24. 11. 2015 09:06 − 1856× − 0

Dubaj hostil finále MERC

O druhou příčku si to na závěr roku rozdali Khalid Al-Qassimi v Citroënu a Abdulaziz Al-Kuwari s Fordem.

Nasser Al-Attiyah letos prožil svou snad vůbec nejúspěšnější sezónu, ve které ovládnul mistrovství maratónských rally, WRC2 i šampionát středního východu. Tam titul získal s předstihem a závěrečné dvě listopadové soutěže už hrály roli pouze v rozhodnutí souboje o post vicemistra. O tuto příčku si to na závěr roku rozdali Khalid Al-Qassimi za volantem Citroënu DS3 RRC a Abdulaziz Al-Kuwari s konkurenčním vozem Ford Fiesta RRC. Al-Attiyah svou Fiestu v garáži také nenechal a na začátku listopadu vyrazil do Ománu, aby se tam pokusil o svou rekordní šedesátou výhru v MERC. Ománská rally se do kalendáře mistrovství vrátila po pauze trvající od roku 2007 a letošní mistr se o ní vyjádřil jako o rally s jedněmi z nejhezčích tratí na světě.

Když už Katařan označil tratě za tak zajímavé, bylo by trapné, kdy by na nich pak nezajížděl nejrychlejší časy. Tohoto úkolu se však zhostil statečně, jak se na několikanásobného mistra středního východu sluší a patří. Ve čtvrtek večer Al-Attiyah vyhrál divácký prolog a nejrychleji odjel i všech šest pátečních zkoušek. V sobotu si díky minutovému náskoku mohl pilot Fordu dovolit ubrat z tempa. Šedesáté vítězství si vzít nenechal a vyrovnal rekord, jaký zatím v MERC držel Mohammed bin Sulayem. V duelu o post vicemistra začal na prologu lépe Al-Qassimi a druhé místo si udržel i během páteční etapy. Hlavně se o to však přičinil jeho soupeř Al-Kuwari, když ztratil hodně času defektem. Do soboty Al-Kuwari nastoupil ve velkém stylu, vyhrál tři testy a vyhoupnul se na druhé místo. Když chtěl Al-Qassimi na svého soupeře zaútočit, musel se vypořádat s porouchaným zavěšením svého Citroënu a ze třetího místa už se výše nedostal.

O dva týdny později vyrazili účastnící MERC do Dubaje, kde se odehrál závěrečný díl kalendáře. Al-Attiyah sice tuto soutěž vynechal, ale hlavní dva adepti na pozici vicemistra nechyběli a finále jejich duelu se mohlo odehrát naplno. Al-Kuwari začal na dubajských tratích rychleji a během první sekce si vytvořil náskok půl minuty na svého soupeře za volantem Citroënu bojujícího se zapalováním. V druhé sekci už se Al-Qassimimu dařilo více a o jeho posunu na první místo nakonec rozhodnul Al-Kuwariho defekt. Jezdec Fordu následně v sobotu vyhrával jednu rychlostní zkoušku za druhou, ale na vítězství stejně nedosáhnul. Minuta a třičtvrtě se během jediné etapy už stáhnout nedala. Mrzet to ale Al-Kuwariho nemuselo, vicemistrem se stal i tak. Al-Qassimi v boji o druhou příčku neuspěl, ale sezónu alespoň zakončil svým devátým triumfem v MERC. Další už na konto zřejmě nepřidá, příštího ročníku mistrovství se nezúčastní.

Konečné výsledky soutěží MERC

Konečný stav šampionátu: 1. N. al-Attiyah 150, 2. Abdulaziz al-Kuwari 102, 3. K. al-Qassimi 91, 4. al-Suwaidi 59, 5. bin Eidan 36, 6. K. al-Attiyah 26

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!