Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
15. 11. 2015 13:10 − 3016× − 0

Jak Ogier rok začal, tak jej i končí

Ani druhá, nejdelší etapa Wales Rally GB nezměnila nic na tom, kdo je nejrychlejších mužem této rally.

Do konce letošní Wales Rally GB, stejně tak sezóny 2015 mistrovství světa, dnes zbývaly poslední čtyři zkoušky, které čítaly 36 ostrých kilometrů a pak jsme se dozvěděli, kdo zvítězil v posledním podniku roku. Jak aktuální formát soutěží MS velí, vše se končilo na PowerStage, která měla lehce přes 10 km a odjela se po poledni místního času. Stejně jako v předchozích dnech panovaly těžké podmínky, kdy se k dešti přidal ještě silný vítr, ten však dělal problémy hlavně v servisní zóně. Před třetí etapou byl na čele Wales Rally GB Ogier, který měl lehce přes půl minuty náskoku na druhé Meeka a vzhledem k tomu, že Citroen těsně bojuje s Hyundai o druhé místo ve značkách, nedalo se příliš čekat, že by Severní Ir měl od vedení pokyny, aby se ještě pokus stíhat Ogiera…

S prvním dnešním testem, který byl zároveň generálkou na PowerStage, neb ta se jela na stejné trati o čtyři hodiny později, si nejlépe poradil Latvala, kterého následoval Mikkelsen a vzhledem k tomu, že Meeke zajel pátý čas, tak to znamenalo, že Nor ukrojil z náskoku Severního Ira pět sekund a přiblížil se mu na dvacet sekund. To stejné pak platilo i pro Meeka vzhledem k Ogierovi, když na Francouze stáhl taktéž pět sekund. Smutek tato zkouška přinesla do tábora M-Sportu, protože ze čtvrtého místa havaroval Tanak. Na RZ17 zajel opět nejlépe Latvala a následovali jej Mikkelsen s Meekem, ale na čele se nic neměnilo a v polovině dne byl první Ogier následován Meekem a Mikkelsenem. Havárií Tanaka se nahoru posunul Sordo, který byl čtvrtý, pátý pak byl Paddon a šestý Evans lehce na Kiwiho ztrácel.

I na předposledním testu zajel nejlépe Latvala a druhý čas zaznamenal Kubica a třetí byl Paddon, ale vše se už soustředilo směrem k závěrečné PowerStage, která zakončila letošní ročník MS. Ani na ní Latvala nezměnil dnešní trend a zajel nejrychlejší čas i na ní a mohl se v nepovedené Wales Rally GB radoval alespoň ze tří bonusových bodů. Druhý čas zajel Mikkelsen a třetí byl Kubica, který dokázal nepovedenou sezónu zakončit v pozitivním smyslu. Nezvykle vzadu pak dojel Ogier, který zaznamenal až devátý čas. Ale to nic nezměnilo na jeho celkovém vítězství, když zvítězil s náskokem 26 sekund na druhého Meeka, pro nějž šlo o první druhé místo v kariéře a současně pak zaznamenal nejlepší výsledek britského jezdce v Britské rally od roku 2000, kdy vyhrál Burns s Imprezou WRC. Třetí příčku si pak z Walesu odváží Mikkelsen, kterému na Meeka chybělo deset sekund.

Se ztrátou dvou minut na bronz skončil těsně pod pódiem Sordo, kterého s odstupem necelých deseti sekund následoval na pátém místě Paddon. Ani tato dvě místa nestačila týmu Hyndai k tomu, aby eliminoval náskok Citroenu v žebříčku konstruktérů a pozici vicemistrů si tedy připsal francouzský tým. Šestý dojel Evans, sedmé místo bral Ostberg, své dosavadní maximum si osmým místem vylepšil Lefebvre, pro nějž však šlo stále teprve o čtvrtý start v MS s vozem WRC, devátý dokončil Kubica a bylo to teprve po třetí v tomto roce, kdy dojel na bodech. Podobný případ pak je i desátý Bertelli, který na bodech dojel letos podruhé.

Stejně jako v absolutní klasifikaci, tak i ve WRC2 se zdálo, že dnešek už bude jen o udržení si pozic na čele a že moc velké změny se očekávat nedají. Průběh prvních tří testů tomu i napovídal, ale závěrečná RZ19 přinesla ještě změnu jména vítěze. Camilli se potýkal s problémy s motorem své Fiesty R5 a výrazně ztratil a do čela se v poslední možné chvíli posunul Suninen, který s Gardemeistrem připravovanou Fabií S2000 slavil první vítězství ve WRC2. Dnes už se zastavil postup Breena, který na dvojici mladíků na čele nestačil a z posledního podniku MS si odvezl třetí příčku. Pět mnut nazpět pak byl Al-Kuwari a nejrychlejší pětici uzavřel Koltun.

Rally Wales GB – pořadí v cíli
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC3:03:02,0
2.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC+26,0
3.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+36,2
4.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC+2:51,3
5.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC+3:00,5
6.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+3:09,1
7.Østberg Mads – Andersson JonasCitroën DS3 WRC+4:28,4
8.Lefebvre Stéphane – Prévot StéphaneCitroën DS3 WRC+5:38,4
9.Kubica Robert – Szczepaniak MaciejFord Fiesta RS WRC+6:22,7
10.Bertelli Lorenzo – Granai LorenzoFord Fiesta RS WRC+8:05,0

Kompletní výsledky z Rally Wales GB naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!