Citroën Racing čeká finálový sprint

Mads Østberg, čtvrtý muž celkového pořadí mistrovství světa, už ve Walesu dobrých výsledků dosáhl.

• Mads Østberg/Jonas Andersson a Kris Meeke/Paul Nagle v barvách Citroën Total Abu Dhabi World Rally Teamu se postaví na start posledního podniku sezony 2015 – Wales Rally GB.

• Posádky na DS 3 WRC se zaměří na uhájení druhého místa v Poháru konstruktérů mistrovství světa WRC.

• Třetí DS 3 WRC pojede dvojice Stéphane Lefebvre a Stéphane Prévot.

S pěti pódiovými umístěními, navíc i s jedním double v Argentině se Mads Østberg a Kris Meeke vydají na trať s cílem uhájit druhou pozici v Poháru konstruktérů světového šampionátu při závěrečné rally sezony. Posádky na DS 3 WRC míří do Walesu se čtyřbodovým náskokem, který má tým na druhém místě. Rally je už dva roky situovaná na sever země a dál si udržuje svou charakteristiku jedné z nejmimořádnějších rally vůbec. Trať, podobně i podmínky patří k dobře známým konstantám většiny posádek. Déšť, mlha a bláto jsou přísady, které okořeňují jednotlivé rychlostní zkoušky v lesích Walesu a patří k nejošidnějším v kalendáři. Bez ohledu na počasí se ale i tak mění stupeň náročnosti zkoušku od zkoušky. Tratě jsou velice rychlé, nicméně posádky musí jejich záludnosti odhalit při seznamovacích jízdách, aby si zvykly na kluzký povrch, leckdy i námrazu, s čímž by mohly přijít problémy v samotné soutěži.

Technická podpora bude mít během soutěže jen minimum příležitostí k pomoci. První servis je naplánovaný až na konec první etapy. V sobotu posádky absolvují sedm rychlostních zkoušek o celkové délce 107 km, aby se pak vrátily k přípravě na večerní testy a také na poslední den rally s podobně náročnou porcí kilometrů. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team a jeho piloti se na tyto podmínky připravovali v předstihu při testování před soutěží zejména proto, aby se vozům DS 3 WRC dostalo finálního doladění set-upu.

Mads Østberg, čtvrtý muž celkového pořadí mistrovství světa, už ve Walesu dobrých výsledků dosáhl. V devíti předchozích startech předváděl samé dobré výkony, v roce 2011 dojel dokonce druhý, loni třetí v DS 3 WRC.

Pro Krise Meeka je Wales skoro domácí půdou. Severoirský pilot startoval na této rally jako na své vůbec první, v barvách Citroën Racing loni dojel šestý. Aktuálně figuruje v mistrovství světa pilotů na 5. místě.

Loňský juniorský mistr světa JWRC Stéphane Lefebvre pilotuje DS 3 WRC teprve od Rally Německo. Ve Walesu ale spoléhá na zkušenosti, které už letos v mistrovství světa nastřádal na čtyřkolkách a ve Walesu hodlá dál pokračovat ve svém učení a získávání zkušeností.

Co také řekli…

Yves Matton (šéf Citroën Racing Team): „Hlavním cílem pro finálové dějství šampionátu je pro nás uhájit druhé místo v Poháru konstruktérů. Měli bychom těžit z našich zkušeností s touto specifickou rally. Mads Østberg a Kris Meeke měli dobrou přípravu na toto závěrečné kolo při testovacím setkání. To by jim mělo pomoci získat jistotu pro kluzké a blátivé tratě. Naše strategie se nemění, protože nám od září přináší úspěch. Je to prakticky domácí soutěž pro Krise Meeka a také Mads tu byl vždy rychlý. Cíl našich pilotů je jasný – udržet si soupeře na dohled a držet náš náskok v šampionátu. Ze sportovního hlediska ale zřejmě budeme muset reagovat podle toho, jak se rally bude vyvíjet.“

Mads Østberg: „Wales Rally GB je pokaždé ohromnou soutěží. Opravdu ji mám rád. V posledních letech se mi tu dařilo. Tratě jsou dost specifické. Není těžké se dostat do rytmu, protože povrch je velmi hladký a velice rychlý. Počasí bude opět hrát velkou roli. V roce 2011 jsem tu dojel druhý a od té doby jsem byl vždy rovnocenným soupeřem. Myslím, že máme šanci zajet opět dobrý výsledek. Je důležité dojet sezonu dobře, nesmíme slevit z našeho hlavního cíle. Ve Walesu je to především uhájení našeho druhého místa v Poháru konstruktérů. Chtěl bych jet naplno, ale také se musím soustředit na práci, kterou musím odvést pro tým. Bylo by skvělé dojet na pódiu jako loni.“

Kris Meeke: „Je to pro mě víceméně domácí podnik, a tak budu mít hodně fanoušků. Vůbec poprvé jsem startoval ve zdejších lesích, mám k nim velice důvěrný vztah a tyto tratě mě také ovlivnily. Mám rád zdejší region a tratě s povrchem, který může být blátivý a kluzký. Je tu chladno a šero, což vždy násobí zdejší atmosféru. Musím ale říci, že se soutěží nemám tolik zkušeností jako piloti, kteří tu závodili v posledních letech. Většina rychlostních zkoušek je vedena po přírodních cestách s kluzkým povrchem. V kabině auta to člověku někdy připadá, že pilotovat může být i zábavné. Víme, co je náš úkol a co musíme udělat – skončit na druhém místě mistrovství světa. Proto se pokusíme předjet naše soupeře, pokud možno dojet na pódiu.“

Stéphane Lefebvre: „Podobně jako v Německu budu mít výhodu v tom, že některé rychlostní zkoušky už na Wales Rally GB znám. Především to pro mě znamená návrat na místo, kde jsem vůbec poprvé startoval s autem s pohonem čtyř kol. Loni se mi líbilo bojovat ve zdejších náročných podmínkách. Chtěl bych zkusit zajet dobrý závod a využít zkušeností, které jsem nastřádal během sezony. Můj cíl je držet se co nejblíže časů nejlepších pilotů a podat dobré výkony.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!