Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
3. 2. 2016 20:00 − 3761× − 6

Ole Christian Veiby se těší na debut s Fabií R5

Vítěz WRC3 z Rallye Monte Carlo Ole Christian Veiby se ve Švédsku ukáže za volantem Fabie R5 v rámci WRC2.

Mladý Nor Ole Christian Veiby se na světové tratě naplno vydal teprve v loňském roce, ale i tak stihl za volantem Citroenu DS3 R3T v barvách Even Managementu vybojovat titul vícemistra v JWRC a ve WRC3. Letos pokračuje se stejným speciálem z dílen finského Printsportu a jeho cíl není menší, než zisk koruny juniorského mistra světa. V rámci přípravy a udržení se ve formě startoval už na Rallye Monte Carlo, kde bral vítězství ve WRC3 a teď na 19 letého jezdce čeká KNA Rally Finskog a zejména Švédská rally, kde po necelých dvou letech usedne opět do rallyové čtyřkolky, jelikož je pro něj naplánován start se Škodou Fabií R5. Bude se tak moci poměřit například s tovární dvojicí Škody motorsportu Esapekkou Lappim a Pontusem Tidemandem, kteří jsou oba taktéž zastupování Even Managementem.

První soutěžní kilometry s vozem Ole Christian Veiby absolvuje na KNA Rally Finskog, kde se sejde celkem konkurence 8 vozů kategorie R5. Ale poprvé ve speciálu, připravovaném stejně jako DS3 R3T finským týmem Printsport, seděl Veiby dnes, kdy absolvoval předstartovní test. "Přede mnou je vzrušující sezóna. Letos chci bojovat o první příčku v JWRC i přestože vím, že konkurence se tam sejde minimálně stejně silná jako v loňské sezóně. Loni pro mě bylo vše nové, ale letos mám zkušenosti s většinou soutěží. To je v rallysportu velká výhoda. Je proto příjemné jet na KNA Rally Finnskog a o týden později do Švédska bohatší o všechny nasbírané zkušenosti," říká k letošní sezóně Ole Christian Veiby.

OC Veiby PET before Rally Finnskog

Zveřejnil(a) Printsport Racing dne 3. únor 2016

KNA Rally Finnskog bude také pro Veibyho znamenat další změnu na místě spolujezdce, když mitfáru z Rallye Monte Carlo Jonase Andersona nahradí Stig Rune Skjærmoen s nímž se Veiby učil prvním rallyovým krůčkům v roce 2013 s Fiestou ST. Na opětovné sehrání před MS jim bude muset 121 km, které ve Finnskogu nabídne dohromady 6 testů. Ale jak Ole Christian Veiby říká, tento start bude především o tom se pobavit a porovnat před Švédskem: "Budete to zábava bojovat za volantem Škody s jezdci jako je Mads Ostberg nebo loňský norský šampion Eyvind Brynildsen, kteří se oba na KNA Rally Finnskog představí s Fiestami R5 Evo."

Komentářů celkem: 6
3. 2. 2016 22:24
0 0
Přidal jsem k článku dvě fotky z dnešního testu
3. 2. 2016 22:40
0 0
A mimochodem, Rally Finnskog se kupříkladu zúčastní s Peugeotem R2 i Nikolaj Gryazin. Prý když už při testování na Liepaju auto rozstřelil a pak se zacvakala oprava, tak ať to celé martýrium má smysl. ...Jinak taťka Gryazin by rád, kdyby v příštím roce (2017) jezdil už Nikolaj ve Fábce R5 v ME.
3. 2. 2016 22:50
0 0
R2T je jen Fiesta, ne DSko :D Jinak doufám že se pořádně ukáže. Se čtyřkolkou ( a podstatně silnější ) už má zkošeností spoustu ✌
3. 2. 2016 22:55
0 0
Neměl Nikolaj odjet s Fabkou R5 podle původních plánu aj letos, snad domácí mistrák?
3. 2. 2016 23:42
0 0
Původně napsal kuře
Neměl Nikolaj odjet s Fabkou R5 podle původních plánu aj letos, snad domácí mistrák?

Myslím, že to o tom Nikolajovi byla fáma, když se koupila ta Fábie R5. Ona je víceméně pro něj, ale ten rok v JERC se tam neztratí, ba naopak. Ten program je na následující tři roky dle mě načrtnut naprosto správně.
4. 2. 2016 00:09
0 0
Souhlas, absolvování sezony v MS, byť třeba s malým autem, je ten největší možný přínos
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!