Josef Koukola - eWRC.cz
13. 11. 2015 12:35 − 10512× − 23

Adam Eliáš a Václav Pech k akci Rally Talent 2016

Rozhovor s Adamem Eliášem a Václavem Pechem o akci, která si kladla za cíl vybrat a podpořit nový talent v rally.

Po vyhlášení výsledků Rally Talent 2016 se strhla velká diskuse o jejím průběhu a hlavně o konečném výběru poroty. Rozhodl jsem se proto oslovit Adama Eliáše jako generálního sekretáře FAS a Václava Pecha jako člena výběrové poroty, aby nám podali svůj pohled na celý projekt.

Pane Eliáši, začátkem měsíce dubna 2015 vyhlásil AČR, pod heslem AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY HLEDÁ NOVÉ TVÁŘE, projekt Autoklub Rally Talent 2016. Reakce z řad veřejnosti byla velice pozitivní a plná očekávání. Kdy se zrodil nápad k uspořádání tohoto projektu?

Nemyslím, že reakce byly pozitivní hned od počátku, přeci jen šlo o něco nového. To se ale v průběhu velmi krátkého času změnilo a finální počet účastníků to jasně dokazoval. Myšlenka se zrodila v době, kdy ČOV představil možnosti financování a podpory mládeže. Po zveřejnění pravidel těchto projektů jsme i na Autoklubu ČR začali připravovat takové projekty. Některé, jako právě Autoklub Rally Talent, Autoklub Rally Star nebo Kartingová akademie vzešli přímo od nás, spoustu dalších pak realizují naše kluby. Těch je pak výrazná většina a jsou napříč disciplínami od motokrosu až po rally. Právě proto, že jde o projekty z prostředků ČOV není co tajit, naopak.

Při zveřejnění informací o tomto projektu bylo v podmínkách projektu AČR Rally Talent 2016 napsáno, že se hledají talentovaní jezdci bez závodní licence ve věku 18 až 23 let. Později byly podmínky upraveny a účastníkem se mohl stát i licencovaný zájemce. Proč došlo k této změně, která se stala podstatou celé kritiky kolem tohoto sportu ?

Ano je to tak. Ke změně došlo. Důvod je naprosto jednoduchý. Máme spoustu jezdců napříč disciplínami, kteří se nebyli schopni kvalifikovat do Autoklub Rally Star, protože na to nemají vhodnou techniku. Jasným příkladem jsou například jezdci z Opel Adam Cupu. Toto auto je v rámci třídy 6 nekonkurenceschopné a je téměř nemožné se dostat do třetího místa. Zde jsem si konkrétně myslel třeba na Matěje Kamence, kterému jsem po jeho výkonu na Bohemii volal a ptal se ho jestli se přihlásí, což udělal, ale nakonec nepřijel. Navíc licenci AČR mají i jezdci z motocyklových disciplín, které bychom tímto vyloučili. Nakonec však v době přihlášení do projektu a účasti v kvalifikačním kole měl licenci jen jeden jezdec, a to Dominik Šurýn.

Výběr a hodnocení bylo nastaveno tak, že účastníci budou hodnoceni na základě několika kritérii s následující specifikací:

1. Přihláška – Základní informace o sobě účastník poskytne prostřednictvím přihlášky. Každý potencionální závodník musí mít určité vlastnosti. Každá informace může být důležitá, ať už je to studium, zaměstnání nebo jazyková vybavenost.

2. Slalomová zkouška – Každý soutěžící absolvuje minimálně 2 kola slalomové zkoušky. V rámci této zkoušky bude hodnocena jízdní stopa, ovládání vozu, ale i dosažený čas. Dosažený čas je důležitý zejména pro srovnání dvou průjezdů mezi sebou nikoliv přímo mezi účastníky, jelikož nepojedou na identických vozech.

3. Pohovor – Každý účastník absolvuje pohovor před hodnotící komisí. Tato část je neméně důležitá, protože sebeprezentace jezdce a posádky je jeden z důležitých faktoru nejen v motorsportu.

K dnešnímu dni jsou vedeny spekulace o způsobu hodnocení, diskutuje se o tom, která z těchto částí byla rozhodující a jakým způsobem probíhalo hodnocení. Jak tedy probíhalo výběrové řízení, jaký byl systém hodnocení a co mělo rozhodující vliv na celkové umístění?

