Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
13. 11. 2015 18:18 − 2454× − 0

Seb Ogier je po pátku v čele Wales Rally GB

Poslední soutěž MS v letošním roce je na programu o tomto víkendu a po dnešku vede Ogier s Polem WRC.

Po mistrovství Evropy ke svému letošnímu konci neochvějně spěje i světový šampionát, když se poslední podnik mistrovství světa odehrává o tomto víkendu na tradičním místě – ve Walesu. A tamní počasí opět nezklamalo a na posádky čeká mokrá, uklouzaná bahnitá soutěž a ve třech soutěžních dnes pak účinkující absolvují 310 měřených kilometrů z nich je největší porce rozdělena mezi pátek a sobotu. A na dnešní etapu pak připadla šestice zkoušek, které daly dohromady 131 km a hned dva testy měly délku přes 30 ostrých km, když Hafren měřil 32 km a Myherin pak 30 km. Toto dvojici pak doplnila klasika s názvem Sweet Lamb, která však měla oproti dvěma ostatním pouze desetinovou délku.

A ptáte se, kdo že začal nejrychleji? Na to je v posledních třech letech téměř jednoznačná odpověď, protože to nebyl nikdo jiný, než Ogier s Volkswagenem. Ten na úvodním testu najel osm desetin na týmového kolegu Latvalu na druhém místě a třetí Meeke pak za Francouzem zaostal o 44 desetin. Po následujícím testu se nic nezměnilo na vedení Ogiera, ale z výsledků se vytratit Latvala skončil mimo trať v příkopu a dnešní den pro něj skončil. Z toho logicky profitovali jezdci, co po RZ1 byli za Finem a na druhé místo se tedy posunul Meeke a třetí byl nově Mikkelsen, který chtěl ve Walesu navázat na úspěšný katalánský start. A Když i RZ3 zajel nejrychleji Ogier, do prvního servisu dojížděla trojice na čele beze změn, čtvrtý pak následoval Ostberg a pátý byl Evans. Touto dobou byly již ze hry dva Hyundaie, když Neuvillovi upadlo kolo a Abbringa zastavila technická závada.

Druhý průjezd testem Hafren zvládl nejlépe Meeke, kterému se podařilo Ogierův náskok umenšit o necelou polovinu, ale co bylo pro Severního Ira pozitivnějším, jeho odstup od třetího Mikkelsena se zvýšil na čtvrt minuty. Zbylé dva dnešní testy se pak už vrátily do zajetých kolejí, když je nejlépe projel Ogier a po dnešku tedy přenocuje na čele s náskokem 13 sekund na druhé Meeka, kterému se ještě povedlo lehce navýšit náskok na třetího Mikkelsena. Jedenáct sekund pod stupni vítězů pak pátek zakončil Ostberg a za ním jel Sordo s nejlepším Hyundai.

Šestá příčka pak znamená nejrychlejší z plejády Fiest WRC, kterou je ta v rukou Tanaka, který má spolu se svým týmovým kolegou volné ruce od šéfa a oba mají jet nejlépe jak umí bez tlaku na výsledek. Půlminutu za Estoncem je pak Paddon a osmý je Evans s druhou Fiestou. Ten však profitoval z problémů Prokopa, kterého v RZ6 odsunula technická závada a jízda jen s náhonem na předek, mimo TOP 10. Na deváté místo se pak posunul Bertelli a nejrychlejší desítku pak uzavírá Lefebvre.

I v doprovodných šampionátech je již rozhodnuto o titulech a například ve WRC2 svou účast odvolala Škoda motorsport, ale i tak se na startu několik soukromých Fabií R5 ukázalo, ale na stupně vítězů to zatím nestačí. Dnes dlouhou dobu vedl Breen s P208 T16, ale na RZ4 se propadl až na osmé místo a vedení tedy po pátku patří Camillimu s Fiestou R5, který má jen necelých deset sekund k dobru na Suninena s Fabií S2000. Třetí je pak Protasov, který na dvojici mladíků Toyoty ztrácí skoro minutu, čtvrtý je pak při premiéře s novou Fabií Brynildsen a pátý je Gorban s miníkem.

Rally Wales GB – po RZ6
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC1:16:03,5
2.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC+13,5
3.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+31,4
4.Østberg Mads – Andersson JonasCitroën DS3 WRC+43,0
5.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC+1:18,7
6.Tänak Ott – Mölder RaigoFord Fiesta RS WRC+1:34,9
7.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC+2:03,5
8.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+2:21,6
9.Bertelli Lorenzo – Granai LorenzoFord Fiesta RS WRC+3:21,4
10.Lefebvre Stéphane – Prévot StéphaneCitroën DS3 WRC+3:25,3

Kompletní výsledky z Rally Wales GB naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!