MOGUL driving cup 2015/2016 odstartoval

V Sosnové u České Lípy se uplynulou neděli uskutečnil první závod série MOGUL driving cup, která je nejsnazší cestou k závodění.

Další ročník série automobilových závodů pro amatéry i pokročilejší závodníky pod názvem MOGUL driving cup odstartoval uplynulou neděli v Global Assistance Racing Aréně v Sosnové u České Lípy. Mezi závodníky si tento seriál vydobyl již silné postavení a každý rok se na startu sejde více a více amatérských závodníků, kteří si chtějí vyzkoušet souboj s vteřinovou ručičkou na zabezpečené trati autodromu. V neděli 25. října se při prvním závodu série objevilo ve startovní listině dokonce rekordních 97 přihlášených a do závodu po technických přejímkách odstartovalo 86 závodníků. Právě stále větší počet závodníků a s tím přicházející větší různorodost závodních automobilů vedla letos pořadatele MOGUL driving cupu ke drobné změně pravidel, kdy se nově závodí celkem v šesti třídách. V obou kategoriích závodních automobilů, jak s OTP, tak ve třídě HOBBY, tedy bez OTP, byla oddělena třída čtyřkolek nad 1600ccm. Tyto silné sportovní automobily jsou tedy letos nově klasifikovány v samostatné třídě. Pro sezonu 2015/2016 byla také upravena výše startovného do jednoho závodu na částku 1 300,- Kč pro členy Autoklubu Česká Lípa v AČR a pro nečeleny na 2 000,- Kč. Systém závodění zůstává i letos stejný a závodí se vždy na okruhových rychlostních zkouškách postavených v mnoha variantách na autodromu v Sosnové a vítězem se stává jezdec s nejlepším součtem časů ve čtyřech nejrychlejších měřených jízdách. I v letošním roce budou ti nejlepší závodníci pozváni na Jarní Setkání Mistrů do Sosnové. Sezona MOGUL driving cupu 2015/2016 se skládá celkem z osmi závodů a my už se nyní pojďme podívat na průběh toho prvního.


Foto: Václav Soukup

Počasí na Autodromu v Sosnové u České Lípy v neděli 25. října přivítalo účastníky svou vlídnější tváří, během dne bylo převážně sucho a na trať klouzavého sosnovského asfaltu spadlo jen pár kapek. Chvílemi dokonce vysvitlo slunce a možná i to spolu s delší závodnickou abstinencí vedlo účastníky k agresivnímu vstupu do sezóny, a ke slovu tak mnohokrát přišly dostatečně dimenzované únikové zóny na autodromu. Vše se ale naštěstí obešlo bez havárie a záchranný systém autodromu zůstal nevyužitý stejně, jako připravená sanitka, která je spolu se záchranáři v pohotovosti během všech závodů série MOGUL driving cupu. Na špičce výsledkové listiny se po několika měřených jízdách začaly objevovat jak stará známá jména závodníků, tak i nováčci. Závodilo se velmi vyrovnaně a o tom svědčí velmi malý časový rozdíl v součtu 4 nejrychlejších okruhů u prvních šesti závodníků. Z největších favoritů na startu prvního závodu MOGUL driving cupu nedojel jen Lumír Vaszily (porucha řízení), který byl po měřeném tréninku čtvrtý celkově. Technické problémy postihly i dalšího favorita, jímž byl mladý Petr Semerád. Toho v poslední sérii trápily problémy s převodovkou, ale dosažené časy z předchozích dvou sérií mu stačily na 6.místo ve třídě.


Foto: Václav Soukup

Z celkového vítězství se nakonec radoval vítěz předchozího ročníku MOGUL driving cupu Tomáš Hrazdíra s Mitsubishi Lancer EVO VI. Ten se silnou a atraktivní čtyřkolkou ovládl i třídu 6 a zahájil tak obhajobu titulu tím nejlepším možným způsobem. Druhý absolutně i ve třídě 6 skončil také zkušený sosnovský závodník Vladimír Filip s pěknou replikou Mitsubishi Lancer WRC, která je ve startovní listině označena jako Lancer EVO VIII. I třetí jméno absolutně je mezi účastníky sosnovské série dobře známé, a stal se jím Daniel Tasáry s Mitsubishi EVO X RS. Ten dominoval třídě 3. Za ním ve třídě dojel Jiří Kratochvíl s Mitsubishi EVO X a třetí byl Jan Pohl také s vozem značky tří diamantů. Čtvrtý absolutně a třetí ve třídě 6 skončil Michal Savruk se Subaru Impreza Sti.


Foto: Václav Soukup

Na šestém místě absolutně a na prvním ve třídě 4 jsme v Sosnové mohli vidět Adama Kotašku, který do závodu nastoupil s trochu exotickým, ale velmi rychlým kartem Yamaha RSK Kart. Druhý ve třídě 4 dojel Martin Kdér se Škodou 120S Rallye a na třetím místě skončil Maximilian Hönig s Toyotou Yaris. Nejrychlejším klasifikovaným jezdcem třídy 5 se stal Miloš Lang s Fordem Escort Mk II před Ondřejem Hejdukem s BMW 352 a Alešem Gollnerem s Renaultem Clio Sport cup.Ve třídě 2 si první letošní vítězství připsal Jindřich Majer s BMW 325i coupe. Ten předstihl Jana Drážka s dalším „bavorákem“ a Zdeňka Jeníčka se Škodou 100. Ve třídě 1 tím nejlepším způsobem začal vítězstvím Tomáš Jarosil s Citroënem Saxo VTS. Druhé místo patřilo Martinu Polákovi s Peugeotem 106 1,4 xsi a třetí pozice Marku Honsovi také s Peugeotem, ale ve variantě S16.


Foto: Václav Soukup

První závodní den série MOGUL driving cup tedy dopadl po všech stránkách dobře, početné pole závodníků opět využívalo vyhřívaný stan s občerstvením, který bude spolu s online výsledky standardem na všech dalších závodních dnech série. Na bezpečí a regulérnost závodů dohlíželi proškolení pořadatelé a první letošní podzimní amatérské závodění v profesionálních podmínkách autodromu v Sosnové se tedy vydařilo. Další závod se pojede v protisměru a my si na závěr ještě připomeňme kalendář všech závodů série MOGUL driving cup, kam je možné se stále ještě přihlásit a nebo klidně absolvovat na zkoušku třeba jen jeden jediný závod.


Foto: Václav Soukup

Kalendář MOGUL driving cupu 2015/2016

  • 25. října 2015 (NE)
  • 14. listopadu 2015 (SO)
  • 28. listopadu 2015 (SO)
  • 19. prosince 2015 (SO)
  • 23. ledna (SO)
  • 13. února (SO)
  • 5. března (SO)
  • 26. března (SO)
  • Všechny informace o MOGUL driving cupu: http://www.autodrom.cz/cs/18-mogul-driving-cup/157-mdc-2015-16-kalendar-pravidla-prihlaska-vysledky-akreditace.html#web

    Více informací o MOGUL driving cupu 2015/2016 a o dalších akcích Centra kurzů bezpečné jízdy a autodromu Sosnová najdete na www.autodrom.cz

    Komentářů celkem: 0
    Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

    Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
    Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!