Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
25. 1. 2016 14:13 − 10942× − 7

Šéf VW Motorsportu k Latvalovu incidentu

Jednou z věcí, která se po Rallye Monte Carlo řeší je incident J-M Latvaly s divákem a Finův tým stojí za svým jezdcem.

Na trati jedenácté rychlostí zkoušky šel v jedné ze zatáček mimo cestu vůz Volkswagen Polo R WRC finského pilota Jari-Mati Latvaly. Chtělo by se říct nehoda, kterých se za soutěž stane několik (jen na tom samém místě šly do příkopu ještě minimálně dvě auta), ale tato v sobě obsahovala incident s divákem, kterého Fin při hledání cesty zpět nabral na kapotu svého vozu a bez zastavení odjel. To nezůstalo bez povšimnutí sportovních komisařů a posádka byla "odměněna" pokutou 5000 € a podmínečným vyloučení na jeden podnik MS. Dnes server autosport.com přinesl vyjádření Finova zaměstnavatele, tedy týmu VW, který stojí za svým jezdcem a jeho tvrzením o tom, že jej Latvala nemusel nutně vidět.

"Bylo tam hodně páry a nečistot na čelním skle. Myslím si, že něco viděl, ale neviděl chlapa na kapotě," říká na Latvalovu adresu šéf VW Motorsport Jost Capito a pokračuje, "Jari-Mati není ten typ, co by nezastavil, kdyby si uvědomil, že někoho trefil. On pláče i když moucha trefí čelní sklo jeho vozu." Nepřesná dle Capita byla i interpretace Latvalova rozhovoru s TV reportérem, podle níž se měl Fin informovat, zda-li vůbec někoho trefil, ne hlásit, že někoho trefil. "To ukazuje, jaký má Jari-Mati charakter. Opravoval auto, ale chtěl vědět, jestli někoho netrefil a zda-li jsou případní dotčení v pořádku. Myslím, že tohle ovlivnilo komisaře, aby pochopili, že se Jari-Mati nezajímá jenom o auto a rally, ale že má na srdci i lidi," dodává Jost Capito na obranu svého jezdce.

Ale jak vzápětí Jost Capito dodal, považuje trest pro Latvalu za oprávněný. "Pokud uděláte něco špatně, bez ohledu na to, jestli to bylo úmyslně či nikoliv, je to pořád špatně. A toto nebylo správně. Pokud viděl okolo sebe lidi, tak mohl zastavit a zeptat se, zda-li jsou všichni v pořádku. To by bylo správné rozhodnutí." Pokud jde o následky trestu, je si Capito jistý, že ten Fina nijak negativně neovlivní: "Je profesionál. Oceňuje jak tým tuto situaci vzal a že stojí za ním. Celá situace byl zvládnuta profesionálně po všech stránkách, ať už PR, technické či lidské. To Jari-Matimu hodně pomůže, aby byl před Švédskem v dobrém rozpoložení." Jediné, co se tak Volkswagenu nepodařilo bylo kontaktování dotyčného diváka, kterého Latvala svým vozem zachytil. "Snažili jsme se jej přes Facebook a sociální sítě kontaktovat. To se nám nepovedlo, ale lidé, kteří s ním byli na tom samém místě za námi přišli a říkali, že je to v pořádku a není žádný problém," uzavírá Jost Capito.

Komentářů celkem: 7
25. 1. 2016 17:151
0 0
Taky se mi nezdá, že by zrovna Latvala byl z těch, co by šli přes mrtvoly. Věřím, že mu to nedošlo, ale trest oprávněný je. Aspoň, že je ten fotograf v pořádku... smajlík
25. 1. 2016 18:312
0 0
Něco na tom bude!I Janoušek nevidělsmajlík
25. 1. 2016 19:443
0 0
Trefasmajlíksmajlík
25. 1. 2016 20:074
0 0
Mě se zdá že divák stál vedle auta a před auto skočil když chtěl zachránit fotoaparát.Proč nezastavil je věc jiná.
26. 1. 2016 11:265
0 0
Já si myslím, že jej viděl a měl se přesvědčit zda někoho nezranil.
26. 1. 2016 13:376
0 0
A já si zase myslím, že Latvala měl po vyjetí z pangejtu vystoupit, podívat se jestli nějakej debil nemá v úmyslu běžet před auto pro foťák, potom slušně požádat všechny diváky v několika jazycích , jestli by byli tak neúměrně hodní a kdyby to jen trošíčku šlo, aby na chvíli vyklidili prostor, ale že to nespěchá, zatím že se podívá kudy má vyjet.
No a potom měl pěkně pomalu vyjet, znovu vystoupit , poděkovat a poklonit se divákům i těm debilním a pak začít závodit.smajlíksmajlíksmajlík
26. 1. 2016 13:487
0 0
Boschi, k čemu to co píšeš? Vždyť Latvalovi není vyčítáno, že srazil diváka...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!