Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
11. 10. 2015 13:12 − 2400× − 1

Zkrácená druhá etapa dovezla Kajetanowicze k titulu

Dnes se odjely čtyři ze sedmi plánovaných zkoušek a vítězem Rally Acropolis se stal Kajetan Kajetanowicz.

Druhá etapa Rally Acropolis dnes přinesla zkrácený program, jelikož kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám, panujícím v místě konání soutěže byla zrušena dnešní druhá sekce a o vítězi soutěže bylo rozhodnuto již po RZ6. Druhá etapa kvůli tomuto rušení přišla o padesátku měřených kilometrů, ale i tak se ještě v neděli děly zajímavé věci. Po včerejšku byl ve vedené místní jezdec Athanassoulas s Fabií R5, který zaútočil na včerejším druhém testu pod příkrovem noci a rozdílem třídy všechny pojel a dostal se do čela. Otázkou pro dnešek bylo, zda-li mu tempo vydrží, nebo před něj půjdou evropané.


Foto: Facebook FIA ERC

A taky že v RZ3 se už před Athanassoulase dostal Kajetanowicz, který na domácího jezdce najel čtvrt minuty a v průběžném pořadí oddělovalo Poláka a Řeka šest sekund. Třetí byl nadále Breen, ale na pilota Fabie R5 ztrácel pouhé tři desetiny a užil si ve zkoušce menší krizovku: "Vše je v pohodě. Zkouška byla v pohodě, zažil jsem menší šok, když jsem šel lehce později na brzdy a v únikové cestě byl dav diváků. Stalo se to zhruba v půlce zkoušky." čtvrtý byl pak Lukyanuk a s minutovou ztrátou jel na pátém místě Tarabus. Po RZ4 došlo ke změně na čele, opět, protože se na první příčku posunul Breen, který zde loni slavil vítězství. Na tomto testu napodobil včerejší výkon Athanassoulase, když vše ostatním Ir nadělil 20 a více sekund, což znamenalo, že se s náskokem 17 sekund posunul do čela před Kajetanowicze. Ten o 28 desetin předčil Řeka a za ním již byl Tarabus, protože Lukyanuk poškodil zavěšení ve špatně projeté zatáčce: "Chyba v rozpisu nebo jsem ho přeslechl, myslel jsem, že tam je zatáčka na čtyřku a byl tam vracák. Trefili jsme zeď. Zkusíme to opravit, ale není moc času, takže šance je malá."

I přes snahu o opravu se Rusovi Fiestu R5 nepovedlo vrátit do provozuschopného stavu a se soutěží se musel rozloučit a na čele naopak pokračovalo navyšování náskoku vedoucího Breena, který zase najel na Kajetanowicze více jak čtvrt minuty a rázem měl na čele více jak půlminutu náskoku. Ale v jeho slovech ve stopce byly patrné obtížné podmínky: "Strašně moc to klouže. Máme problém se stěrači, spolujezdec ostřikuje a já stírám. Opravdu hrozná zkouška, jsem rád, že je za námi." Druhý Kajetanowicz zajel RZ5 o desetinu pomaleji než Athanassoulas a souboj této dvojice o stříbro zůstával nerozhodnutý a v této chvíli nikdo netušil, že do konce zbývá poslední zkouška, která do výsledků ještě výrazně zasáhne.


Foto: Facebook FIA ERC

Zkouška s názvem Ziria se postarala o konec soutěže a přinesla obrovskou smůlu Breenovi, jelikož nezajištěná kapota jeho speciálu jej stála velké množství času a také obhajobu vítězství. To s náskokem 10 sekund vybojoval Kajetanowicz, který si díky řeckému výsledku připsal dostatečné množství bodů k tomu, aby mohl být korunován novým evropským šampionem. Breen dokázal udržel alespoň druhé místo v konečné klasifikaci Rally Acropolis, třetí Athanassoulas zaostal ještě o dalších pět sekund.

Těsně pod stupni vítězů dorazil do cíle Tarabus, který sice ztratil na bronzový post dvě minuty, ale i tak si připsal slušný bodový příděl a třetí letošní čtvrté místo v evropské klasifikaci jej přiblížilo na rozdíl 4 bodů ke Consaniho čtvrté příčce v průběžném hodnocení ERC. Na páté příčce do cíle dorazil Botka, který se svým Lancerem vyhrál ERC2 a v celoročním hodnocení se soutěž před koncem dostal o 18 bodů před Štajfa, který místo na Acropolis vyrazil na start La Carrera Panamericana. Šestou příčku si z kolébky evropské demokracie odváží Jeets, sedmý byl Butvilas a osmý Tlusťák. Devátý pak byl Kypřan Panteli s desítkovým Lancerem a desítku uzavřel domácí Serderedis s DS3 R5.


Foto: Facebook FIA ERC

Rally Acropolis – pořadí v cíli/th>
2.Kajetan Kajetanowicz – Jarek BaranFord Fiesta R51:32:11,1
3.Craig Breen – Scott MartinPeugeot 208 T16+10,0
1.Lambros Athanassoulas – Nikolaos ZakcheosŠKODA Fabia R5+15,3
5.Jaromír Tarabus – Daniel Trunkát ŠKODA Fabia S2000+3:12,5
7.Dávid Botka – Péter MihalikMitsubishi Lancer Evolution IX+3:54,5
6.Raul Jeets – Andrus ToomFord Fiesta R5+4:30,9
8.Dominykas Butvilas – Kamil HellerSubaru Impreza WRX STi+4:40,6
10.Antonín Tlusťák – Ladislav KučeraŠKODA Fabia S2000+8:48,2
9.Panteli Petros – Constantinou ConstantinosMitsubishi Lancer Evo X+11:44,0
10.Serderidis Jourdan – Miclotte FredericCitroën DS3 R5+11:45,8

Rally Acropolis můžete online sledovat na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
11. 10. 2015 16:351
0 0
Takže počasí tu řádilo, jako nedávno na Korsice. je to škoda, ale taková je prostě rallye a proti ní příroda. Jinak gratulace Kajtovismajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!