16. 12. 2015 18:34 − 4554× − 0

Právě vychází magazín Rally 10/2015

Nové číslo časopisu Rally opět přináší spoustu zajímavého čtení.

Z obsahu aktuálního čísla:

MČR 2015 – Dominance Jana Kopeckého

Z pěti startů získala tovární dvojice Jan Kopecký – Pavel Dresler pět vítězství a již koncem léta ve Zlíně mohl Kopecký oslavit svůj třetí domácí titul.

Tři tituly a hromada trsátek Václava Dunovského

Václav Dunovský letos prožil veleúspěšnou sezónu. Se spolujezdcem Petrem Glösslem vyhráli v českém šampionátu nejen třídu 6, ale stali se i absolutními mistry klasifikace "dvoukolek".

Agrotec Sportlife Rally Show
The Most Rallysprint Exhibition
Setkání mistrů 2015
Mikuláš Rally Slušovice
Krátké ohlédnutí za volnými podniky v závěru sezony.

Ondřej Bisaha – Premiérový vítěz Rallysprint Série

Ondřej Bisaha je premiérovým vítězem RSS 2015. V sezoně startoval s vozem s vozem Citroën DS3 R3T.

Monika Maříková – Swift už prochází repasí!

Monika Maříková za svoji šestiletou spolujezdeckou kariéru zaznamenala největší úspěchy především ve sprinterském šampionátu a třídě A5 jako navigátorka Michala Fialy.

Josef Peták – Prozatím nechci český rallysport opustit

XTG Opel ADAM Cup výrazně oživil domácí scénu jednodenních závodů. Přinesl sedm dramatických klání a na konci sezony premiérové vítěze – posádku Hájek Rally Teamu Josefa Petáka s Alenou Benešovou.

Markku Alén – Italský Seveřan

Když jsem někdy na začátku osmdesátých let začal sledovat rally, své zraky jsem nejvíc upínal ke dvěma severským mistrům světa. Jedním z nich byl Björn Waldegaard a tím druhým Markku Alén. Oba pro mě byli naprosto nedosažitelní, a tak moc daleko… Uplynula řada let… Bohužel s Björnem se již nesetkám… Jaké však bylo moje překvapení, když k nám letos na Setkání mistrů přivezl Ctirad Hájek mého druhého hrdinu Markku Aléna!

East African Safari Classic Rally 2015 – Blomqvist vyhrál Safari po 44 letech!

Nejtěžší soutěž světa pro historické vozy vyhrál 69letý Švéd Stig Blomqvist s vozem Porsche 911 S. Mistr světa z roku 1984 dominoval na africké soutěži naposled před 31 lety, kdy vyhrál Rally Pobřeží Slonoviny. Na premiérový triumf ze slavné Safari rally čekal dlouhých 44 let. Legendární soutěže se poprvé zúčastnila i kompletně česká posádka. Ondřej Coufal a Roman Maděra dokázali se svým vlastnoručně připraveným Datsunem 240 Z úspěšně absolvovat celých 3353 km náročné tratě a obsadili skvělou 27. příčku.

Lancia Delta S4 – 30 let

Jedním z nejvýznamnějších vozů slavné éry skupiny B byla Lancia Delta S4.

ERC – Rallye Int. du Valais

“Kajto” mistrem Evropy

Od začátku sezóny byl Kajetan Kajetanowicz pasován do role jednoho z favoritů letošního mistrovství Evropy. Až na zaváhání v Lotyšsku, kde ulomil kolo a odstoupil, tuto roli naplnil. To nejlépe dokládá bilance jeho výsledků: tři výhry, tři druhá místa a třetí místo na naší Barum rally.

Monster Monza Rally 2015 – Rossi ovládl Monzu na trati i v paddocku

Po celé Evropě se na rozloučení s uplynulou sezonou pořádají specialní rally. Nejvýznamnější akcí tohoto typu je bez diskuzí Monster Monza rally, která svým významem překročila hranice Itálie.

Wales Rally GB – Oslava bez šampaňského

Sébastien Ogier s Julienem Ingrassiou sice ve Walesu dosáhli na osmé letošní vítězství v sezoně, čímž korunovali třetí světový titul, na oslavy však neměli po smutném pařížském pátku ani pomyšlení.

Jost Capito – Principál mistrů světa

Tým Volkswagen Motorsport vstoupil do kolotoče MS v rally v roce 2013 s vozem VW Polo. Od té doby šampionát nepoznal jiného vítěze v hodnocení jezdců i značek. Za těmito úspěchy stojí manažer, který týmu vládne pevnou rukou. A někdy to asi musí být hodně těžká práce, když musí udržet na uzdě ambice a ego všech tří špičkových jezdců. Tímto mužem je Jost Capito.

Dakar 2016

Startovní pole ročníku 2016 bude ještě nabitější a vyrovnanější, než jsme si dokázali představit…

Stéphane Peterhansel – Zpět do Afriky zřejmě až v příštím životě

Na Rally Dakar v současné konkurenci nenajdete větší legendu. Francouz Stéphane Peterhansel se už ve čtrnácti stal juniorským mistrem Francie na skateboardu, pak úspěšně závodil v enduru, ale nejvíce se proslavil jedenácti prvenstvími na nejtěžším závodě světa.

FIA World RX 2015 – Druhý RX titul pro Pettera Solberga

Norský jezdec Petter Solberg se podruhé za sebou stal mistrem světa v rallykrosu. V závěrečném závodě sezony v Argentině se radoval z jistoty titulu už po rozjížďkách. Poté, co rallykrosový šampionát získal statut mistrovství světa, nezná jiného vítěze. Bude Solberg obhajovat titul i v příští sezoně?

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!