3. 1. 2016 12:45 − 1883× − 0

Martin Prokop si užívá premiérovou účast na Dakaru

Český automobilový závodník Martin Prokop je připravený na svou premiérovou účast na Rallye Dakar.

Před startem závodu úspěšně absolvoval testování s týmem Toyota i administrativní přejímky. Juniorský mistr světa v rallye si užívá atmosféru v Buenos Aires a těší se na start závodu, i když stále neví, co jej čeká.

Martin Prokop odletěl do Jižní Ameriky už před koncem roku, aby se aklimatizoval a pokračoval v přípravě na svou premiéru na Rallye Dakar. V Buenos Aires tak oslavil i Nový rok. „Byla přichystaná týmová party, ale spíše to byla jen večeře, takže jsme Nový rok oslavili hodně komorně, přiťukli jsme si a po půlnoci jsme šli spát, abychom se co nejlépe připravili na start závodu,“ popsal Martin Prokop.

Ještě před oslavou příchodu roku 2016 ovšem otestoval svůj nový dakarský speciál Toyota Hilux. „Naše auto bylo úplně nové, složilo se a rovnou jelo na loď, takže jsme si chtěli ověřit, že všechno funguje. Jsem rád, že jsme se v něm mohli svézt, poprvé se v něm zpotit a konečně tak zažít ten pravý dakarský pocit,“ konstatoval Prokop, který se svým navigátorem Janem Tománkem strávil několik dní v továrně Toyota nedaleko Buenos Aires. „Udělali jsme hodně práce. Na cestě i na dílně. Upravili jsme si spoustu věcí tak, aby nám všechno sedělo. Strávili jsme tím v podstatě veškerý volný čas, který jsme od příletu do Buenos Aires měli, ale myslím si, že se to vyplatilo. Úspěšně jsme prošli technickou kontrolou a zvládli jsme i administrativní přejímky, takže jsme připravení na start,“ pokračoval Prokop. Ve srovnání se startem ve WRC zažívá před svou dakarskou premiérou úplně jiné pocity.

„Je to zvláštní. U normální rallye jsem nervózní a honí se mi toho v hlavě strašně moc. Je to tím, že mám za sebou trénink a vím, co mě čeká za hrůzu. Vím, že poletím strašně rychle na úseku, na kterém nechci jet rychle, ale musím tak jet. U WRC jsou emoce předem. Tentokrát vůbec nevím, do čeho jdu. Zatím je to paráda, ale myslím si, že před startem už to v břiše začne vřít,“ přiznal juniorský mistr světa v rallye a stálý účastník šampionátu WRC. Kromě něj se na startu Rallye Dakar 2016 objeví i další současní nebo bývalí jezdci z Mistrovství světa v rallye. Nebudou mezi nimi chybět ani devítinásobný mistr světa WRC Sébastien Loeb či Mikko Hirvonen. I pro ně bude účast na letošním ročníku slavné dakarské rallye premiérou na nejnáročnějším vytrvalostním závodě na světě.

„Nevím, jak jsou na tom ostatní nováčci, ale já nervózní nejsem. Těším se na start svého premiérového Dakaru a na start svého snu. Už se nemůžu dočkat, až přejedu přes startovní rampu v Buenos Aires a pojedu na prolog,“ dodal Martin Prokop.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!