Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
14. 11. 2015 21:26 − 2017× − 0

Seb Ogier nadále ujíždí soupeřům

Ani druhá, nejdelší etapa Wales Rally GB nezměnila nic na tom, kdo je nejrychlejších mužem této rally.

Dění ve Walesu dnes pokračovalo druhou etapou, která byla nejdelší ze všech (sice jen o deset km oproti včerejšku, ale budiž) když nabídla 142 měřených kilometrů a na posádky pak bylo připraveno devět rychlostních zkoušek, z nichž se poslední dvě odjely po setmění, takže k již tak obtížným podmínkám, panujícím na této rally, se přidala ještě tma. Vzhledem k podobě harmonogramu se odjelo prvních sedm sobotních zkoušek v kuse bez servisu a mechanici mohli na vozech pracovat až před závěrečnou dvojicí, takže dnes šlo i o vytrvalost. Po včerejšku se na nejvyšším stupínku skvělo jméno Ogier, jelikož trojnásobný mistr světa si nejlépe poradil s úvodní etapou a měl náskok 13 sekund na druhého Meeka.

Dnes nejlépe začal Neuville, který včera brzy zmizel v výsledků kvůli upadlému kolu, ale dnes krátce našel svou starou formu, když vyhrál v RZ7 i v RZ8. Pak zajel ještě dva další testy než se potkal se svou současnou formou a v RZ11 ukončil své učinkování v soutěži koly vzhůru. Belgičanova havárie pak krátce způsobila, že se měnilo jméno vedoucího jezdce soutěže, když Ogier u Belgičana zastavoval a než dostal náhradní čas, byl před ním ve výsledcích Meeke. Ale po úpravě Ogierova času se vše vrátilo do starých kolejí a po prvních dnešních čtyřech testech byl první Ogier s náskokem skoro dvaceti sekund na Meeka. Tomu se pak dařilo zlehka odjíždět třetímu Mikkelsenovi, který na Severního Ira ztrácel necelou půlminutu. O čtvrté místo pak bojovali Ostberg a Sordo a po RZ10 byl spokojenějším Nor, který profitoval s chyb Španěla, který se propadl na šesté místo ještě za Tanaka.

A byl to právě Estonský jezdec, který přinesl na domácí soutěži první nejrychlejší čas do tábora M-Sportu, když byl jediným, kdo dokázal mezi RZ11-13 překonat Ogiera, konkrétně se tak stalo na kraťoulinké RZ13 Chirk Castle. Zbylé dvě zkoušky tedy opanoval Ogier a před dnešní závěrečnou dvojicí testů, které se jely až po setmění, měl na čele 25 sekund k dobru na Meeka a téměř totožný náskok pak měl jezdec Citroenu na třetího Mikkelsena. Hned na RZ11 se z boje o čtvrtou příčku vyřadil Ostberg, který chyboval a propadl se na deváté místo a jeho čtvrtou příčku ukořistil Tanak. Na páté místo se posunul Sordo a šestý byl Paddon. A poslední jmenovaný se postaral o dnešní konec Prokopa, když se s ním střetl na přejezdu a poškodil "Fionu" tak, že český pilot nemohl pokračovat.

Tma, na rozdíl od stejnojmenného románu Ondřeje Neffa, žádné dramatické změny nepřinesla a Ogier si druhým a prvním časem pohlídal vedení, které po sobotě činí 35 sekund na druhé Meeka. Ten na Mikkelsena v posledních dvou testech ztratil cca dvě sekundy, takže ani jeho náskok na druhém místě nebyl nijak zásadně zredukován, čtvrtou příčku pak nadále drží Tanak s Fiestou WRC, který je lepší svého týmového kolegy, pro nějž jde o domácí podnik. Oba jezdce M-Sportu však dělí dvojice Hyundai v pořadí pátý Sordo, šestý Paddon a řečí čísel je mezi nimi rozdíl 18 sekund. Sedmý je tedy Evans, který na Novozélanďana ztrácí 44 desetin, minutu nazpět je Ostberg, další minutu ztrácí devátý Lefebvre a desítku uzavírá Kubica.

Ve WRC2 se nadále na čele drží dvojice juniorů Toyoty, kdy lepším z nich je Camilli s Fiestou R5, který má k dobru stejný náskok jako Ogier na Meeka, tedy 35 sekund. Druhý je tedy Suuninen, který za volantem Fabie S2000 má náskok minuty a půl na třetího Breena, který se dnes posunul nahoru ze sedmé příčky po včerejšku. Na čtvrtém místě je Al-Kuwari, který na Ira ztrácí skoro čtyři minuty, o něco menší odstup- dvě a tři čtvrtě minuty pak má na pátém místě jedoucí Koltun s další ze smečky Fiest R5.

Rally Wales GB – po RZ15
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC2:40:25,2
2.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC+35,7
3.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+1:00,4
4.Tänak Ott – Mölder RaigoFord Fiesta RS WRC+2:41,1
5.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC+2:55,8
6.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC+3:13,9
7.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+3:18,3
8.Østberg Mads – Andersson JonasCitroën DS3 WRC+4:21,9
9.Lefebvre Stéphane – Prévot StéphaneCitroën DS3 WRC+5:32,6
10.Kubica Robert – Szczepaniak MaciejFord Fiesta RS WRC+6:31,8

Kompletní výsledky z Rally Wales GB naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!