6. 12. 2015 23:27 − 1860× − 0

Subaru ovládlo kanadský šampionát

Úřadující kanadský mistr Antoine L’Estage před letošní sezónou spojil síly s jediným oficiálním týmem šampionátu.

Úřadující kanadský mistr Antoine L’Estage před letošní sezónou spojil síly s jediným oficiálním týmem šampionátu zastupujícím značku Subaru. Tím ještě více posílil svou pozici hlavního favorita mistrovství. Ze čtyř soutěží tři vyhrál a v té páté, předposlední se už s předstihem mohl radovat ze zisku titulu. Rocky Mountain Rally se letos jela potřetí v řadě v netradičním podzimním termínu a organizátoři jsou jistě rádi, že se pro následující sezónu jejich podnik vrátil zpět do květnového termínu. To už totiž bude pravděpodobnost nezmarů počasí, jaké soutěž zasáhly tentokrát, výrazně nižší. Kvůli problémům se zablácenými úseky a hlavně následující sněhové bouři musely být závěrečné dva testy soutěže zrušeny.

Do Invermere dorazil účastník amerického mistrovství Nick Roberts se svým Subaru Impreza STi. Se spolujezdcem Niallem Burnsem si poprvé vyzkoušeli jízdu podle vlastnoručně připraveného rozpisu. V první zkoušce zajeli skvělý druhý čas, ale už v té následující havarovali. Druhý den se v rámci Rally2 do hry posádka Subaru vrátila, ale kousek před cílem poslední odjeté osmé zkoušky po další havárii musela odstoupit definitivně. Na druhé místo se po RZ 2 posunul pilot Mitsubishi Lancer EVO IX Hardy Schmidtke. Proti lídrovi soutěže sice neměl šanci, ale na soupeře za svými zády postupně navyšoval náskok a druhé místo si udržel až do cíle.

Zato o poslední pódiový post zuřil pořádný souboj, a to mezi pilotem Subaru Davidem Nickelem a zástupcem konkurenčního Mitsubishi Borisem Djordjevicem. Druhý jmenovaný se musel v první etapě vypořádat s poruchou brzd, ale i tak ustavičně udržoval Nickela pod tlakem. V předposlední zkoušce už pilot Subaru tlak nevydržel, poslal svůj vůz přes střechu a bronz tak nakonec připadnul Djordjevicovi. Kateogrii předokolek ovládnul pilot historické Toyoty Corolly z roku 1987 Eric Grochowski, který porazil Voytka Stywryszka se stejným modelem jen ještě o rok starším. Tím nejdůležitějším vítězem se na tratích RMR stal L’Estage. Čtvrtý letošní triumf mu vynesl dostatečný bodový příděl na to, aby se s předstihem stal osminásobným kanadským mistrem. Zároveň se tím po čtyřleté pauze ze zisku titulu mezi značkami raduje Subaru.

Závěrečná letošní rally se odehrála jako obvykle v Ontariu. Od příštího roku už ale nejspíš bude vše jinak, což naznačil nedávno zveřejněný kalendář. Tradiční šestice soutěží v něm zůstala s jediným rozdílem, a to přesunem Rocky Mountain Rally na konec května. Po dlouhé době se však do tradiční společnosti soutěží přidal nový přírůstek. Pokud kandidátský ročník vyhoví zadaným kritériím, finále sezóny se v roce 2016 odehraje až v prosinci při Big White Winter Rally.

Aktuální finále při Rally Tall Pines nedopadlo vůbec dobře pro L’Estage. Pilot Subaru mohl být rád, že si titul zajistil s předstihem. Závěrečnou letošní rally totiž musel kvůli poruše motoru předčasně vzdát už po druhém testu. Do vedení se dostal veterán kanadského rallysportu Sylvain Vincent těsně následovaný Chrisem Martinem za volantem obdobného více než dvacet let starého Subaru Impreza. Martin tempu lídra nestíhal a postupně za ním zaostával, ale druhé místo si udržoval. Po čtrnácté zkoušce ovšem musel s problémy na brzdách předčasně odstoupit. Druhým nejrychlejším mužem Rally Tall Pines se tak nakonec stal jiný pilot Subaru Brandon Semenuk před Jeremym Norrisem s vozem stejné značky. První vítězství si teprve nyní, při plánované poslední soutěži kariéry zajistil Vincent. Následující rok by jeho Subaru měl dostat k dispozici jeho syn. Dvoukolky se staly kořistí mistra této kategorie Simona Dubého.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!