14. 1. 2016 10:25 − 2124× − 0

Odstoupení Carlose Sainze, Peterhansel přebírá vedení

Na 213. kilometru 10. etapy mezi Belénem a La Riojou Carlose Sainze zastavil a prasklá rozpěrka mezi převodovkou a motorem.

Na 213. kilometru 10. etapy mezi Belénem a La Riojou Carlose Sainze zastavil a prasklá rozpěrka mezi převodovkou a motorem. Vůz č. 303 Peugeot 2008 DKR byl do bivaku dotažen servisním vozem. Po celkové analýze technici týmu dospěli k závěru, že kromě zlomení rozpěrky mezi motorem a převodovkou došlo k dalšímu závažnému poškození, které zabraňuje, aby Carlos Sainz a Lucas Cruz pokračovali v Dakaru 2016. Před začátkem včerejší etapy jeli v čele soutěže, v níž ve dvou zkouškách zvítězili (zkoušky 7 a 9).

V proslulých dunách ve Fiambale dnes při rallye došlo k novému obratu. Dramatickou zkoušku vyhráli Stéphane Peterhansel a Jean-Paul Cottret a postoupili tím do celkového vedení s náskokem jedné hodiny před druhým v pořadí. Posádka vozu č. 302 vyvíjela tlak od samého startu a dosáhla 35. vítězství v etapě Dakaru ve své kariéře.

• Cyril Despres a David Castera předvedli další vynikající výkon i přesto, že zastavovali, aby během zkoušky pomohli Peterhanselovi a Cottretovi. Jejich druhý nejrychlejší čas v této zkoušce přinesl sedmé umístění vozu PEUGEOT 2008 DKR na 1. a 2. místě v letošním Dakaru.

• Carlos Sainz a Lucas Cruz ráno vyjeli ve vedení, ale naděje na vítězství se dnes museli vzdát. Třicet kilometrů před koncem zkoušky jim povolila rozpěrka mezi motorem a převodovkou a španělská posádka musela čekat na asistenční vůz. Tým nyní dělá vše, co může, aby zajistil jejich opětovný start v zítřejší etapě.

• Sébastien Loeb a Daniel Elena, kteří ráno vyjeli 155., dnes zažili další etapu posilující charakter. Uvízli poté, co jim zhasl motor, a při sjíždění z duny skončili na střeše. I přesto zajeli pátý nejrychlejší čas při jedné z nejtypičtějších etap Dakaru 2016.

• Zkouška byla zkrácena na 245 z vypsaných 278 kilometrů kvůli rozvodněné řece na konci plánované trasy.

Stéphane Peterhansel (PEUGEOT 2008 DKR č. 302), vítěz etapy

„Start se nám příliš nepovedl. Na 32. kilometru jsme se ztratili a kroužili asi 15 minut. Potom jsem se do toho prostě dal, protože jsem myslel, že je stejně vše ztraceno. Trochu jsme zariskovali a tvrdě se drali dopředu, neboť jsme věděli, že tato etapa bude rozhodující. Byla to ta pravá zkouška, se složitou navigací, jízdou v terénu, hlubokými výmoly… vším, co činí tyto soutěže tak náročnými. To jsou místa, kde přicházíte o spoustu času. Měl jsem defekt a prostě jsem jel jako blázen. Dnes jsme neměli vše tak docela pod kontrolou. Když jsme ale jeli, jeli jsme rychle. Podařil se nám velký skok vpřed v celkovém pořadí. A je dobré, že Cyril je hned za námi, aby nám mohl pomoci. Opravdu mu to teď jde dobře, třebaže to na startu vůbec neočekával, což je skvělé.“

Cyril Despres (PEUGEOT 2008 DKR č. 321), 2. místo v etapě

“S navigací jsme neměli problém a David hned od začátku odváděl skvělou práci, přitom tam všude ve všech směrech jezdily motocykly, auta a kamiony. Podařilo se mi pro dnešek nasadit správné tempo a skutečně jsem měl dojem, že pro mě bylo nyní snazší řídit PEUGEOT 2008 DKR než jet před dvěma roky s Yamahou. Jeli jsme až ke kontrolnímu bodu č. 1 a jen jsme se chtěli ujistit, že Carlos a Stéphane jsou před námi. Otevřeli jsme dveře a pak jsme ztratili čtyři minuty, než jsme se opět rozjeli. Bylo to ale ponaučení. A Carlose jsme pak viděli v řece s několika velkými kameny…“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!