvládl závěrečný test na zkoušky chudé první etapy Athanassoulas v Řecku, když soupeře deklasoval rozdílem třídy a druhému v RZ2 nadělil bez tří sekund rovnou půlminutu. Tento čas znamenal, že nováček za volantem Fabie R5 se posunul do čela s náskokem necelých deseti sekund na Kajetanowicze. "Nemyslím si, že bychom zajeli nejrychlejší čas, ale měl jsem z jízdy lepší pocit než ráno," zněla slova vítěze RZ2 po dojezdu do stopky. Kajetanowicz zajel v poslední dnešní zkoušce čtvrtý čas, ale to mu pořád stačilo k udržení druhé příčky celkově, ale třetí Breen je za ním nazpět o pět sekund.


Foto: Facebook FIA ERC

Nejblíže pod stupni vítězů nadále zůstává Lukyanuk, který na bronzový stupínek ztrácí necelých dvacet sekund, pátý je pak s výraznějším odstupem na Rusa Tarabus. Za českým reprezentantem je však nebezpečně blízko Jeets, konkrétně 43 desetin a Estonec má pak naopak 22 sekund k dobru na sedmého Botku. Za ním jede Butvilas s Imprezou, devátý je domácí Petros s desátou evolucí Lanceru a nejrychlejší desítku po dnešku uzavírá druhá česká Fabie S2000 v rukou Tlusťáka. Nástrahami první etapy neprojel Consani, který před RZ2 odstoupil a cíl této RZ pak neviděl Martin s druhou tovární P208 T16.

Rally Acropolis – po RZ2
1.Lambros Athanassoulas – Nikolaos ZakcheosŠKODA Fabia R538:12,9
2.Kajetan Kajetanowicz – Jarek BaranFord Fiesta R5+9,6
3.Craig Breen – Scott MartinPeugeot 208 T16+14,7
4.Alexey Lukyanuk – Alexey ArnautovFord Fiesta R5+32,3
5.Jaromír Tarabus – Daniel Trunkát ŠKODA Fabia S2000+1:16,0
6.Raul Jeets – Andrus ToomFord Fiesta R5+1:20,3
7.Dávid Botka – Péter MihalikMitsubishi Lancer Evolution IX+1:42,4
8.Dominykas Butvilas – Kamil HellerSubaru Impreza WRX STi+2:33,4
9.Panteli Petros – Constantinou ConstantinosMitsubishi Lancer Evo X+4:12,5
10.Antonín Tlusťák – Ladislav KučeraŠKODA Fabia S2000+4:18,0

Rally Acropolis můžete online sledovat na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
Zed
11. 10. 2015 21:071
0 0
Co to je za blbou módu, MS nebo ME v rallye s 9 rz ??? a ještě se jich pár zruší ???
Na to se přece nikdo normální nemůže jet dívat, kromě pár týpků kterým to frčí kolem baráku. Čím víc jde do kopru F1 tak o to víc někdo sabotuje rallye ...nebo slyším trávu růst ??
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!