Martin Prokop havaroval mimo rychlostní zkoušku

Martin Prokop s Janem Tománkem vstupovali do druhé etapy Wales Rally GB z jedenáctého místa celkové klasifikace.

Martin Prokop s Janem Tománkem vstupovali v sobotu časně ráno do druhé etapy Wales Rally GB z jedenáctého místa celkové klasifikace. Ambicí posádky Jipocar Czech National Teamu bylo posunout se co nejdříve do první desítky a v dobrém tempu se probíjet bahnem a kalužemi na velšských šotolinových cestách. Očekávání a plány se však během dopoledne nedařilo naplnit a k tomu se přidal ještě pořádný kus smůly, když se Martin s Jendou na přejezdu mezi odpoledními rychlostními zkouškami čelně střetli se závodním speciálem Novozélanďana Paddona. Poškození vozu českého dua bylo bohužel natolik závažné, že znemožnilo pokračování v sobotní etapě.

Více již popisuje pilot Fiesty RS WRC Martin Prokop: „Dnes se potvrdila předpověď a panovaly skutečně šílené podmínky. Nekonečné množství vody a bláta způsobující aquaplaining, k tomu mlha a vytrvalý déšť, prostě drsná Anglie. I přes včerejší potíže s pohonem zadní nápravy jsme šli do pokračování soutěže plni odhodlání, ale nebylo to ono, čekali jsme zkrátka víc. K tomu jsme občas vyrobili malou chybku neo nedobrzdění a tak nám nemilosrdně přibývaly zbytečné vteřiny, které nám znemožnily prokousat se alespoň na vyhlídnuté deváté místo. Potom přišla nešťastná náhoda, která nám dnešek, naše vystoupení tady ve Walesu a vlastě celý konec letošní rally sezony pořádně znepříjemnila. Na přejezdu po dvanácté rychlostní jsme se na jednom odbočení vydali známým směrem, kudy vedl přejezd vždy v předchozích ročnících, ale záhy jsme podle itineráře zjistili, že trať vede jinudy. Proto jsme sjížděli z kopce k širšímu místu, kde jsme se chtěli otočit a vydat se správným směrem. Nějaký čas před námi měl ten samý problém i nápad Hayden Paddon, který se v nepřehledném a úzkém úseku za zatáčkou zjevil přímo naproti nám a nastala srážka obou vozů, které se nedalo vyhnout, protože okolo silnice byla z jedné strany skála a z druhé strž do údolí. Hayden to odnesl hlavně poškozeným nárazníkem, dokázal se zmobilizovat a odjet vstříc dalším rychlostkám. Naše Fiesta dostala bohužel zásah na chladiče v přední části vozu a tak nám utrženou trubkou okamžitě vytekla veškerá chladicí kapalina. To pro nás znamenalo konec účasti v druhé etapě Wales Rally a nyní se mechanici chystají na opravu vozu, abychom mohli odstartovat do zítřejší etapy. V místě nehody jsme následně v dešti a zimě čekali pět hodin, než se k nám dostali lidé z týmu a společně s nemocnou Finou nás dostali do servisu. Mrzí nás, jak dnešní den dopadl a že ke srážce došlo, ale vzhledem k nepřehlednosti místa za zatáčkou se jí nešlo vyhnout. Děkujeme všem fandům za pochopení a podporu, zítra jdeme zase do akce, protože končit sezonu havárkou na přejezdu mimo rychlostní zkoušku rozhodně nechceme.“

Wales Rally GB končí nedělní etapou, která nabídne čtyři kratší rychlostní zkoušky o celkové délce 36 kilometrů. Závěrečná Power Stage startuje krátce po třinácté hodině našeho času.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!