Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
22. 1. 2016 16:32 − 3310× − 0

Seb Ogier se probojoval do vedení

Rallye Monte Carlo dnes pokračovala dalšími šesti testy, které přinesly zajímavý souboj na čele.

V pátek měla Rallye Monte Carlo na programu dalších šest zkoušek, které se odehrály na třech úsecích a dohromady nabídly 116 ostrých kilometrů a učinili tak druhou etapu druhou nejdelší ze všech v letošním ročníku soutěže. Den otevřel test s názvem Corps – La Salle en Beaumont, který byl kratší verzí své loňské verze, jenže se oproti roku 2015 jel v otočeném směru a na posádky nejprve čekalo stoupání a poté náročný sjezd na místy zledovatělé vozovce. Pátečním nejdelším testem byla RZ4/7 Aspres les Corps – Chauffayer, která se jede v údolí Valgodemard a oproti ostatním testům je převážně rychlejšího charakteru. Posledním úsekem dne byl Les Costes – Chaillol, který je oproti loňskému roku kratší o 10 km a celý se jede v nadmořské výšce nad 1 000 metrů.

V pozici vedoucího jezdce den začínal Meeke a toto postavení si udržel i po RZ3, kterou však vyhrál Ogier. Jezdce Citroenu mohlo těšit to, že Francouz na něj najel jen devět desetin, ale jak Ogier řekl po dojezdu, jeho jízda měla rezervy: "Je tam asi kilometr na ledu a my jsme neriskovali na slikách. Nejedu na maximum, je třeba si najít vlastní rytmus. Tohle není soutěž, kde se musí jet celou dobu na maximum." Třetí příčku držel Mikkelsen, na čtvrtou se posunul Latvala, který předčil Neuvilla, jenž si shodně se Sordem stěžoval na setup nové i20 WRC. První páteční test vyřadil Kubicu a Paddona, kteří oba byly širší v totožné zatáčce a poškodili své vozy. Na RZ4 zajel nejrychleji Meeke a vzal si zpět co, co na něj Ogier najel na předchozí RZ a změna nastala opět v boji o čtvrtou příčku, když se Neuville dostal před Latvalu.

Změnu na čele přinesla RZ5, kterou Ogier projel o 8 sekund rychleji než Meeke a dostal se do čela. Za touto dvojicí pak byla půlminutová mezera za níž následoval Mikkelsen, na čtvrtou příčku se vrátil Latvala, který byl spokojený se svým výkonem: ""Trať je suchá nebo s ledovými místy. Přilnavost na suchu je velmi dobrá. Jsem spokojen s jízdou na takovém povrchu, na RZ4 jsem byl moc opatrný, jinak dobré dopoledne." To stejné se nedá říci o Belgičanovi s i20 WRC: "Auto se hodně "potápí" a poskakuje. Je moc měkké. Můžeme trochu změnit nastavení tlumičů. Chápeme auto trochu víc, ale nejsme tam, kde bychom chtěli."

Po servisní přestávce se posádky vydaly na druhé kolečko ranních vložek a pohled na nejrychlejší časy v jednotlivých testech ukázal, že tyto se odehrály jako přes kopírák. V RZ6 byl nejrychlejším Ogier a svůj náskok na čele navýšil na 5 sekund. Třetí byl nadále Mikkelsen, Latvala i přes menší krizi ("V jednom místě jsme jeli hodně bokem. Jedu kombinaci měkkých a superměkkých pneu křížem a na kluzkých místech to nefungovalo.") držel čtvrté místo a pátý Neuville ztrácel 9 sekund. Meekovi se stejně jako ráno povedl lépe průjezd úsekem po němž vede RZ6 a vrátil se zpět na první příčku. "Důvěřoval jsem svým instinktům. To je vše, co mohu dělat," hodnotil zkoušku ve stopce. Druhý Ogier však ztrácel pouhých 8 desetin a závěr dne sliboval ještě boj.

Ogier RZ8 projel nejlépe a na sobotu přenocuje na prvním místě s náskokem 9,5 sekundy na Meeka. "Dnes to byl s Krisem skvělý souboj. Jede výborně. S tím, co jsem dnes zajel jsem spokojen. Nebylo to tak zlé. Místy byla nějaká ta malá chybička, teď mám dojel, že máme pomalý defekt na levé zadní gumě. I přes to jsem spokojen. Byl to dobrý den," hodnotil Francouz ve stopce RZ8 páteční dění. Druhá příčka tedy po druhé etapě patří Meekovi a na třetí příčce jede nově Latvala, který již v RZ7 udolal Mikkelsena a toto duo po dnešku dělí 25 sekund. Pátý je Neuville, který odpoledne pro změnu žehral na volbu pneu, ale i tak držel prapor nejvýše postaveného Hyundai.

Šestou příčku a roli nejrychlejšího Fordu (a posledního jezdce M-Sportu, když Camilli havaroval na RZ6) držel Ostberg, sedmý jel Sordo, osmé místo říkalo pane Lefebvrovi, který mohl jen litovat 20 sekundové penalizace. Na deváté místo se propracoval Bouffier a desítku uzavíral Tanak, jenž jako jediný obouvá pneu DMack. WRC2 dnes bylo svědkem Evansova velkého útoku, když Welšan vynuloval svou ztrátu způsobenou včerejším defektem a v šesti testech pak soupeřům naděloval plnými hrstmi a vyhrál všechny testy. Na čele má po dnešku minutu a půl na druhého nestárnoucího Kremera, který se o 10 sekund posunul před Maurina. Čtvrtý je pak úřadující juniorský šampion Gilbert a pátý Bonnato.

Rallye Monte Carlo – po RZ8
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC1:29:06,1
2.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC+9,5
3.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+1:08,1
4.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+1:33,8
5.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC '16+1:47,8
6.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+2:18,5
7.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+3:07,8
8.Lefebvre Stéphane – Moreau GabinCitroën DS3 WRC+3:32,0
9.Bouffier Bryan – Bellotto VictorFord Fiesta RS WRC+4:18,6
10.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+5:25,8

Kompletní zpravodajství z Rallye Monte Carlo naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!