5. 11. 2015 23:50 − 2148× − 1

V Dánsku dále kraluje Peugeot

Christian Jensen si vloni pořídil novou techniku a s ní si hned v první společné sezóně zajistil další titul.

Christian Jensen si vloni pořídil novou techniku Peugeot 208 T16 R5 a s ním si hned v první společné sezóně zajistil další titul v dánském mistrovství. Ib Kragh na něho s Peugeotem 207 Super 2000 nestačil a do letošní sezóny se vybavil zcela novým speciálem Citroën DS3 R5. Během šesti odjetých soutěží spolu sváděli zajímavé souboje, které vyvrcholily až v úplně poslední Danboring Rally Denmark. Do bojů se ve dvou soutěžích ještě zapojil Esben Hegelund, který sice oproti loňsku odjel o jednu mistrovskou soutěž více, ale stále se jednalo pouze o dvě rally. Nejprve se objevil s Fordem Fiesta WRC na druhé soutěži, Ecoteck Rally Himmerland, a hned tam všechny své soupeře vyškolil. Následně Hegelund na čtvrtý díl mistrovství přezbrojil na novou techniku stáje Wevers Sport, Škodu Fabia R5 a s ní vyhrál i tam v Juelsminde. Bohužel ale tím jeho letošní starty v dánském mistrovství skončily.

Kenneth Madsen se se svým originálním a jinde nevídaným speciálem Suzuki Swift Maxi 2000 s přední poháněnou nápravou hned v první letošní rally prosadil proti soupeřům se čtyřkolkami a dokázal vyhrát. Ve zbytku sezóny už sice na tento úspěch navázat nedokázal a navíc dvakrát musel odstoupit pro technickou závadu. Svůj vyrovnaný souboj s Carstenem Jensenem pilotujícím Renault Clio R3 o titul v kategorii dvoukolek s výkonem přes 1600 ccm ale Madsen dovedl do vítězného konce. Rozhodovalo se teprve na závěrečné rally v Ansu. Největší zájem na sebe ale jasně poutal duel Jensena s Kraghem o titul v kategorii čtyřkolek.

V úvodní Rally Sonderjylland se sice ani jeden z těchto dvou borců neprosadil proti konkurenci s vozy jiných kategorií, když dojeli na třetí a šesté příčce, ale ve své kategorii brali body za první a druhé místo. Kragh si zvykal na novou techniku, se kterou jel poprvé na mokru, a na Jensena nestačil. Pilot Peugeotu jej porazil i přes chybu a zhasnutí motoru na začátku rally. Ani v následující Ecoteck Rally Himmerland se jezdci francouzských R5 nedokázali dostat mezi nejrychlejší dva. Pro vítězství si v Nysumu dojel Hegelund s Fiestou WRC a druhou příčku znovu obsadil Němec Jan Becker za volantem Subaru Impreza. Jensen tak podruhé v řadě obsadil třetí místo, ale Kragha znovu porazil a svůj náskok v průběžném pořadí navýšil.

V půlce srpna šampionát pokračoval při Gjonge Minirally a s její tratí se konečně nejrychleji popasoval jeden ze dvou bojovníků o titul. Po výsledcích první dvou soutěží se to jeví překvapivě, ale nebyl to Jensen. Jeho Peugeot totiž postihly problémy s brzdami a to jej srazilo až na konečné páté místo. Kragh tedy třetí mistrovskou soutěž rozhodnul pro sebe a stáhnul ztrátu na svého soka v průběžném pořadí. Jensenovi se nedařilo ani v následující Juelsminde Rally. Nejprve ve třetím testu nechal půl minuty bouráním živého plotu a následně ztratil šest minut na RZ 12, když se mu bezpečnostní nůž zachytil pod brzdový pedál. Kragh si vedl lépe a na trati nestačil pouze Hegelundově Škodě Fabii R5. Druhým úspěchem v řadě se pilot Citroënu vyhoupl do vedení šampionátu.

Teprve v předposlední Bygholm Mini Rally se oba borci objevili v konečných výsledcích tam, kde je každý očekával. Jejich duel o vítězství tentokrát dopadnul ve prospěch Jensena, který si po jednom tvrdém dopadu vyrazil dech a mohl být rád, že se vše nakonec obešlo bez větších zdravotních komplikací i poškození techniky. Toto vítězství mělo pro pilota 208 cenu zlata, neboť se před závěrečnou rally dokázal přiblížit svému soupeři na bojovnou vzdálenost. O zisku titulu se mělo rozhodnout v přímém souboji, vítěz bere vše. Jensen zaútočil v pátek večer a vybudoval si na Kragha půlminutový náskok. Jezdec Citroënu se ale na sobotu lépe vyspal a hned z rána začal tlačit na pilu. Ze soupeřova náskoku postupně ukrajoval sekundy, ale pak v předposledním testu nechal propastných 18 vteřin a bylo rozhodnuto. Jensen s Peugeotem 208 T16 R5 Danboring Rally Denmark vyhrál a obhájil tak svůj loňský titul.

Výsledky soutěží dánského mistrovství 2015

Konečný stav šampionátu: 1. Ch. Jensen 110, 2. Kragh 108, 3. T. Sørensen 57, 4. S. Johansen 45, 5. Svanholt 34, 6. S. Andersen 31

Komentářů celkem: 1
6. 11. 2015 14:091
0 0
Ty jejich trate jsou dost exoticke. Ten asfalt je vsude naprosto perfektni! Taky bych chtel za mestem takove cesty tady... A ta sotolinka naprosto ukazkova... Zadnej tankodrom... Krasne
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!