Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
5. 12. 2015 20:36 − 3241× − 0

Tomáš Kostka zkompletoval Mikulášský hattrick

Závěr domácí sezony v automobilových soutěžích se uskutečnil v sobotu 5. prosince při Mikuláš Zaremba Rally.

Příchod Mikulášské rally ve Slušovicích již do roku 2009 věstí neodvratný konec soutěžní sezóny v českých končinách, když podnik situovaný na slušovické dostihovce a v okolí týden po Praze píše definitivní tečku roku. Nejinak tomu bylo i letos a v sobotu 5. prosince se soutěž odjela v již tradičním formátu sestávajícím ze tří zkoušek okolo dostihové dráhy doplněných dvěma průjezdy klasického testu. Na 67 převzatých posádek čekalo na těchto vložkách necelých 30 ostrých kilometrů a v roli obhájce vítěze vyjel na trať se startovním číslem 1 Kostka a když nedorazil Melichárek s druhou Fiestou WRC, jeho největšími soky se staly jezdci s dvoulitrovými WRC či moderními speciály R5.

Hned na prvním dostihovce Kostka naznačil, že to s obhajobou myslí smrtelně vážně a na pěti kilometrech najel necelých deset sekund na druhého Kočiho s Lancerem deváté evoluce (jenž změnil techniku oproti DS3 R3T s níž byl přihlášen). Třetí byl Odložilík zaostávající jen o jednu desetinu za slovenským účastníkem MS a čtvrtý pak Březík odbývající si premiéru v kokpitu Fiesty R5. První průjezd RZ s názvem Fagus Lípa nezměnil nic na prvním Kostkově místě – jeho náskok převyšoval čtvrt minutu, ale na druhé místo se probojoval Odložilík a na třetí šel Černý.

Po dvou testech se jelo do prvního servisu a po něm na posádky čekalo stejné kolečko rychlostních testů. Stálicí bylo první místo Kostky, který přidal dalších sedm sekund ke svému náskoku na druhého Odložilíka, ale za pilotem modrobílé Fiesty R5 se pořadí opět přelévalo. Na třetí místo se vrátil Koči, na čtvrté se posunul Březík a pátý byl Černý, ale mezi touto trojicí byl souboj v sekundách, takže se dalo čekat, že další test může přinést opět změny. A tomu se také tak stalo, když se Černý posunul na čtvrté místo před Březíka.

Do konce soutěže zbývalo po druhé servisní zastávce odjet poslední test – třetí rundu na dostihovce a pak již byla známa jména nejrychlejších posádek. Kostka neponechal nic náhodě, zužitkoval technickou převahu a pěti nejrychlejšími časy zvítězil potřetí v historii Mikuláš rally Slušovice. Druhý dojel se ztrátou 38 sekund Odložilík, až v závěrečném testu se na bronzový post posunul Černý, který o 11 desetin udolal Kočiho. Osm desetin pak na mladého Košičana ztratil Březík pilotující Fiestu R5, která letos k evropskému bronzu dovezla Lukyanuka. Na šesté příčce dorazil do cíle domácí Tlusťák, sedmý byl Hudec, osmý Růžička, čest dvoulitrových vozů WRC zachraňoval devátým místem Drotár, který odsunul Pešla na desáté místo až v posledním testu.

Mikuláš rally Slušovice napsala povedenou tečku za úspěšnou letošní sezónou, kterou definitivně uzavře zítřejší finálové kolo GPD rally cupu v Kopřivnici. Nezbývá než doufat, že pozitivní změny, které se letos v české rally projevily budou platit a fungovat i nadále a že se ani v příštím roce nestane nic zlého, co by poškodilo automobilové soutěže. Závěrem snad jen malé povzdechnutí autora tohoto textu, je škoda, že pomalu, ale jistě ubývá posádek, které pojímají závěrečné podniky jako show a myslí na diváky, protože u většiny soutěžících – zejména na čele, šla vidět snaha o čistou jízdu a boj se stopkami a nezbývá tak než doufat, že se zrodí tradice v podobě Rallyshow v Brně, kde jízda bez přísného dohledu chronometru měla na diváckou efektivitu jízdy blahodárný vliv.

Mikuláš Zaremba Rally Slušovice 2015
1.Kostka Tomáš – Kučera LadislavFord Fiesta WRC20:36,6
2.Odložilík Roman – Tureček MartinFord Fiesta R5+38,3
3.Černý Jan – Černohorský jun. PetrŠkoda Fabia S2000+52,8
4.Koči Martin – Kostka LukášMitsubishi Lancer Evo IX+53,9
5.Březík Martin – Omelka MarekFord Fiesta R5+54,7
6.Tlusťák Antonín – Abbasová LejlaŠkoda Fabia S2000+1:08,0
7.Hudec Martin – Picka PetrŠkoda Fabia S2000+1:17,7
8.Růžička Tomáš – Vymyslický JakubŠkoda Fabia S2000+1:19,1
9.Drotár Igor – Bánoci VladimírŠkoda Fabia WRC+1:25,0
10.Pešl Jaroslav – Pešek RomanMitsubishi Lancer Evo IX+1:26,4

Kompletní výsledky z Mikuláš Zaremba Rally Slušovice 2015 na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!