Teplotní i jiné Ponďovy šoky

Z prosluněného Španělska do zasněžených Okříšek se přenesl Ponďa během pár hodin.

Tisková informace „powered by PONĎA“
http://www.ponda.cz

Z prosluněného Španělska do zasněžených Okříšek se přenesl Ponďa během pár hodin. Zatímco ve Španělsku testoval motocykly, na Vysočině na něj čekala premiéra ve Felicii1,6 Kit Car. Po pravdě řečeno, v cíli byl nakonec rád, že je celý on, auto i spolujezdec Luděk Kocman.

Ani v nejtěžším snu si Ponďa nemyslel, že premiéra v novém autě bude tak těžká. První start s kitem byl ztížen i podmínkami, které na Vysočině vládly. Doposud totiž jezdil po čistém asfaltu a většinou za sucha. Sníh, led, případně kombinace obojího, spolu s vyjetými kolejemi, to byla další novinka. A to ještě všemu předcházel prolog v ulicích Třebíče a jeho z poloviny zasněžená trať. „To, že nám před startem vystydly pneu bych asi překousnul, že bylo mokro to také, ale když jsme se vyhoupli u toho přemostění a já při vytočené trojce viděl před sebou bílý sníh, bylo mi ouzko. Jen jsem si řekl: „Teda hochu, jak tohle chceš zabrzdit?“,“ vzpomínal na horkou chvilku v mrazivém večeru Ponďa. Skončilo to blízkým přiblížením ke svodidlům, bez vážné újmy na aerodynamice vozu, ale sebevědomí jezdce dostalo pořádnou ránu.


Foto: Petr Frýba

Ráno začalo totálním přehmatem při výběru pneumatik. „Pohled z okna hotelu byl diametrálně odlišný od toho, co jsme našli na rychlostních zkouškách. Podle toho to taky vypadalo. Nu což, spadl jsem do vody, plaval jsem a neutopil jsem se. Zatímco na prvních vložkách jsme třeba na Milana Kneifela ztráceli dlouhé desítky vteřin, v závěru to již bylo maximálně patnáct až dvacet. Ještě menší byl rozdíl za Dušanem Kouřilem a také spolujezdec Luděk Kocman říkal, že se lepším,“ našel Lukáš alespoň několik pozitivních věcí na svém výkonu.


Foto: Petr Frýba

Dalším plusem bylo to, že již druhou soutěž absolvovala Škoda Felicia 1,6 KitCar bez nejmenších potíží, což svědčí o svědomité přípravě. Příští start je naplánovaný při sprintu v Hustopečích a tam se Lukáš s Luďkem obrovsky těší. V posledních dvou letech si právě mezi vinicemi krásně zazávodili a proto se těší na svezení se silnějším vozem, než měli doposud k dispozici. „Už se těším. Informace od špionů říkají, že tam po sněhu není a nebude ani památky. Jsem zvědavý, jestli se zbavím i komplexu majitele vozu, protože v Okříškách jsem podvědomě vůz šetřil a když jsme chytili díru, tak mi v hlavě břinklo co se může utrhnout, kolik to bude stát času a peněz při opravě. To jsem doposud neznal. Půjčené auto jsem využíval na maximum a pak jen vyrovnal fakturu za půjčení a opravy. Do montérek jsem nemusel,“ říkal se smíchem Lukáš, který se vedle přípravy kitové felicie pro sebe a Antonína Matyse věnuje i superbikům v týmu Pro Race Miloše Čiháka. Právě s tímto týmem testoval před Okříškami ve Španělsku stroj pro MS a Alpe-Adria Cup.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!