VI. Rallye Berounka Revival – komentář

Na start Berounky se do areálu radotínského učiliště sjelo 125 posádek, odhodlaných užít si víkend.

Na start Berounky se do areálu radotínského učiliště sjelo 125 posádek, odhodlaných užít si víkend naplněný sportovním zápolením a hlavně setkáním se starými kamarády, týmovými kolegy i bývalými soupeři. Je úžasné sledovat, jak pánové v letech zapomínají na nemoce a neduhy, a mění se v kluky, kteří už se nemohou dočkat, až je startér pošle zase na trať. Mezi prvními se v parkovišti závodních strojů objevili manželé Rajchmanovi s Fordem Escort MkII, ozdoby všech revivalových show section i nepřehlédnutelní účastníci společenských večerů. K nejstarším účastníkům patřil 86letý Josef Kadeřábek, dále Z. Křivohlavý s Wartburgem, známý starty s F3 na veteránských závodech na okruzích, tentokrát vytvořil posádku s precizním spolujezdcem Pavlem Šlemínem. Už na rozpravě, kde Eda Patera všechny seznámil s programem, upozornil na úskalí, se kterými se budou muset všichni vyrovnat, a připoměl výskyt radarových kontrol na trase revivalu, se ukázalo, že vedle lehké předstartovní nervozity nechybí nikomu dobrá nálada.

Na rozpravě byly přívítány i zahraniční posádky – z Itálie posádka B. Corno – P. Moliterni, z Polska s Ladou přijeli W. Molicki- W. Molicki jr. a také Andrzej Lenczowski s R 11 Turbo. Ze Slovenska pocházejí i řidičky K. Rozsívalová a A. Zemanová, z Ruska D. Marťuk startující se synem Valerijem na Ladě. Po rozpravě v devět hodin odstartoval první vůz s posádkou Pavel Šofr – Michal Šofr vstříc revivalovému dobrodružství. A další legendy následovaly – Milan Zapadlo, Jan Mach s Petrem Dvořákem, kteří nemohou chybět na žádném revivalu, tradičně s číslem 13 rezervovaným do konce revivalů, odstaroval špičkový jezdec třídy A2 1150 V. Polívka s B. Kadlecem na Škodě 110. V minutových intervalech vyráželi další bývalí i současní závodníci a majitelé sportovních a závodních automobilů do r. v. 1985, aby se vyrovnali se záludnostmi slepého itineráře, v kterém se ukrýval nejeden navigační oříšek. Většina posádek v určený čas dorazila na letiště u Lnářů, z důvodu ucpání strakonické výpadovky pražáky byl ale časový limit přesto anulován. Na letišti už čekala první z osmi Show section. Na pěkné trati se začalo ukazovat, jak kdo na tom bude v souboji s časomírou, i když body ze Show section tvoří jen část konečné sumy a k samotnému úspěchu na revivalu nestačí. Nejrychlejší zde byla posádka BMW L. Hubálek – O. Hašek a posádka J. Drexler – P. Vlk, která ovšem byla zatížena obrovskou penalizací za rok výroby jejich Mazdy 323.

Po romantických jihočeských silničkách zavedl itinerář posádky do Písku, kde účastníky čekala taková malá jihočeská Laguna Seca na motokárové dráze AMK Písek-Hradiště. Během dvou kol předváděli všichni více či méně povedené průjezdy. Odolnost žaludku svého spolujezdce P. Šubrta notně prověřil P. Minářík, jehož R5 Alpine si v každé ze zatáček klekala na přední kolo. Dvojice Boulanger- Lefebvre na Citroenu Ami už na minulých revivalech osvědčila nečekanou rychlost, tady v Písku jí nedokázali ujet ani motoricky silnější soupeři. Nejrychlejší byl opět L. Hubálek, z druhého místa se radovala posádka z pořadatelského týmu (opět na BMW) Jan Zachata – Michal Hošek. Třetí skončili Jiří a Tomáš Achsové na atraktivním Porsche 911. Po prvním absolvování píseckého okruhu posádky čekalo ještě Kožlí, které se stalo velmi atraktivní díky novinkám, nejenom na této SS, ale revivalů všeobecně – skokem a velkým brodem. A poté si daly posádky vše ještě jednou.

Po absolvování všech naplánovaných úseků zamířili všichni do cíle sobotní etapy, do hotelů Loužek a Sport hotel Trhovky, kde všechny čekalo to, co k revivalům nezbytně patří, a to je večerní až noční zábava. Po večeři, bohužel slabší, než na jakou jsme zvyklí z hotelu Vltava, jsme si vystáli frontu na pivo :-) a poté se již posádky věnovaly výsledkům první etapy. Zde patří zmínit velký posun v rychlosti a kvalitě počítání výsledků příchodem nových členů organizačního týmu. Kluci děkujeme! Někdo byl spokojen víc, někdo míň, ale všichni se vrhli do víru zábavy, která se rozjela, a neutuchající tempo si udržela do pozdních nočních hodin.

Do nedělního rána se probudili všichni ve formě, někteří s přáním udržet si své pozice, další s odhodláním zlepšit postavení ve výsledkové listině, ale všichni rozhodnutí užít si i druhý den, tak jak se na revivalu patří.

Nedělní program už nebyl tak náročný, z hotelu zamířili revivalisté zvířit prach do lomu v Lašovicích. Z Lašovic vedla trasa do sedlčanské kotliny, kde na zdejší rallykrosové trati důstojně vyvrcholil 6. ročník revivalové Berounky. Zde byli nejrychlejší V. Suk – Kateřina Kopicová, před duem Drexlar – Vlk a třetí, v té době již téměř jistí absolutní vítězové Ladislav Hubálek – Ondra Hašek. Po absolvování tří okruhů už posádky čekal jen volný přejezd do cíle v učilišti v Radotíně.

Po obvyklém čekání na první součty bodů, které bylo vyplněno sdělováním zážitků, a jejich kontrole, po níž následovalo (na rozdíl od loňska) absolutní minimum reklamací, mohlo být vyvěšeno oficiální pořadí v jednotlivých třídách. Pak už následovalo předání pohárů nejlepším třem posádkám v každé z vypsaných tříd a nastalo loučení. Z naprosté většiny zúčastněných vyzařovala spokojenost s průběhem revivalu a ocenili práci organizátorů. Za všechno hovoří zájem účastníků „Berounky“ o start na dalším revivalu, kterým bude Rallye Praha Revival 2016 na začátku dubna příštího roku.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!