25. 11. 2015 18:59 − 1316× − 0

Vopatřil obhájil titul, více si ale cení bronzu v RSS

Nejlepší sezonu kariéry si zaknihoval zlínský rallyeový závodník Martin Vopatřil.

Nejlepší sezonu kariéry si zaknihoval zlínský rallyeový závodník Martin Vopatřil. Společně s navigátorem Michalem Večerkou ve voze Peugeot 208 VTi R2 nejenže dosáhl na třetí příčku Rallysprintové Série, ale navíc obhájil prvenství ve třidě šest. „Více než titulu si ovšem vážím bronzové medaile v absolutním pořadí, kde jsem nejednou dokázal uspět i v konkurenci mnohem silnějších vozů. Na nejlepší Bisahu se Smékalem jsem ale neměl, měli o třídu lepší techniku,“ poznamenal 33letý pilot, jenž ve své automobilové kariéře vybojoval již třetí prvenství. Naposledy loni se Škoda Fabia R2. „Velký dík patří všem partnerům a zejména našemu týmu Večerka Racing Team,“ doplnil.

V uplynulém ročníku jednodenních závodů až na poslední podnik ve Vsetíně ve své kategorii jasně kraloval. Naposledy jej o 13,3 vteřiny porazil Karel Kupec. „Poprvé jsem letos jel za mokra. Déšť mi nevadí, jen jsem si odvykl,“ zavzpomínal talentovaný pilot na poslední vystoupení, ve kterém vsadil na kartu jistoty, neboť už před závodem měl v kapse obhajobu titulu. „Chtěli jsme si závod užít a bez poškození dovézt auto do cíle. I proto naše tempo nebylo závratné a na druhé místo jsme se propracovali postupně. V závěru jsme se ještě snažili dostat do vedení, ale ztrátu z mlhy zakrytého Trojáku jsme už smazat nedokázali,“ lehce zamrzelo Vopatřila, jenž ještě na dálku sledoval souboj Bisahy se Smékalem o titul. Pokud by totiž kroměřížský pilot neuspěl, mohl Vopatřil skončit v šampionátu absolutně druhý. „Pokud něco nemohu změnit, nechává mě to klidným. I s bronzem jsme byli více než spokojeni,“ dušuje se zlínský soutěžák.

Ten ve Vsetíně poprvé v sezoně nevyhrál ve své třídě ani jednu rychlostní zkoušku, třebaže v předešlých podnicích vždy dominoval. „Soupeři byli především po úspěchu hladovější. Byli lepší,“ sportovně uznal pilot Večerka Racing Teamu, jenž ale v konečném součtu stanul na vítězný piedestal s maximálním počtem bodů. Nejhorší výkon sezony se totiž škrtal. „Nejlepší výsledek a výkon jsme dosáhli ve Vyškově, kde jsme byli druzí absolutně za Smékalem, dařilo se i v Pačejově. Prakticky všechny podniky byly dobré, hlavně jsme všechny dojeli,“ poukázala v rallyeovém sportu na málo vídaný jev.

Mimo Rallyprintovou sérii si Vopatřil dvakrát odskočil i do prestižnějších šampionátů. V Lubeníku dojel čtvrtý ve dvoukolkách, na domácí Barumce okusil novou zbraň v podobě Renaultu Clio R3. I přes technické problémy nakonec bral sedmé místo v silné mezinárodní konkurenci a bonz ve třídě 5 MČR. „Pěkný, ale smolný závod. Premiéru s novou technikou jsem si představoval líp,“ již s úsměvem vzpomíná.

I přese všechno žádné velké oslavy nejpovedenější sezony v kariéře ještě neproběhly. „Zatím byly spíše formální. Pořádné nás čeká v příštích dnech a týmové zakončené sezony. To si dám i slivovici,“ pousmál se.

S jakou technikou vyrukuje úspěšný pilot, zatím ještě netuší. Po dvou sezonách s vozem R2 by rád udělal další krůček. „Náš peugeot fungoval skvěle, vždy byl perfektně připraven. Rozhodně byl lepší než loňská Fabia R2, skvělý podvozkově i na brzdách,“ nešetřil chválu na vůz Večerkovy stáje. „Chtělo by to ale progres. Na Barumce jsme zkusili vůz R3, což by se mi líbilo. Vše je ovšem otázkou financí. Auto vyšší třídy je totiž jednou tak dražší. Pokud se neobjeví něco extra zajímavého, tak asi pojedeme i potřetí s peugeotem,“ očekává otec syna Matěje (6) a dcery Kamily (2) „Možná vsadíme na velký šampionát. Moudřejší budeme na přelomu roku,“ upřesnil.

Jediné, co rozhodně měnit nebude, je post spolujezdce. Po rozchodu s Lukášem Kostkou dlouho hledal parťáka, se kterým by si sedl po všech stránkách. „Druhá sezona s Michalem Večerkou byla opět skvělá. Stali jsme se kamarády, jezdíme spolu na dovolené. Být na stejné vlně je potřeba pro klid a dobrou práci v týmu,“ potvrdil Vopatřil.

Majitel autoservisu slavil úspěch i v roli pronajímatele, když jím připravovaný vůz Opel Adam v rukou Petra Vraje z Jablůnky bral druhé místo v absolutním pořadí Adam Cupu. Vyhrál Peták. „Věřím, že i nadcházející sezona bude úspěšná,“ klepe na dřevo Martin Vopatřil.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!