Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
25. 10. 2015 18:33 − 1734× − 0

Emil Bergkvist: Valais bude velká příležitost

Mladý Švéd letos poprvé vyrazil na mezinárodní tratě a za volantem Opelu Adam R2 hned vybojoval titul v JERC.

Mladý Švéd Emil Bergkvist strávil první tři roky své kariéry převážně za volantem Volva 940 a teprve v roce 2014 se vydal mimo Skandinávii, potažmo Švédsko, když se účastnil německého ADAC Opel Rallye Cupu, kde zvítězil v konkurenci 20 jezdců. Letos pak dostal šanci startoval s Adamem ve specifikaci R2 a po třech vítězstvích v rámci JERC mohl po Barum rally slavit vítězství a k tomu mu patří také prvenství v ERC3 vypsaném pro dvoukolky. Na Rallye du Valais pak na Bergvkista čeká premiéra za volantem čtyřkolky, když v rámci odměny za prvenství v JERC dostal start s Peugeotem 208 T16. Při této příležitosti mu pár otázek položil server fiaerc.com:

Co jsi dělal v době od srpnového zisku titulu?

Hodně času jsem dal fyzickému tréninku. V tom budu pokračovat celou zimu, abych na další sezónu byl co nejvíc ve formě. Spolu se spolujezdcem Joakimem jsme také odjeli poslední podnik švédského mistráku s Astrou KitCar. Vyhráli jsme ve třídě a celkově byli šestí, což bylo skvělé. Navíc jsme se účastnili některých akcí s Opel motorsportem. Ale také jsem si užil nějaký čas mimo rally se svou přítelkyní.


Foto: Foto: ERC

Jak moc se těšíš na debut s vozem R5 na Rallye du Valais?

Samozřejmě, že se na to těším, jelikož to bude skvělá zkušenost a velká šance. Jsem vděčný Opel motorsportu za to, že nás pro tuto rally uvolnil a umožnil nám start. Po sezóně s ADAC Opel Rallye Junior Teamem a Opelem Adam R2, která nemohla být úspěšnější bude naše odměna za vítězství pověstnou třešničkou na dortu.

Erpětka bude oproti tvé současné R2 dosti odlišná. Co jsi dělal, aby jsi se co nejlépe připravil na svůj švýcarský start?

Abych byl upřímný, moc toho nebylo. Do teď jsem se čtyřkolkou najel rovnou nulu kilometrů. Před rally budeme mít test na cestách, které se budou těm soutěžním podobat. Bude to dobrá příležitost se pokusit získat dobrý pocit v autě. Kromě toho budeme věřit sami sobě, budeme odvádět naše maximum a uvidíme, co se stane.

Na asfaltu jsi velmi rychlý a i přes to, že jsi na Valais nestartoval, myslíš, že ti budou tamní cesty vyhovovat?

Popravdě řečeno, netuším. Připadá mi, že cesty na Valais budou něco mezi Barum rally a Německou rally. Pokud to tak bude, mohlo by mi to, doufám, vyhovovat.

Jaké jsou tvé švýcarské cíle ať už v absolutní klasifikaci či v hodnocení jednotlivých zkouše?

Tím nejhlavnějším a popravdě jediným cílem bude dokončit soutěž a najet s autem co nejvíce kilometrů bude možné. V ERC je velmi silná konkurence mnoha talentovaných a zkušených jezdců, takže by byl velký úspěch dostat se do TOP 10. A být mezi šesti, to by bylo snové.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!