Arctic Lapland Rally – komentář

Vloni největší soutěž finského šampionátu oslavila své už padesáté výročí.

V Lotyšsku se odehrávající úvodní díl evropského šampionátu musel být pro nedostatečné zimní podmínky zrušen. První soutěž finského mistrovství ale nic takového ohrozit rozhodně nemohlo. Odehrává se daleko na severu v Laponsku a tam je ledu a sněhu každoročně dostatek. Vloni největší soutěž finského šampionátu oslavila padesáté výročí a jedná se tak o dnes už legendární podnik. Pro typické zimní podmínky si start v okolí Rovaniemi zvolilo jako test před švédským podnikem MS několik posádek v čele s Yazeedem Al-Rajhim. Ten bude ve Švédsku debutovat v hlavním poli s Fiestou WRC a chtěl si ji před ostrým startem ještě pořádně vyzkoušet. Už na pátém kilometru úvodní zkoušky se ale Ford s porouchanou převodovkou zastavil a saudskoarabský pilot si tak místo pořádného testování pouze udělal pořádně drahý výlet za polární kruh.

Už před startem zastavil další Ford, v tomto případě se jednalo o Focus WRC 09 domácího Jarmo Mikkonena. Do seznamu odstoupivších se velmi brzy zapsal také Ari Laivola, u jehož Peugeotu 207 Super 2000 odešel motor. Nejrychleji se v první rychlostní zkoušce prezentoval Jarkko Nikara, který využil nových pravidel pro produkční auta, která startují v rámci hodnocení SM1 proti vozům R5, Super 2000 nebo starším WRC. Jeho Mitsubishi Lancer EVO IX dostalo větší restriktor a možnost dalších změn na motoru. V úvodních čtyřiadvaceti kilometrech tak nadělil druhému nejrychlejšímu 15,6 sekundy. Tím odsunutým na druhé místo se stal úřadující mistr Juha Salo pokračující s Peugeotem 208 T16 R5. Druhou zkoušku sice pilot 208 vyhrál, ale hned na té další chyboval, poškodil předek vozu a jeho ztráta vzrostla už na skoro celou minutu.

Jussi Vainionpää absolvující letos druhou sezónu za volantem Citroënu DS3 R5 se k úřadujícímu šampiónovi dokázal přiblížit na rozdíl pouhých 5,1 sekundy. Závěr etapy odehrávající se už po soumraku mu ale moc nevyšel a ze třetího místa se propadnul. Na průběžnou bronzovou příčku se naopak vyhoupnul Kimmo Kurkela startující s Fordem Fiesta WRC stáje TOK Sport. V druhé etapě se mu už tak nedařilo a spadnul až na devatenácté místo. Jeho stájový kolega Matti Koskelo s druhou Fiestou WRC dopadnul hůře, cíle se totiž vůbec nedočkal. Na úplném čele se po většinu soboty nic nedělo, Nikara už zvolnil a připsal si pouze jediný nejrychlejší čas. Pak ale přišla na řadu zabijácká jedenapadesátikilometrová závěrečná zkouška. U vedoucího Mitsubishi došlo k poškození zavěšení a Nikara musel senzačně rozjetou soutěž v úplném závěru vzdát. K rekordnímu šestému vítězství v Arctic Lapland Rally to vyneslo Sala, který si nemohl přát lepší vstup do nové sezóny. Druhý největší bodový příděl v rámci SM1 bral Vainionpää, kterému v absolutním pořadí ale o 1,9 vteřiny uteklo pódium. Senzační třetí místo totiž v Rovaniemi obsadil japonský junior ze stáje Tommiho Mäkinena Hiroki Arai za volantem produkčního Subaru Impreza Sti. Syn Toshihira Araie zároveň získal druhý největší bodový příděl do hodnocení SM2. Vítězem v této kategorie se stal Teemu Asunmaa s dalším Subaru, celkově druhý muž soutěže.

Výsledky podniku finského mistrovství

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!