Na Setkání mistrů od Adama po S1

Markku Aléna doprovodí Juho Hänninen. Setkání mistrů v Sosnové ve dnech 21. a 22. listopadu nabídne dokonalý mix techniky.

Autodrom v Sosnové u České Lípy ve dnech 21. a 22. listopadu přichystal pro diváky již čtrnáctý ročník akce, kterou motorističtí fanoušci znají pod názvem Global Assistance Setkání mistrů. Divákům se zde každoročně představují jezdci z rally, rallycrossu a autokrosu. Letos bude hlavní hvězdou finský rally šampion Markku Alén, který usedne do Škody Octavia WRC a Opelu Kadett C-GT/E 16V. Kromě dalších hvězd motoristických disciplín, které se představí v hlavním programu a v paralelních jízdách muž proti muži, ale pořadatelé namíchali velmi zajímavý koktejl do vloženého programu a exhibičních jízd.


Foto:Petr Eliáš

Když bychom chtěli zjistit, kdo letos při Setkání mistrů ukáže nejvýkonnější vůz, správnou odpověď bychom zřejmě našli mezi dakaristy. Svůj LIAZ, který má za sebou Rallye Dakar, totiž v jízdě předvede divákům Martin Macík. Jeho LIAZ má výkon něco kolem 900 koní a tomu bude jen velmi těžké konkurovat. Výkonově blízko k dakarskému monstru je ale jiný a o mnoho menší soutěžní automobil, který patří mezi velká divácká lákadla. Fanoušci jej mohli několikrát vidět například na Barum Rally v rukou Jozefa Béreše. Ano, jedná se o slavnou Audi S1 a do Sosnové ji přiveze Stanislav Brousek.


Foto:Tomáš Wanka

U velkého výkonu ale ještě zůstaňme. Vůz, který má nejspíše jeden z nejlepších poměrů výkon – váha, bude při setkání mistrů v rukou skutečného mistra volantu a velkého baviče diváků. Už tak početný Hájek Rally Team totiž při Setkání mistrů opět rozšíří Tomáš Enge, skvělý okruhový závodník a dosud jediný Čech ve formuli 1. Tomáš Enge si letos vyzkouší čtyřlitrovou autokrosovou buggy od Jaroslava Hoška. To, že si Tomáš Enge tenhle speciál dokáže vychutnat, o tom asi není třeba pochybovat.


Foto:Petr Frýba

Pokud jsme u výkonu motoru, tak naopak jedno z nejslabších vozů při Setkání mistrů v Sosnové dostane také velmi zajímavého řidiče a současně skvělého jezdce. Bude jím mistr světa v rally kategorie WRC 2, mistr Evropy v rally a vítěz seriálu IRC, Fin Juho Hänninnen. I ten dorazí do Sosnové na pozvání Hájek Rally Teamu a objeví se nejen za volantem týmového Opelu ADAM cup. Týmovým kolegou mu kromě Markku Aléna bude ale také Josef Peták. Ten si vyzkouší populární Opel Kadett C-GT/E 16V.


Foto:Jakub Frühauf

Ve vloženém doprovodném programu se na trati ukáží i další divácky atraktivní motoristické disciplíny, jako je například drifting. Šou, plnou spálených pneumatik, kouře a pořádných smyků předvedou skvělí drifteři Pro, Marco Zakouřil,Stanislav Bezouška, Michal Reichrt, Street, Jiří a Martin, David Levička, a Michal Vychodil. Pořádně smykující BMW v Sosnové ale také předvede rally jezdec Martin Semerád, který jej využívá pro kurzy sportovní jízdy ve své Driving Academy. Během polední pauzy si v Sosnové budete moci zajít na velkou autogramiádu pro podpisy svých oblíbených jezdců, kterých se tentokrát při Global Assistance Setkání mistrů sejde opravdu pěkná řádka.


Foto:Jakub Frühauf

Nezapomeňte, že XIV. Global Assistance Setkání mistrů v Sosnové u České Lípy se uskuteční v sobotu 21. a neděli 22. listopadu, kdy na sobotu připadají volné a tréninkové jízdy na autodromu a na neděli hlavní program včetně vložených exhibičních jízd.

Vstupenky zakoupíte na pokladnách autodromu Sosnová nebo v předprodeji. Více informací o XIV. Global Assistance Setkání mistrů a dalších akcích na autodromu v Sosnové najdete na www.autodrom.cz a na facebooku (Autodrom Sosnová).

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!