Jiří Šteg - eWRC.cz
9. 12. 2015 20:59 − 7217× − 3

Al-Attiah pojede WRC 2 se Škodou

Katařan Al-Attiah se stal letos podruhé za sebou mistrem světa v kategorii WRC 2.

Katařan Al-Attiah se stal letos podruhé za sebou mistrem světa v kategorii WRC 2. Stal se také vítězem FIA Světového poháru cross-country. Přestože ani jedna z disciplín nepatří mezi nejprestižnější, do jisté míry tím napodobil Pettera Solberga, navíc spojení obou titulů dosáhl v jedné sezoně. Vítězství – již jedenácté – v letošním šampionátu MERC je pro Al-Attiaha v podstatě povinností. S Chevroletem Cruz nakoukl i do WTCC, ale při svém domácím podniku zůstal v obou jízdách mimo bodované pořadí. Ve WRC 2 si připsal 6 podiových umístění, přičemž zvítězil v Mexiku, Austrálii a Portugalsku.

Jeho dvě sezony v nejvyšší kategorii WRC jsou minulostí a v příštím roce bude Al-Attiah obhajovat letošní titul. Důvody u něj, na rozdíl od jiných jezdců, nejsou finanční, ale primárně časové a logistické. „Když pojedu Dakar, šampionát MERC a cross-country pohár, tak nemohu jet 13 rally ve WRC.“ Do WRC 2 se započítává šest nejlepších výsledků ze sedmi startů a celková náročnost šampionátu je tedy výrazně nižší. „Proto jsem se rozhodl pro WRC 2, protože tam se dá zvládnout šest rally, k tomu sedm v MERC a sedm až osm v cross-country a pár jich také vyhrát. Pokud člověk jede kompletní sezonu WRC, nedá se vedle toho už jet mnoho. A já bych rád jel Dakar, cross-country a na Blízkém východě, v mém domácím regionu.“

Jedinou změnou pro něj tedy bude v příštím roce vůz. Ford Fiesta RRC, se kterou letos nejvíce startoval, bude vyměněna. Po dobrých zkušenostech z letošních tří startů se stane jeho vozem pro příští rok WRC 2 Škoda Fabia R5. „Přecházíme kompletně ke Škodě. Škoda je totiž součástí koncernu Volkswagen, který je částečně vlastněn Katarem. Budu tam proto mít dobrou podporu.“ Katarský Quatar Holding LLC vlastní 15,4 % akcií VW a má 17% podíl na hlasovacích právech, největší podíl z akcionářů mimo Německo. Nicméně, vzhledem k výsledkům Škody Fabie R5, to jistě nebyl hlavní důvod pro změnu značky.

Komentářů celkem: 3
9. 12. 2015 21:03
0 0
tož to su zvědav, co na to řekne továrna smajlík
10. 12. 2015 08:43
0 0
Když budo moc zlobit, tak si je Nasser koupí všechny... smajlíksmajlík Asi má slušně plnej program, účastní se "kdečeho". A to ještě bude zase chtít střílet na olympiádě, ne?
11. 12. 2015 22:14
0 0
Nasser: Kup mi Skodu ...
Neee, ja myslel jedno auto.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!