Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
4. 1. 2016 21:41 − 6859× − 1

Sébastien Loeb: první etapa a první výhra

Devítinásobný světový šampion v rally jede letos premiérově Dakar a hned první etapu zvládl vyhrát.

Představovat fanouškům motoristického sportu osobu Sébastiena Loeba by bylo pověstným nošením sov do Atén. Tento francouzský rekordman se v posledních dvou letech naplno věnoval cestovním automobilům na okruzích, ale tomu je konec, protože letos má v plánu rally raidy s Peugeotem. A rok 2016 začíná pěkně zostra, na jihoamerickém Dakaru. Již na prologu naznačil, že nemíní býti v Latinské Americe do počtu a se svým Peugeotem 2008 DKR zajel čas na konci první desítky. Včerejší etapa byla zrušena z bezpečnostních důvodů a naplno závodit se začalo tedy až dnes, kdy se jela etapa Villa Carlos Paz do Termas Rio Hondo.


Foto: Petr Lusk

Druhá etapa letošního Dakaru a první měřená čítala pro osobní automobily délku 510 kilometrů a již od prvního way pointu svědčila soutěžákům. Na WP1 byl ještě nejrychlejším Martin Prokop s Toyotou, ale na Seba Loeba měl 16 sekund a ty dokázal Francouz v dalším průběhu sjet a na WP2 již přijížděl v roli lídra o 7 sekund před Carlosem Sainzem. A toto umístění si Loeb udržel až do cíle, kde byl nejrychleji s náskokem téměř 2 a půl minuty na stájového kolegu Peterhansela a Rusa Vasilyeva. "To je dobrá zpráva, nemůžu tomu uvěřit. V polovině zkoušky jsem zůstal v bahně a měl jsem štěstí, že jsem se dostal ven," říká ke druhé etapě Seb Loeb a pokračuje.

"Zapadl jsem tam tak zhruba na dvě minuty. V tu chvíli jsem nevěřil, že se z něj dostanu, tak jak se to povedlo. Nakonec se mi podařilo dojet zbytek startovního pole, ale jen jsem opravdu na hraně a měl jsem trochu obavy. Mimo toto šlo o pohodovou etapu bez problémů, našel jsem dobrý rytmus a bylo to dobré. Rozestupy mezi jezdci nejsou velké, musím ještě zopakovat, že jsem spokojený s tempem, které jsme s naším autem v etapě jeli, protože jsem nevěřil, že by vyhovovalo tomuto typu vozu. Ten funguje výborně a teď jsem spokojený s výsledkem, takže musíme pokračovat v podobném duchu," vypráví dále Sébastien Loeb k průběhu druhé dakarské etapy.


Foto: FB Sébastien Loeb

Vzhledem k tomu, že dnešním vítězstvím se Seb Loeb dostal do průběžného vedení Dakaru 2016, bude zítra vyjíždět na trať jako první. Pozici prvního vozu na trati sice zná z klasických rally, ale tady půjde o něco trochu jiného. "Zítra jedeme jako první, což bude zase další zkušenost, ale teď jde vše perfektně. Auto je ok, měli jsme jen malé problémy s brzdami po incidentu s blátem. Když jsem v něm zůstal, tak si myslím, že se nějaké bláto dostalo do brzd. Musel jsem před zatáčkama pořádně šlapat na pedál a pumpovat, ale pak se vše vrátilo do normálu," dodává vítěz druhé etapy.

Komentářů celkem: 1
5. 1. 2016 00:381 Upraveno 00:40
0 0
Pro mě je to naprostý fenomén. To že ve WTTC nezískal titul no a co... I v tomhle podniku (WTTC) získal aspoň vítězství... V jeho věku klobouk dolů... Až Ogier bude mít to co on, pak můžeme srovnávat. To, že získal tři tituly ve WRC aj tak mu nesahá ani po kotníky. Seb 1 GOGO !!!! smajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!