19. 11. 2015 07:25 − 1941× − 0

Polským šampiónem se stal Lukasz Habaj

Letos se posádky na tratě v okolí města Przemysl vrátily, ale až v úplném závěru sezóny.

Loňská sezóna polského mistrovství odstartovala na východě této země u hranic s Ukrajinou, když se tam odehrál první ročník zcela nové soutěže Rajd Arlamów. Letos se posádky na tratě v okolí města Przemysl vrátily, ale až v úplném závěru sezóny. Vstříc devíti rychlostním zkouškám se vydalo pouhých 26 dvojic. Takřka všechen zájem na sebe ale strhávaly tři nejlepší, které vládnou mistrovství a na východ Polska dojely s reálnými šancemi na zisk letošního titulu. Při proškrtání bodů situace před startem vypadala nejlépe pro Bryana Bouffiera, který stejně jako ve všech letošních polských startech jel s Fordem Fiesta Proto. Ve hře ale zůstávali i dva jezdci Fordů Fiesta kategorie R5, Lukasz Habaj a Grzegorz Grzyb. Rozložení sil nemohlo být zajímavější, kdo chtěl titul, musel vyhrát.

Už po prvním testu bylo jasné, že ani letos na domácí titul nedosáhne Grzyb. Vloni jej v první zkoušce závěrečné soutěže vyřadil ze hry o titul defekt, letos jej smůla vyřadila ze hry znovu na prvním testu. U jeho Fiesty R5 se rozpadnul přední diferenciál a Grzyb následně ze soutěže už takto v jejím počátku odstoupil. Pilot druhé Fiesty R5 ve hře o titul zůstal, ba co víc, obě úvodní zkoušky zajel nejrychleji. S druhým testem se výborně popasoval i Jakub Brzeziński, zajel druhý čas a vyhoupnul se na průběžné druhé místo. Bouffierovi se v rozhodující soutěži nedařilo držet krok s nejrychlejším duem a úvodní etapu zakončil až jako třetí s odstupem 17,2 sekundy. Habaj se naopak v prvním dnu Rajdu Arlamow ukázal jako nejrychlejší a pokud by takové pořadí vydrželo až do cíle, stal by se letošním mistrem.

V sobotu ráno se jezdci museli vypořádat s namoklou tratí a dané podmínky hrály nejvíce do karet francouzskému jezdci Fordu. Na osmi kilometrech úvodního testu nadělil Habajovi sekundu na kilometr, čímž dal jasně najevo, že o titulu ještě není ani zdaleka rozhodnuto. Trať pátého testu projel rychleji i Brzeziński a stáhnul své manko na 6,2 vteřiny. Hned v další zkoušce to ale se svým nasazením trochu přehnal a ve vysoké rychlosti poslal Fiestu několikrát přes střechu. Tento první i následující druhý průjezd nejdelším úsekem Pruchnik ovládnul Habaj a zvýšil svůj náskok na Bouffiera na 10,8 sekundy. Francouz sice v předposlední zkoušce, kterou byl třetí průjezd tím samým úsekem Pruchnik, stáhnul 2,6 vteřiny, ale to nebylo až tak podstatné. O novém mistrovi musela rozhodnout až úplně poslední zkouška sezóny, bodovaná Power Stage. Před jejím startem měli oba borci na svém kontě totožný počet bodů. Pokud by shodnost bodů zůstala, mistrem by se stal Bouffier. Habaj tak nemohl nic ponechat náhodě a musel rivala porazit. Na rychlost, jakou projel celou trať Rajdu Arlamow, navázal Habaj i v Power Stage. V zřejmě úplně nejvyrovnanějším boji o titul polského mistra historie tedy zvítězil domácí pilot modré Fiesty R5.

Výsledky této soutěže polského mistrovství

Konečný stav šampionátu: 1. Habaj 137, 2. Bouffier 136, 3. Grzyb 119, 4. Kuchar 85, 5. Oleksowicz 52, 6. Gagacki 45, 7. Brzeziński 39

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!