Gran Premio Villa Carlos Paz – komentář

Villa Carlos Paz každoročně hostí argentinský podnik světového šampionátu, který byl letos zařazen i do národního mistrovství.

Villa Carlos Paz každoročně hostí argentinský podnik světového šampionátu, který byl letos zařazen i do národního mistrovství. Na proslulé šotolinové tratě se posádky domácího mistrovství letos ještě jednou vrátily, a to teď v prosinci. O držiteli titulu se rozhodlo už před měsícem na Rally de Entre Rios, kde se podruhé v řadě mistrem stal Marcos Ligato. Ani jistota titulu ho však neodradila od cesty na start závěrečné rally a stejně tak se do Villy Carlos Paz vydal druhý pilot Chevroletu Agile MR Alejandro Cancio. Účast v závěrečné rally si nenechal ujít ani již jistý vicemistr Federico Villagra. Kdo naopak chyběl, byl třetí nejlepší muž průběžného pořadí Miguel Baldoni. Z technického pohledu nabídla závěrečná argentinská soutěž dvě zajímavosti. Audi A1 Maxi Rally sice nestartovalo poprvé, ale stále platí za žhavou novinku a tentokrát za jeho volant usednul Samir Assaf. O premiéru Peugeotu 208 Maxi Rally s přeplňovaným motorem 1,6 se postaral Lucas Machado.

S první etapou se obě novinky dokázaly popasovat na úrovni a Assafovi dokonce patřilo slušné šesté místo. V té druhé, která posádky zavedla na slavné úseky Mina Clavero a El Mirador, už ale na jezdce Audi i Peugeotu dopadla smůla a do cíle se nakonec nedostal ani jeden z nich. Už po čtvrtém testu se se soutěží rozloučil Ligato, když u svého Chevroletu poškodil chladič. Čtyřikrát se během prvního dne z nejrychlejšího času radoval Villagra, ale ani tak nezískal etapový triumf. Tím se pyšnil vítěz první zkoušky a tedy lídr od samého začátku Nicolas Diaz za volantem Fordu Fiesta MR. Po Ligatově odstoupení ležela zodpovědnost za úspěch Chevroletu výhradně na Canciovi. A první etapa se mu povedla, když ji zakončil s odstupem 8,8 sekund jako druhý nejrychlejší.

Do nedělní etapy ovšem vlétnul ve velkém stylu vedoucí Diaz, připsal si na své konto vítězství v prvních dvou zkouškách a před poledním servisem navýšil svůj náskok na komfortních 40,8 vteřiny. V závěrečné sekci se ale přesto odehrálo velké drama. U vedoucí Fiesty odešel posilovač řízení a Diaz se o své první vítězství v argentinském mistrovství musel doslova porvat. Cancio se k němu začal přibližovat a po vyhrané předposlední zkoušce už měl ke stáhnutí jen polovinu ze svého původního manka. Pilot Chevroletu sice vyhrál i poslední test, ale Diaz si svůj premiérový triumf o 13,8 sekundy udržel. Jelikož VIllagru zradil v neděli posilovač řízení, na pódium se vyhoupnul Luciano Preto s Peugeotem 208 MR.

Výsledky této rally argentinského mistrovství

Konečný stav šampionátu: 1. Ligato 367, 2. Villagra 292.5, 3. Baldoni 221, 4. Cancio 209,5, 5. Díaz 190, 6. Madero 159

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!