Jiří Vintr - eWRC.cz
18. 10. 2015 11:32 − 2291× − 0

I ve druhé etapě Češi zápolí s technickými problémy

Druhé dějství letošní Carrery zavedlo soutěžící, tak jako vloni, do Mexico City.

Druhé dějství letošní Carrery zavedlo soutěžící, tak jako vloni, do Mexico City. nejdříve je ale čekala šestice horských erzet v okolí Oaxaky, na něž následoval dlouhý přesun do mexické metropole. Ani tentokrát se technické problémy oběma českým posádkám nevyhýbaly. Medaili za dojezd etapy si v historickém centru mexického hlavního města mohli na krk pověsit Vojta Štajf s Vladimírem Zelinkou.

Etapa začínala zamračeným počasím a tak jako vloni, končila v dešti. Ani nevlídné podnebí ale neodradilo ohromné davy fanoušků, kteří se v mexické metropoli přišli na dojezd soutěžících podívat. Na český tým mezi nimi čekali i zástupci českého velvyslanectví a agentury CzechTourism, která nás i v letošním roce podporuje.

Vojtova pouť druhou etapou začala klasicky dobrými časy, ale technika si postavila hlavu i tentokrát: "Mělo by se asi závodit jen dopoledne, protože dopolední sekce nám tu vycházejí, zatímco v těch odpoledních máme smůlu. Dnes nám odešla jedna zapalovací cívka a auto začalo jet v odpoledních erzetách jen na tři válce. Dokázali jsme zkoušky dokončit, ale časová ztráta, která z poruchy vyplývala, bude asi dost markantní," hodnotí Štajf.

A to čekalo posádku červenobílého Subaru GSR Coupé ještě 260 kilometrů dálničního přesunu do Mexico City. V hustém provozu, který protínal i další velké mexické město Pueblu a před Mexico City překonávala dálnice ještě jeden horský masív, měla posádka na celou vzdálenost časový limit pouhé tři hodiny! "Auto bylo schopné jet maximálně stovkou a do kopce rychlostí 60-70 km/h, takže průměrná rychlost 80 km/h byla opravdu tvrdým soustem. Ale zvládli jsme to o pár minut a časový limit jsme naštěstí stihli. Zdá se, že nám po loňském extempore s prasklým lankem pedálu plynu tento úsek není souzen. Mechanici znovu budou mít spoustu práce, aby auto zítra do Toluky podalo očekávaný výkon, k tomu dělají znovu na Petrově voze. Letos nás trápí nějaký elektrický šotek, musíme se ho zbavit," uzavírá Vojta.

Také pouť Petra Kačírka s Jaroslavem Jugasem není bez poskrvny. Celonoční práci mechanici sice zvládli a rezervní motor ráno nastartoval. Ve vysokých nadmořských výškách ovšem ani jeho instalace nepomohla. "Bohužel, ani dnes jsme si medaili za dokončenou etapu na krk nepověsili. Stále laborujeme s nastavením sání, ve vysokých nadmořských výškách motor nemá optimální přísun kyslíku, zahltí se a zhasne. Mechaniky dnes čeká další bezesná noc. Na agregátu měníme znovu všechno, co se vyměnit dá a zítra chceme do Toluky pokračovat," řekl Petr v cíli.

Třetí etapa s cílem ve městě Toluca bude sice dlouhá pro soutěžní posádky, ale doprovody po několika bezesných nocích naštěstí tak daleko nemusejí. Toluca leží poměrně blízko mexické metropole směrem na západ a rychlostní zkoušky jsou situované v jejím okolí. Mezi Mexico City a Tolukou ovšem leží třítisícový horský průsmyk, a tak si motory nejen všech závodních strojů znovu pořádně "dýchnou".

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!