Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
24. 1. 2016 18:08 − 13196× − 39

J-M Latvala byl potrestán za incident s divákem

Jari-Mati Latvala šel při Rallye Monte Carlo v RZ11 mimo trať a při návratu zachytil svým vozem o diváka.

Ačkoliv před soutěží nastiňoval Jari-Mati Latvala své plány, jak je důležité dojíždět a poctivě sbírat body, výlet mimo trať na RZ11 jej stál dokončení soutěže a nulový bodový zisk. Při incidentu navíc Fin při hledání cesty zpět lehce vozem nabral jednoho z přihlížejících diváků a za to, že bez zastavení pokračoval dál, obdržel od sportovních komisařů pokutu a navíc podmínečné vyloučení. Latvala se nechal po zkoušce slyšet, že diváka neviděl a dozvěděl se o události až od týmu. V záznamu komisařů pak bylo jeho vyjádření shrnuto následovně: "Ve chvíli, kdy měl zpět dobrou viditelnost, tak zahlídl nějaké lidi uskakující od vozu a v tom samém momentu spatřil místo, kudy by se mohl vrátit na trať. Dál dodal, že nemyslel, že by někoho trefil."

Ale sportovní komisaři ve svém prohlášení argumentovali záběry z onboard kamery, podle níž mohl Latvala incident vidět: "Stevardi uvedli, že na základě záběrů by bylo těžko uvěřitelné, že by si jezdec a/či spolujezdec neuvědomili, že trefili diváka, jelikož jeho tělo mohlo být docela dobře viditelné na kapotě a přímo před čelním sklem. V té chvíli nebyla viditelnost přes čelní sklo na řidičově straně tak špatná a tělo mohlo být jasně vidět." Ani další Latvalovy důvody, proč by nemohl diváka při incidentu spatřit, jako pohyb hlavy jezdce nahoru a dolu při poskakování auta po nerovnostech, čímž mělo dojít ke zhoršení výhledu, u komisařů neuspěly. "Pro sportovní komisaře je nepravděpodobné, že by posádka ani nezvažovala možnost toho, že trefili diváka. Jak je vidět z videa, v inkriminovaném místě, kde šla posádka mimo trať, stálo mnoho diváků blízko levé strany cesty."

"Také ve chvíli, kdy se vozidlo vracelo na cestu, lidé před ním utíkali na obě strany. V takové situaci by mělo být povinností posádky zastavit na místě incidentu a zjistit zda-li byl zasažen divák." Latvalovi ještě navíc přitížila slova po dojezdu do cíle zkoušky, kdy reportérovi televize hlásil, že trefil diváka a zda-li může zjistit, že je v pořádku. Později však uvedl, že jeho slova byla pochopena špatně a chtěl se ujistit, že nikoho netrefil. Na základě všech informací pak byla posádka Latvala-Anttila pokutována pokutou ve výši 5000 € a kromě ní dostali podmíněné vyloučení na jeden podnik MS platné po celý zbytek letošní sezóny.