Přesně jak jste řekl, jsou to spekulace. Za výběrem, který proběhl ve finále, si stojíme naprosto pevně a přesvědčeně. Všem účastníkům jsme v pátek ráno sdělili, že tím okamžikem začíná výběrové řízení na Autoklub Rally Talent, které končí až v sobotu večer. Cokoliv za ty dva dny udělají má vliv na výběr. Ať už to byla aktivita při páteční teorii, posun od kvalifikačních kol ve znalostech, přípravě a co vlastně pro svůj sen dělají nebo třeba reakce po nepovedené jízdě, týmový duch, ale samozřejmě i čas a projev na trati. O všech finalistech jsme věděli, že umí řídit, proto to byli finalisté. Do posledních pohovorů jsme si vzali 5 kluků, z nich vyšli jednoznačně 2 a to jsou vítězové. Nebudu nikdy na veřejnosti říkat body k jednotlivým klukům a prozrazovat jejich slabiny. Nejsme Superstar a nehodlám vytvářet Hvězdnou pěchotu. To nikomu neprospěje. Nicméně člověk, který neunese prohru, i když je součástí dalšího projektu, a naprosto bez respektu sprostě nadává Václavu Pechovi, kterému jsem si ani já v začátcích nedovolil tykat, pravděpodobně nebude ten správný sportovec pro náš projekt.

Jaké bylo složení komise, která rozhodovala o celkovém umístění?

V průběhu celého finále jsme byli v nejužším kontaktu Václav Pech, Stanislav Kafka a já. Z pátečního dne jsme měli kompletní report od pana Pochopa, který vedl sekci sportovního marketingu, komunikace a prezentace. Dalším výstupem byl kameraman a fotograf. V sobotu jsme pak měli důležité informace od Jiřího Bryndy, který se se svým týmem staral o vozy a byl celou dobu s finalisty na trati. Vše bylo vedeno tak, abychom měli co nejvíce informací ze všech částí finále a mohli účastníky detailně poznat, což se podařilo.

Pro mě byla zajímavá a zároveň nepochopitelná informace o tom, že účastníci podepsali smlouvu o mlčenlivosti na 2,5 roku, pod pokutou 250.000,-Kč. Tento projekt je tak zvláštní, že museli podepsat takovou smlouvu?

Ano, je to tak. Máte představu, kolik Václav Pech investoval za 20 let do závodění, aby získal zkušenosti, které pak ve velkém množství rozdával finalistům Autoklub Rally Talent? Částka 250 000 je jen v tomto srovnání naprosto směšná. Cílem projektu je finalisty něco naučit, předat jim znalosti, ale samozřejmě nechceme, aby byly zneužity. Je to tak pouze naše ochrana. Ve sportu, ale i v běžném životě jde o naprosto běžnou věc. Dnes v každé společnosti i „ještěrkář“ při nástupu podepisuje zaměstnavateli mlčenlivost. Hodnota informací získaných v průběhu talentu je výrazně vyšší. Smluvní pokuta pak asi není tak velký problém, protože v současné době už máme 2 finalisty, kteří mlčenlivost porušují a vystavují se tak postihu.

Druhým projektem AČR je Rally Star 2016 a do projektu se mohou jezdci (posádky) kvalifikovat v průběhu závodní sezony 2015. Je tento projekt určen pouze pro jezdce s platnou licencí AČR, nebo se mohou zúčastnit i jiní zájemci, třeba jezdící amatérské závody?

Tento projekt má jasně vypsaná pravidla. Kvalifikovat se může ten, který skončil do 3. místa v rámci vyjmenovaných šampionátů a tříd v disciplínách AČR a není starší 25 let. Pro jezdce z amatérských disciplín byl určen projekt Autoklub Rally Talent.

Děkuji za rozhovor.

Důležitým členem poroty byl Václav Pech, a tak i jeho jsem požádal o odpovědi na několik otázek.

Václave, co jsi říkal na nápad Autoklubu hledat Rally Talent 2016 ?

Prvně jsem nechtěl věřit, že by se u nás něco podobného povedlo zorganizovat. Po prvním regionálním kole v Biskupicích, kde jsem doporučil dva účastníky na postup, bylo vidět, že Adam Eliáš celou akci myslí vážně a že výběr těch nejlepších bude o mém pohledu na jejich schopnosti. Dost jsem se pro celou akci nadchnul.

Do tohoto projektu se přihlásili účastníci s malou zkušeností s tímto sportem, čili nevyježdění v rally. Zajímalo by mě, jaká kritéria jsi si zvolil pro tvé hodnocení, nebo byla tato kritéria předem určená?

