Rally Due Valli – komentář

Na pozici závěrečného podniku italského mistrovství se v minulé sezóně zařadila úplně nová soutěž v kalendáři Rally Due Valli.

Na pozici závěrečného podniku italského mistrovství se v minulé sezóně zařadila úplně nová soutěž v kalendáři Rally Due Valli. Tuto prestižní pozici uzavíracího podniku si udrželi organizátoři z Verony i pro letošek. Na rozdíl od loňska se ale na tamních asfaltových tratích už neodehrával strhující souboj o titul. Ten už totiž od šesté soutěže v rukou třímá obhájce Paolo Andreucci pilotující i tento rok Peugeot 208 T16 R5. Zatímco vloni Giandomenico Basso s Umbertem Scandolou pozdějšímu šampiónovi úspěšně šlapali na paty, letos na něho z různých důvodů nemají. V poslední letošní rally ale stále měli oč bojovat. O vicemistrovi této sezóny totiž zatím není rozhodnuto a čtyřbodový náskok hovořil před Rally Due Valli ve prospěch Bassa za volantem Fordu Fiesta R5.

První rychlostní zkouška odstartovala v pátek večer a jednalo se o krátký divácký test Torricelle v historickém centru Verony. Nikoho pak jistě nepřekvapilo, že se z nejrychlejšího času radoval Andreucci. Stejného vítěze poznala i první přírodní zkouška v sobotu ráno, ale pak došlo k neobvyklému zvratu. Pilot Peugeotu v RZ 3 chyboval, musel restartovat svůj speciál a do cíle dojel o čtvrt minuty pomaleji než vítězný Scandola. Pilot Fabie R5 se dostal do čela soutěže a po zajetí nejrychlejších časů i v následujících dvou zkouškách mohl těžit z náskoku 4,7 sekundy na Bassa. Andreucci jedoucí na špatně zvoleném obutí se mezitím propadnul už půl minuty za lídra rally. Alessandro Perico s další 208 T16 R5 se dostal do potíží s elektronikou a už neodjel z poledního servisu. Michele Tassone letos podruhé usednul do Peugeotu 208 T16 R5 stáje Racing Lions a zatím se držel na šestém místě a sváděl interní souboj s dalším juniorem Fabiem Andolfim ve Fordu Fiesta R5.

Duel těchto dvou juniorů na konci první etapy vyzníval ve prospěch jezdce Peugeotu, který měl k dobru 9 vteřin, a v celkovém pořadí mu patřila čtvrtá pozice. Ze hry mezitím vypadnul Luca Hoelbling, který poprvé usednul do druhé Fabie R5 Škody Italia. Na sedmé zkoušce poškodil pravé zadní kolo a rally pro něho předčasně skončila. Do problémů s technikou se v tom samém testu dostal Basso, který předtím stáhnul vedoucího Scandolu na rozdíl 1,1 sekundy. Po úspěšném útoku ale přišel propad 24,7 vteřiny za jezdce Škody a, když se k tomu ještě přidaly v poslední sobotní zkoušce problémy s posilovačem, pilot Fordu mohl začít o prvním letošním triumfu leda tak snít. Za Scandolou na konci dne zaostával o 35,6 sekundy a jeho hlavním cílem v tu chvíli bylo udržet si druhé místo před dotírajícím Andreuccim, na kterého měl k dobru 6,1 sekundy. Pokud si Basso druhé místo udrží, stane se vicemistrem, pokud ne, přijde o tento post ve prospěch vedoucího Scandoly.

Boj dvou juniorů o čtvrté místo začal v neděli ráno lépe Andolfi, když ze svého manka stáhnul 1,2 sekundy. To ale na posun dopředu nestačilo a Tassone si svou příčku nakonec uhlídal s přehledem, když v posledním testu celé rally pilota Fordu porazil. Hned před mladíkem za volantem Peugeotu skončil jeho starší a mnohem zkušenější kolega Andreucci, kterému se poslední letošní rally moc nepovedla. Titul už měl v kapse, takže se nemusel moc stresovat, a značkový titul spolu s Tassonem také vybojovali. Basso si tedy kýženou druhou příčku udržel. Sezónu tak pilot Fiesty R5 odjel bez jediného vítězství, ale nakonec se rozdílem pouhého bodu stal vicemistrem. Zato Scandola tento souboj prohrál, ovšem mohl se naopak pyšnit třemi vyhranými podniky. Stejně jako vloni spolu trio Andreucci – Basso – Scandola sehrálo zajímavé souboje a pokud se šampionátu zúčastní i příští rok, bude opět jistě na co koukat.

Výsledky této soutěže italského mistrovství

Konečný stav šampionátu: 1. Andreucci 88, 2. Basso 66, 3. Scandola 65, 4. Chardonnet 28, 5. Perico 27, 6. Albertini a Caldani 18

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!