Komentářů celkem: 39
25. 1. 2016 12:15
0 0
finn: neřeším konkrétní případ, píšu obecně, takže Latvalovo případný lhaní mě nezajímá
zkus si nasadit moderní helmu, sednout do auta s puštěným ALS a uvázat se do HANSu, schválně co uslyšíte, když na váš bude někdo třeba i řvát, neřkuli ječet, okýnka se nedaj stáhnout a v HANSu se z otevřených dveří nevykloníš, takže 5s to nebude, ale ono stejně nejde o čas, ale o něco jinýho...
Michalin STR8: o šoku a riziku davové psychozy jsem už psal, nemá cenu se opakovat, když někteří nečtou a hned píšou
25. 1. 2016 12:50
0 0
_Nic se nestalo, nevím o co jde, divák byl tam kde neměl být. Spíš mě mrzí, že Latvala prohlašoval, jak pojede na jistotu a skutek utek. Tenhle kluk prostě šampión nikdy nebude smajlík
25. 1. 2016 13:32
0 0
Milane, pokus o třetí bod...
"lhaní mě nezajímá" mi opět nezapadá do tvého mediálního obrazu.
Mám pocit, že ti někdo dneska hacknul účet smajlík
25. 1. 2016 14:01
0 0
Viděl jsem, jak na Barumce srazil diváka Křeček, okamžitě se ptal jestli je ok a pak teprve jel.
25. 1. 2016 14:14 Upraveno 14:24
0 0
Ponechám-li stranou fakt ze fanoušek je trotl (stal kde stal a sbíral foťák či co před autem který se na nej řítí???) naprosto nic Latvalu nemůže omluvit ze nezastavil. Těla na kapotě si jeden či druhy člen posádky musel všimnout, to mi nikdo nevymluvi a i pokud měli byť jen podezření ze někoho trefili tak proste měli zastavit a basta. V místě kde není pořadatel dokáže posádka přivolat pomoc určitě rychleji než diváci okolo trati, chlapci mají kliku ze se nikomu nic nestalo jinak mohli mít pruser o dost větší řekl bych.
Jinak ještě dodám ze pokud si pustíte video znova uvidíte ze Latvala to těsně predtim než ho trefil zaslapnul a teprve když mu sjel z kapoty zase dupnul na plyn. Možná to byla jen náhoda, názor at si každy udělá sám.
25. 1. 2016 15:29
0 0
Tady je to dobre videt http://www.youtube.com/watch?v=YeIb89cydrA Riskovat kameru VS zivot, dobrej blazen smajlík
25. 1. 2016 15:52
0 0
Původně napsal finn
Milane, pokus o třetí bod...
"lhaní mě nezajímá" mi opět nezapadá do tvého mediálního obrazu.
Mám pocit, že ti někdo dneska hacknul účet
máš ten bodík mít, v tomhle případě je mi nějakej tlučhuba fakt volnej, protože problém je kapánek větší, než cinty jednoho Fina a proto jsem se věnoval tomu podstatnějšímu, škoda jen, že ty dáváš přednost sbáríní bodíků
25. 1. 2016 17:27
0 0
Proč odvádíš řeč na bodíky? Argument s davovou psychozou beru jak minoritní variantu vývoje události na které se asi systém stavět nedá. Přijde mi, že když chceš umíš bejt objektivní a tady mám pocit že se ti nechce a vybíráš si argumenty co se hodí. Myslím, že kdyby nešlo o rallymana ale o kopačku, tak by sis ho na principech a pravidlech pěkně povodil.
25. 1. 2016 19:23
0 0
finn: chtěl jsem ti prostě udělat radost a navíc, argumenty jsem vypsal, protiargument uvedl taky, dal jsem i příklad ze života a plusové body rozdal, víc už asi nemám co k tomuto tématu dodat, takže hezký večer smajlík
PS: co bych dělal, kdyby, nech klidně na mě, dám včas vědět a uvidíš
25. 1. 2016 20:23 Upraveno 20:24
0 0
Máš pravdu. Ostatně jako vždycky smajlík
25. 1. 2016 23:29 Upraveno 23:30
0 0
Původně napsal Novej
o šoku a riziku davové psychozy jsem už psal, nemá cenu se opakovat, když někteří nečtou a hned píšou
To je ta největší blbost, co jsem kdy četl! smajlík To jako když někoho v autě srazíš, tak ujedeš, abys nedostal přes držku? Jak z auta poznáš, že je ok? Co když ho nedejbože zabiješ? Když někoho srazím, od nehody prostě neujedu! Je jedno, jestli v normálním provozu nebo na závodech. Jestli někde v opuštěných horách, nebo v přelidněném městě. I kdyby stál za obřím bilboardem s nápisem ZAKÁZANÝ PROSTOR, tak musím něco dělat a ne ujet. Prostě jako motorista mám povinnost dát případnou první pomoc, zařídit přivolání pomoci nebo alespoň zjistit, jak na tom poškozený je. Tady nejde o pravidla ani o sport, tady jde o lidský život! Lidský život má mít přednost před vším.
26. 1. 2016 09:27
0 0
On je profík a podle mého názoru určitě toho diváka vnímal a myslím si, že i spolujezdec. Prostě se měl přesvědčit o stavu toho diváka a nechápu jeho lhaní. Potrestání je zasloužené.
26. 1. 2016 10:19
0 0
Díky Pepo. Doufám, že budeš taky vyzván k nasazení HANS a aby sis to šel zkusit. smajlíksmajlík
26. 1. 2016 11:09
0 0
při vší úctě k Pepovi si nemyslím, že má zkušenosti s HANSem a vozem s ALS,
názor mu neberu, ale taky vnímám názor pačesa a ten má zkušenosti přece jen kapánek čerstvější
Původně napsal Michalin STR8
To je ta největší blbost, co jsem kdy četl!
osobně jsem přesvědčen, že vůbec málo čteš, nebo nedočítáš celý věty a proto ti uniká jejich myšlenka, argumentace ti pak chybí úplně
27. 1. 2016 18:04 Upraveno 18:08
0 0
A já bych zase řekl, že se začíná projevovat něčí stáří. Napsat, že když srazím člověka, tak je lepší odjet, protože bych tam byl prd platnej, může jedině dítě (což ty nejsi), blbec (což jsem si myslel, že ty taky nejsi) a potom zbývá už jedině stařec, kterému přestává fungovat myšlení. Taky už delší dobu pozoruji, že když napíšeš blbost, kterou si po něčím upozornění uvědomíš, tak začneš vytahovat, že nečte, že chybí argumentace a podobné blbosti, o nichž si myslíš, že někoho urazí. Svou blbost přiznat neumíš. Nepřeju nikomu nic zlého, nechci ani nic přivolávat, ale chtěl bych vidět, co bys udělal, kdyby někdo srazil např. člena tvojí rodiny, ujel a oháněl se tím, že by u nehody nebyl platnej a mlel něco o davové psychóze. Já osobně bych si takového člověka našel, nebo na něj někde počkal a za to že ujel, případně za ty bláboly, co ze sebe vypustil, bych mu dal takovou ránu, že by se probudil v nemocnici. Ne proto, že mi někoho srazil, ale kvůli tomu, že ujel a kvůli takovým kecům, co tady předvádíš ty.
27. 1. 2016 23:59
0 0
Tak takováhle argumentace, to je slušná nahrávka na smeč pro Michalina. Kdyžtak pak ještě napiš, že si mu chtěl udělat radost. smajlík
28. 1. 2016 06:31
0 0
Hmm...tak tady čtu:.. dítě...stařec...blbej..bláboly...dám ránu..nemocnice... za kecy...
Zdá se to jenom mě, že je tady někdo zbytečně osobní a zcela nemístně agresivní ??
28. 1. 2016 07:41
0 0
Souhlas, forma je jemně řečeno expresivní, ale obsahově z hlediska principu až na pár detailů v pořádku.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!