Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
30. 12. 2015 20:52 − 2462× − 0

Teemu Suninen napřesrok ve WRC2 s Fabií R5

Finský mladík Teemu Suninen neopouští světové soutěže, když jej v roce 2016 čeká minimálně 7 startů ve WRC2.

Vítěz Wales Rally GB 2015 v hodnocení WRC2 Teemu Suninen neopustí světový šampionát ani v roce nadcházejícím, protože jezdec, jenž je členem programu TMG pro mladé jezdce, absolvuje minimálně sedm startů ve WRC2 za volantem Škody Fabie R5 pod hlavičkou týmu Oreca, který tak pokračuje ve svém návratu na tratě rychlostních zkoušek. Talentovaný Fin letos absolvoval program sestávající ze startů se třemi modely vozů, když čtyřkolky Škoda Fabia S2000 a Ford Fiesta R5 doplnily tři vystoupení ve WRC3 za volantem Citroenu DS3 R3T. Ve všech podnicích jej navigoval někdejší spolujezdec Juha Hänninena Mikko Markkula a na tomto spojení se nezmění nic ani v roce 2016. Dvojice začne program již na Rallye Monte Carlo a následovat bude start ve Švédsku. Další vystoupení budou teprve oznámena, ale kromě dvou světových soutěží na Suninena čeká i porce testovacích kilometrů, protože zkušenosti s vozem potřebuje získat jak mladý Fin, tak francouzský tým.

Teemu Suninen loni kromě Wales Rally GB slavil ještě prvenství na Sardinii ve WRC3 a od Německé rally se pak natrvalo usadil ve čtyřkolce a pokračování slibují starty s Fabií R5. "Loni jsem se toho o světových soutěžích hodně naučil a přestup do WRC2 byl dobrou volbou. Sezónu zakončilo úspěšné vystoupení z něhož jsem získal hodně sebedůvěry. Příští rok nabídne hodně, pro mě za volantem čtyřkolky, nových soutěží, takže se toho máme dost co učit, ale cíl je umístit se mezi nejlepšími třemi," říká ke své budoucnosti Teemu Suninen a pokračuje, "věřím, že Fabia R5 je konkurenceschopná. S vozem Škoda jsem pár soutěží odjel a měl jsem z ní dobrý pocit. Týmu Oreca na 100 % důvěřuji, teď se známe lépe než před rokem, takže vše jde lépe, naše společná práce může být jen efektivnější," doplňuje Fin ke vzájemné spolupráci s týmem.

Jak již bylo zmíněno, Suninena nečeká na začátek sezóny žádné flákání, pojede oba úvodní podniky: "Monte Carlo je velká výzva kvůli počasí, čistý asfalt střídaný sněhem a ledem. Bude to tam můj první start, takže se budu poctivě připravovat, abych tam ukázal to nejlepší. Cílem je jet chytře a udělat dobrý výsledek," uzavírá Teemu Suninen. Aby tohoto výsledku mohl dosáhnout, čeká na něj první test již v prvním lednovém týdnu, kdy s Mikkem Markkulou budou sbírat první zkušenosti s Fabií R5 a také pneumatikami Michelin, protože letos jezdil Fin i na pryžích od Pirelli, ale sezónu 2016 absolvuje kompletně na obutí od francouzské značky.

I díky volbě techniky, kdy letošní Fiesty R5 střídá Fabia R5, jsou ambice týmu Oreca vysoké: "S jezdcem jako je Teemu a autem jakým je Fabia R5 je náš nový program na rok 2016 ambiciózní. Je to excelentní spojení a zkušenosti, které jak Teemu, tak tým získali v průběhu této sezóny nám umožní v roce nadcházejícím bojovat s těmi nejlepšími. Ale náš cíl musí zůstat jasný: Teemu je mladý jezdec, on i tým mají ještě hodně prostoru ke zlepšování a budeme teprve poznávat Fabii R5," říká šéf Orecy Hugues de Chaunac a dodává, "dobře známe Škoda motorsport a toto auto vypadá fantasticky, ale budeme se s ním muset sžít. V tomto kontextu přistupujeme k Rallye Monte Carlo s pokorou, protože víme, jak těžká soutěž to je. Velkou výzvou bude i Švédská rally. Výsledky hrají roli, ale způsob, jakým jich dosáhneme, je stejně důležitý. Nicméně je před námi zajímavá sezóna a těšíme se na další spolupráci s Teemu. Jsme potěšení tím, že naše spolupráce s ním a Mikkem pokračuje."

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!