28. 10. 2015 12:14 − 2288× − 0

Německý šampionát 2015 uzavřen

Německým šampiónem v rally se podruhé v řadě stal pilot Porsche Ruben Zeltner.

Německým šampiónem v rally se podruhé v řadě stal pilot Porsche Ruben Zeltner a i přes silnou konkurenci nový titul získal předčasně. Na trať závěrečného podniku v Kirchheimu ale i přesto dorazil a dost možná i proto, že si už příští rok se svým Porsche v německém mistrovství moc nezajezdí. Tamní federace chystá změnu pravidel, podle které by mohly bodovat vozy GT pouze v úpravách odpovídajících mezinárodním regulím třídy R-GT. Zeltnerovo Porsche stejně jako další takové speciály Olafa Dobberkaua, Maika Stölzela nebo Rainera Nollera těmto regulím bohužel neodpovídají. Šanci usednout do nadupaného Porsche pak využil při 3-Städte-Rallye i někdejší tovární jezdec Opelu, který poslední roky už jezdí pouze příležitostně, Niki Schelle. Stejně jako celou letošní sezónu se do pozice hlavních soupeřů rychlých Porsche stylizovali jezdci škodovek. Rodinu Wallenweinových tentokrát za volantem Škody Fabia R5 reprezentoval otec Thomas. Fabian Kreim vyrazil na start poslední soutěže opět coby oficiální pilot Škody Deutschland. Mladík Maximilian Koch si pořídil Fabii ve verzi Super 2000 a tentokrát jej čekal teprve čtvrtý start s tímto vozem. Čtveřici Fabií pak doplnil ještě český zástupce Jiří Tošovský.

Další atrakcí závěrečné soutěže německého mistrovství se stal start Hermanna Gassnera jun. s čerstvě homologovanou Toyotou GT86 R3. První etapu posádka dokončila jako osmá nejrychlejší s těsným náskokem 13,9 sekundy na Thomase Holzera s Opelem Adam R2. V první sobotní zkoušce nechal Gassner dvě a třičtvrtě minuty a spadnul až do třetí desítky pořadí. Odtud se dokázal vyšplhat až na konečnou devátou příčku a nakonec dojel 8,6 vteřiny za zmiňovaným Holzerovým Adamem R2. Oslavnou jízdu si moc neužil Zeltner, když se u jeho Porsche hned na první sobotní zkoušce rozbilo řízení. Skvěle soutěž rozjel Koch, když mu po prvním dnu patřila perfektní druhá příčka. Z té se sice v druhém dni propadnul, aby se zase vyhoupnul výše na třetí místo. V RZ 7 ale ze třetí příčky předčasně odstoupil. Ze třetí příčky odstupoval o zkoušku dříve Noller, u jehož Porsche odešla převodovka.

Nejrychlejší Porsche nakonec do cíle dovezl debutant za volantem 997 Schelle. I přes problémy v pátém testu Schelle dokázal stanout na pódiu, a to konkrétně na třetím místě. Jako druhý nejrychlejší do cíle dojel Hermann Gassner s Mitsubishi Lancer EVO VIII, kterému už po předčasném vítězství v ADAC Rallye Masters tentokrát o nic nešlo. O posun v šampionátu už nebojoval ani Kreim, který o šance na titul přišel během předešlé rally. Asfaltovou soutěž kolem Kirchhamu ovšem zcela ovládnul, vyhrál všechny rychlostní zkoušky a dojel si pro jednoznačný triumf. Ten ale jen stěží zalepí nezdar v podobě nezískaného titulu. Vítězství v klasifikaci poháru Opelu získal Julius Tannert, který se také stal celkovým vítězem celé sezóny a tu příští absolvuje v Opel Rallye Junior Teamu.

Výsledky této německé soutěže

Konečný stav šampionátu: 1. Zeltner 187, 2. Kreim 179, 3. M. Wallenwein 129, 4. Mohe 87, 5. Corazza 80, 6. Färber 47

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!