12. 12. 2015 18:32 − 2178× − 1

Rallyškola v cíli šesté „etapy“ života (+video)

Šest let – to je již doba, kterou má za sebou v Česku ojedinělý projekt FAST/SAFE rally academy.

Šest let – to je již doba, kterou má za sebou v Česku ojedinělý projekt FAST/SAFE rally academy. „Rallyškola“ se totiž naplno poprvé rozjela již na jaře roku 2010, kdy se na Zlínsku uskutečnil vůbec první dvoudenní rally kurz. Účastníkům z řad široké veřejnosti nabídla doposud nevídanou možnost nakouknout pod pokličku automobilových závodů z pohledu rallyového jezdce a přiblížit alespoň v kostce vše potřebné, co závodění o vteřiny a vavříny na tratích rychlostních zkoušek obnáší. Od psaní rozpisu, volby pneu, logistiky týmu, seznámení se závodní technikou, až po řízení závodního vozu Mitsubishi Lancer EVO VII pod dohledem zkušených „učitelů“ Jana Jelínka, Miroslava Jandíka, Jaromíra Tarabuse, Jardy Jugase a Henricha Řeháčka – co by specialisty na závodní pneumatiky Michelin.

Za dobu své existence si dvoudenními a později i jednodenními kurzy prošla více než stovka účastníků jak z Česka, tak i Slovenska. Nechyběli mezi nimi ani dnes známá soutěžácká jména jako Andrej Chepil, Martina Daňhelová či Pavel Vedra. Neustálý zájem o rallyškolu umožnil její přetrvání od roku 2010 až do současnosti. I po šesti letech je možné pozorovat, že rally kurzy nové zájemce stále táhnou.

„Zvýšený zájem o rallyškolu v letošním roce nás velmi těší. Především počet účastníků ze Slovenska překročil naše původní očekávání. Po letech navíc zamířila do rallyškoly v rámci zářijového dvoudenního kurzu opět i žena. Zcela oprávněně tak předvedla, že projekt FAST/SAFE rally academy není jen pro pány! Zajímavostí letošního roku pak je, že naprostá většina účastníků obdržela kurz jako dárek od své přítelkyně, manželky, rodiny nebo kamarádů. Takže možná inspirace na vánoční dárky pro pány či dámy by tu byla,“ říká manažer FAST/SAFE rally academy Jan Daněk.

Vraťme se alespoň v krátkosti k průběhu letošních kurzů. Celkově byly v tomto roce vypsány čtyři termíny dvoudenních a jednodenních kurzů. Zázemí nalezla rallyškola opět v dílnách APID racing service Mirka Jandíka, kde je kromě „rallyškolové“ závodní EVO sedmičky k vidění i několik dalších rallyových automobilů, dnes především francouzských značek. Výcvikovou tratí pro ostré jízdy s EVO sedmičkou se opět stala osvědčená plocha letištní dráhy nedaleko Biskupic. Učitelské kvarteto pak pro letošek zastával Jan Jelínek (stopa, praktické jízdy), Mirek Jandík (řády, logistika, technika, praktické jízdy), Jarda Jugas (rozpis) a Henrich Řeháček (volba pneu).

První letošní kurz byl na programu v polovině dubna jako ryze dvoudenní. Čtveřici účastníků kurzu provázela od samotného počátku vrtkavost počasí. Úvodní jarní sluníčko prvního dne kurzu vystřídalo následující den deštivé a chladné počasí. To pak přidalo celé trati na obtížnosti. I přesto se s nepříznivými podmínkami všichni účastníci poprali více než obstojně. Druhý letošní kurz se odehrál již za typicky letního parného počasí. Počet účastníků vzrostl na sedm statečných, místo osvěžení někde u vody nebo v blízkosti klimatizace je čekala helma, kombinéza a rozpálené závodní auto. Jedním z účastníků dvoudenního kurzu byl i český motoristický novinář Světa motorů Martin Machala, který dostal příležitost vyzkoušet si na vlastní kůži, co vše role rally jezdce obnáší. Po červnovém kurzu následovala dvouměsíční pauza, kterou vyplnila domácí Barum Czech rally Zlín. Na tu se soustředili hlavně všichni naši instruktoři včele s Honzou Jelínkem, který chtěl konečně prolomit domácí smůlu minulých let a spatřit cíl. Desáté místo absolutně pak bylo dokonalou náplastí za všechny smolné ročníky. Poté přišly již na řadu poslední dva kurzy, které doprovodilo zase typické podzimní počasí. Uklouzanou trať, místy doprovázenou řadou nečistot, zvládli všichni účastnící až na drobné výlety a kolize s kuželkami opět na jedničku, díky čemuž sedmička neutrpěla za celý rok žádné větší kosmetické vady na kráse. Hladký průběh všech kurzů přispěl k úspěšnému dokončení šesté „etapy“ života FAST/SAFE rally academy. Účastníci kurzů si zase domů odváželi zcela nové pocity a zážitky. Na tom, že naučit se dobře ovládat závodní vůz za jeden den je naprosto nemožné, se shodla naprostá většina z nich.

A co na rallyškolu říká sám instruktor Jan Jelínek?

„Jsem moc rád, že rallyškola funguje nepřetržitě již od roku 2010. Osobně jsem na počátku nečekal, že tento projekt bude tak dlouhodobou záležitostí. I přesto, že se předcházející dva roky potýkaly s klesajícím zájmem, podařilo se letos opět celý projekt oživit, aby mohl pokračovat i nadále. Sám se vždy osobně na kurzy rallyškoly těším. Především člověk při nich pozná zcela nové lidi, se kterými má možnost si popovídat nejen v autě při jízdách, ale taky třeba večer u piva po prvním dnu kurzu,“ končí svá slova s úsměvem Jan Jelínek.

Termíny kurzů pro příští rok jsou zatím stále velkou neznámou. Jako v předešlých letech budou vypsány až po zveřejnění kalendářů českých rally někdy na počátku roku, aby nedocházelo k termínovým kolizím. A to i z důvodu, že se všichni naši instruktoři stále aktivně věnují rallysportu. Opět jsou v plánu čtyři termíny kurzů s osvědčeným formátem čtvrtek/pátek, které je v případě zájmu možné rozšířit. Kromě toho jsou v jednání i individuální firemní kurzy, které rovněž nabízíme. Do prvního kurzu v následujícím roce zbývá ještě sice několik měsíců, již dnes je ale možné objednávat zcela nové dárkové poukazy, které se hodí i jako ideální dárek k Vánocům (termín kurzů bude možné vybrat dodatečně po jejich zveřejnění).

Cena kurzů pro rok 2016:
Jednodenní rally kurz 9.999 Kč (vč. DPH)
Dvoudenní rally kurz 18.999 Kč (vč. DPH)

Objednávky nebo bližší informace o jednotlivých rally kurzech na www.rallyskola.cz a info@rallyskola.cz

Pro získávání aktuálních informací o projektu FAST/SAFE rally academy sledujte oficiální facebook stránku: https://www.facebook.com/rallyskola

Komentářů celkem: 1
13. 12. 2015 03:341 Upraveno 03:36
0 0
Ojedinělý projekt asi ve světě, ale jen kdyby se někdo zaměřil na výchovu jezdců.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!