Jiří Vintr - eWRC.cz
22. 10. 2015 07:15 − 1488× − 0

Také Guanajuato svědkem zlepšených výkonů

Pátá etapa Carrery Panamericany byla ve znamení souboje Vojty Štajfa s Alfou Romeo Američana Martina Laubera.

Pátá etapa Carrery Panamericany byla pro české fanoušky ve znamení ostrého souboje Vojty Štajfa s Alfou Romeo Američana Martina Laubera. Vojta etapu sice nevyhrál s rozdílem pouhých 3,3 sekundy, i tak ovšem u něj panuje spokojenost. Petr Kačírek zaznamenal dvě rozdílné poloviny dne – v té první se vrátil na pozice, které stabilně obsazoval v minulém ročníku – v té druhé znovu čelil obnoveným problémům s palivovým systémem.

Štajf nastupoval do etapy s odhodláním znovu pokořit Američana Laubera na silné dvoulitrové Alfě Romeo a bral za to od začátku, byť si byl vědom, že zejména dopolední sekce do kopce bude výhodnější pro soupeře, vybaveného silnějším motorem. "Dá se říci, že je to skvělá přetahovaná s Lauberem, který je v celkové klasifikaci těsně před námi na třetím místě ve třídě. Na programu byly dvě legendární zkoušky, Mil Cumbres a La Cascada, v obou to bylo těsné, o pár vteřin navzdory tomu, že se zkoušky jely většinou do kopce, kde cítíme určitý výkonový handicap, který musíme vyrovnávat co nejplynulejší jízdou v zatáčkách, navíc díky optimálně dimenzovaným brzdám můžeme brzdit ostře až skutečně v posledním momentě," hodnotí Štajf.

Technicky bezproblémová pátá etapa však také nebyla, byť se závada na přední poloose obešla prakticky bez následků na celkovém pořadí, i když stála Vojtu vítězství ve třídě. "V pravotočivé zatáčce se znovu povytáhla poloosa z kloubu, tedy stejná závada, která nás vyřadila vloni z etapy do Morelie. Mysleli jsme, že technicky tento problém máme vyřešen, ale zdá se, že to pokračuje dál a tady v Mexiku s tím nic nenaděláme. Naštěstí se závada spravila sama na místě, hřídel se zřejmě dokázala zasunout zpět do kloubu a nás to stálo jen asi 10-12 sekund. všechny zbylé Zkoušky jsme dokončili a v té poslední dokonce zatáhli s vůbec největším nasazením tady na Carreře, leč Martin etapu o 3 sekundy vyhrál. Té poloose budu muset trochu přizpůsobit jízdu v pravotočivých zatáčkách a budeme muset doufat, byť se naši mechanici budou snažit závadu odstranit, že nám v posledních dvou etapách bude štěstí přát. Pro dnešek jsem však spokojen," uzavírá Vojta.

Pro Petra Kačírka byla pátá etapa etapou dvou zcela odlišných polovin, jako noc a den. "První tři vložky byly skvělé, užívali jsme si je báječně. Vložka La Cascada s klopenkami v horách, to byl opravdu soutěžácký zážitek. Ostatně, pohled do výsledkové listiny odhalil, že jezdíme znovu časy a umístění, na která jsme byli zvyklí vloni, tedy ve druhé desítce celkového pořadí a na dostřel první trojky v naší třídě, až jsme si v první servisu s Jardou Jugasem řekli, že dnes bychom to na tu bednu mohli konečně dát. navíc jsme si celou dopolední sekci opravdu užívali. Bohužel nestalo se, ale do cíle jsme dojeli a máme alespoň tu dojezdovou medaili," shrnuje Petr Kačírek.

V průběhu odpolední sekce, v níž chtěla naše dvojice v BMW 3,0 CS dále útočit na pódium v etapě, začal znovu v BMW vařit benzín. "Auto kuckalo, namísto soustředěného útoku jsme vždycky jen tak tak doskákali do cíle. Auto je fantastické podvozkově, ale ty potíže s palivovým systémem jsou jednou velkou záhadou, kterou lze zřejmě doladit jen testováním v těchto nadmořských výškách. Dnes jsme si to zkrátka vybojovali jinak, ale jsme v cíli a poslední dvě etapy chceme dále útočit," doplňuje ho navigátor Jaroslav Jugas. V cíli etapy byl Petr Kačírek klasifikován na 49. místě a o náskok z dopolední sekce bohužel přišel.

V šesté etapě nejdříve vyjedou závodníci znovu do hor u Guanajuata a poté se přesunou divokou mexickou prérií k erzetám blíže cílovému městu Zacatecas, dalšímu z historických skvostů na trase Carrery Panamericany.

Foto: Petr Frýba

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!