Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
13. 2. 2016 14:58 − 3523× − 0

Ogier odrazil Paddonův atak a je nadále na čele

Nezvykle až pátek znamenal začátek Švédské rally, která je druhým podnikem letošního kalendáře mistrovství světa.

Počasí si ve Švédsku hraje s organizátory zajímavé hry, když v noci z pátku na sobotu napadlo v oblasti Hagforsu několik centimetrů nového sněhu, na RZ10 Fredriksberg kolem 5 cm a na RZ12/16 Vargåsen pak vrstva čítala až 10 cm výšky, což znamenalo, že dosud vedoucí Ogier bude mít práci s čištěním trati. To se v prvním průjezdu potvrdilo a Francouzovo vedení se o dost zmenšilo. Celkově dnes na posádky čekalo šest rychlostních testů, když další 3 z původního harmonogramu byly vyškrtnuty. A vzhledem k tomu, že zítra zbývá už jen PowerStage, dá se odhadovat, že dnešní výsledky budou ve velkém napovídat, jak celá soutěž zítra po poledni skončí.

V RZ10, která dnešek otevřela byl nejrychlejším Ogier o 39 desetin před Mikkelsenem a ještě dalších 16 sekund ztratil třetí Paddon, což znamenalo, že na čele měl nyní Francouz pohodlnou půlminutu náskoku na Novozélanďana. V tomto testu jsme se rozloučili s Camillimim, který šel ve velké rychlosti přes střechu a značně očesal svou Fiestu WRC. Do servisní přestávky zbývalo odjet jen RZ12, ta však přinesla velký atak Paddona, který najel přes 20 sekund na Ogiera čistícího trať a rázem se vedoucímu jezdci přiblížil na necelých 9 sekund (Tahle zkouška nám pomohla. Náš cíl, ale není Ogier, ale udělat si náskok na ty za námi."). Sluší se však dodat, že zkouška se postupně čistila a ještě později startující Latvala dokázal Paddonovi nadělit další čtvrt minutu a ve stopce svůj výkon hodnotil následovně: "Veškerý tlak naakumulovaný od začátku sezóny teď vyústil v tohle vítězství v RZ."

V polovině dne byl tedy ve vedení Ogier s náskokem 8,8 sekundy na druhého Paddona. Mikkelsena, který se po první dnešní prokousal na třetí místo odsunul na čtvrté místo díky dobrému času z RZ12 Ostberg, pátý jel Tänak a za ním číhal Sordo. Ve WRC2 po dvou dopoledních testech nadále vedl Evans, jehož náskok na Tidemanda se však zmenšil na půlminutu, třetí Grondal pak na Švéda v českých službách ztrácel 40 sekund. Čtvrté místo si držel Ahlin, Bergkvista odsunul defekt na šesté místo, z čehož profitoval Brinildsen.

Odpoledne byla na programu dvojice klasických zkoušek a na závěr superspeciálka v Karlstadu. Pro dění na čele bylo nejdůležitější, že v obou dvou klasických RZ byl Ogier rychlejší Paddona, což znamenalo, že úřadující mistr světa navýšil svůj náskok na čtvrt minutu. Novozélanďan se pak nechal slyšet, že mu na RZ16 chyběly hřeby v pneu: "Sice jsme před zkouškou ztráceli na Ogiera 10 vteřin, ale to je jako minuta na kohokoliv jiného. Teď jsme museli na zkoušce dost bojovat, protože jsme na minulé dost poztráceli hřeby." V TOP 10 tedy dva odpolední testy nepřinesly žádné zásadní drama, pouze se měnili rozestupy mezi jezdci a nejtěsnější vzniknul mezi sedmým Solbergem a osmým Breenem, když Ir stáhnul Nora na 15 desetin (Breen: "Vzal jsem jen jednu rezervu a na předchozí zkoušce jsem zničil hřeby. Takže tady jsme hodně ztratili, zase nějaká zkušenost. Ale čas jsem čekal horší."

Krátce po 18. hodině zakončila dnešní dění Karlstadská superspeciálka, kde na posádky čekaly ani ne dva ostré kilometry a pokud by někdo neudělal kardinální chybu, nedalo se očekávat příliš změn pořadí. A to se nestalo, takže před zítřejší závěrečnou PowerStage je ve vedení Švédské rally 2016 Ogier s náskokem 17 sekund na Paddona, jemuž nová i20 WRC zřejmě hodně padla do ruky. Třetí příčku po dnešku drží Ostberg, ten na Novozélanďana ztrácí 25 sekund a stejný náskok pak má na svého krajana Mikkelsena na místě čtvrtém. Bude to vypadat jako opakování, ale necelých 25 sekund ztrácí i pátý Tänak a stejný odstup má od Estonce šestý Sordo. Sedmou příčku hájí i po dnešku Solberg, jemuž na Španěla chybí dvacet sekund. Pouhých 36 desetin chybí na Sorda osmému Breenovi a za Irem už následuje nejlepší posádka WRC2.

Tou je i po dnešku dvojice Evans – Parry, která má na druhého Tidemanda náskok necelých 18 sekund a i v nejdůležitějším doprovodném šampionátu WRC to vypadá, že seveřani nepřijdou k úspěchu. Ti totiž marně hledají recept na Evanse, jelikož za Welšanem je smečka hned sedmi seveřanů a to ještě na RZ16 havaroval dosud velmi dobře jedoucí Ahlin. Za Tidemandem je třetí Grondal a necelých devět sekund na něj ztrácí Lappi, který bude muset zítra na PowerStage hodně šlapat na plyn, aby měl šanci Nora překonat. Páté místo drží Brinildsen s třetí evoluční Fiestou R5 a za ním necelých deset sekund jede Bergkvist, kterého dnes zpomalil defekt a další ztrátu nabral v RZ14. Mimo pořadí WRC2 se mezi nejlepší ještě vklínil Suninen, který je v klasifikaci třídy RC2 na místě třetím – tedy za Evansem a Tidemandem.

Švédská rally – po RZ 17
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC1:52:04,7
2.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC '16+17,1
3.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+42,3
4.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+1:07,4
5.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+1:31,6
6.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+1:56,3
7.Solberg Henning – Minor-Petrasko IlkaFord Fiesta RS WRC+2:17,2
8.Breen Craig – Martin ScottCitroën DS3 WRC+2:20,8
9.Evans Elfyn – Parry CraigFord Fiesta R5 Evo+4:44,7
10.Tidemand Pontus – Andersson JonasŠkoda Fabia R5+5:02,6

Kompletní výsledky Švédské rally naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!