V regionálních kolech jsem postavil trať z pneumatik nebo kuželů, kde jsem se zaměřil na agresivitu brzdění a průjezd dlouhou zatáčkou, která se na konci utahovala. Bylo celkem jednoduché vybrat postupující, kteří většinou jezdecky vyčnívali, až na Vysoké Mýto, kde mezi prvními 6 byly malé rozdíly. V těchto kolech kritéria byla jasná, jak účastník umí zvládat auto, veškeré mé hodnocení jsem konzultoval s Adamem Eliášem a Standou Kafkou, ale moc mně do toho nemluvili.

Můžeš popsat průběh finálového dne?

Program finálového dne navrhl Adam Eliáš se Standou Kafkou, kde chtěli udělat pro všechny finalisty jakousi rally školu, rozšířit obzory a zároveň jednotlivé účastníky více poznat. Všem bylo na začátku řečeno, že teď začíná jejich hodnocení a po celé dva dny budou sbírat plusy a mínusy, které se jim na konci sečtou. Již v pátek, který byl takřka celý v učebně, jsem si postěžoval, že něco podobného jsem nemohl také před 20 lety zažít. Informace, které tam padaly, a rozhled na systém rally jsem se učil dobrých pět let. Odpoledne jsme šli všichni pěšky projít mnou postavenou trať v podobě, která se v Sosnové nikdy nejela. Opět s účelově postavenými zatáčkami. I zde při ,,tréninku“ bylo pár jedinců, na kterých bylo vidět přemýšlení a snaha připravit se lépe než ten druhý. Má jediná podmínka na finále byla, že nikdo nebude znát auta, se kterými se bude jezdit, a to se povedlo.

Jak jsem tušil, nešlo finalisty hodnotit již pouhým okem, ale velkým pomocníkem musel být dosažený čas. Vymyslel jsem dvě jízdy na dvě kola v opačném pořadí a s vyměněnými auty. Zde bylo evidentně nejlepších pět jezdců, kteří vyčnívali oproti ostatním, a dosahované časy to potvrzovaly. S těmito pěti finalisty jsem chtěl mít ještě pohovor o jejich představě budoucnosti, co vědí o technice, jak mají rozmyšleného spolujezdce, tréninkové auto, kolik času chtějí obětovat tomuto koníčku. Všechny otázky byly zcela účelové a z mé zkušenosti. Vybral jsem tři kluky, kteří evidentně byli z celé skupiny nejlepší. Shodovalo se to jednoznačně i s výsledky pátečního hodnocení z učebny. Zde zasáhl dvakrát Autoklub, poprvé když z mého užšího výběru vyřadil Maxe, který nesplnil požadované české občanství a slíbil, že na finále jej mít bude. A podruhé, kdy na základě mých argumentů o kvalitách dvou zbylých slíbil podporu na celou sezonu oběma.

Určitě jsi postřehl reakce na konečné výsledky tohoto projektu, jaký na to máš názor?

Hodně mě mrzí negace, které vypustili někteří z účastníků a myslím, že lidé kteří do tohoto projektu dali energii, si něco podobného nezasloužili.

Co si myslí několikanásobný mistr ČR o budoucnosti tohoto projektu ?

Pevně věřím, že Autoklub bude chtít tento projekt opakovat. Z mého pohledu jen účast a nabitá zkušenost v tomto projektu je velice cenná pro lidi, kteří chtějí opravdu závodit.

Děkuji za rozhovor a přeji úspěšnou sezonu 2016.

Komentářů celkem: 23
16. 11. 2015 23:0821 Upraveno 23:15
0 0
Vrátníček - Hmm, tak ty ses už definitivně rozhod, že tu licenci nebudeš potřebovat, jo smajlík ?!
17. 11. 2015 08:2022
0 0
Tak to mě mrzí, že jsem se nstihnul také přihlásit...
17. 11. 2015 19:4023
0 0
Původně napsal Vrátníček
se osobně zavádění takových policejních postupů do našeho sportu nelíbí, ale nakonec to završuje celkový dojem z celé akce...
no, jak to říct, pan magistr před nástupem do Opletalky rozhodně nevydával léky v apatyce a ABL (pamatuje si ještě někdo velkého špionátora Bártu?) nebyla sponzorem žiželického sprintu taky jen tak náhodou...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!