Tidemand na domácím podniku míří na stupně vítězů

Jasný vzestupný trend týmu Škoda Motorsport druhý den Švédské rally.

› Tovární posádka Pontus Tidemand/Jonas Andersson se v sobotu vypracovala ze čtvrtého místa na druhé
› Esapekka Lappi/Janne Ferm vyhráli dvě rychlostní zkoušky a jsou nyní čtvrtí
› Cílový sprint: V neděli je na programu pouze závěrečná rychlostní zkouška v délce 15,87 km

Karlstad, 13. února 2016 – Jasný vzestupný trend týmu ŠKODA Motorsport druhý den Švédské rally. Po proměnlivém pátečním začátku druhého podniku FIA Mistrovství světa v rally (WRC 2) se oba tovární jezdci Pontus Tidemand a Esapekka Lappi propracovali díky vynikajícím časům v klasifikaci WRC 2 podstatně dopředu. Tidemand se spolujezdcem Jonasem Anderssonem je před posledním dnem své domácí rally na druhém místě a vzhledem k odstupu 17,9 sekund na vedoucího Elfyna Evanse má dokonce stále ještě šanci na vítězství. Jeho týmový kolega Lappi usiluje spolu se svým spolujezdcem Jannem Fermem také o stupně vítězů. Odstup „létajícího Fina“ na třetí místo činí pouhých 8,7 sekund.

Čtyři z pěti nejlepších časů na sobotních rychlostních zkouškách získal pilot vozu ŠKODA Fabia R5. Lappi vyhrál rychlostní zkoušky Rämmen 2 a Vargåsen 2 – vždy těsně před Tidemandem, který předtím pro sebe rozhodl RZ Vargåsen 1 a vyhrál také diváckou zkoušku večer na stadionu v Karlstadu. Na legendární zkoušce, na které musejí posádky zvládnout pověstmi opředený a diváky oblíbený Colin’s Crest, udával pokaždé tempo tovární jezdec značky ŠKODA.

„Rychlostní zkoušky jsme si dneska velice užili,“ řekl Tidemand. „Náš vůz ŠKODA Fabia R5 jel perfektně a s novým spolujezdcem Jonasem Anderssonem jsme si výborně sedli. Jonas je skutečný guru rozpisu! Dnešní RZ, které byly ještě během seznamovacích jízd čistě šotolinové, byly dnes úplně pokryté sněhem. Díky Jonasovým zkušenostem jsme přesto mohli jet naplno a dále zkracovat náskok vozů na čele. Škoda, že bylo mnoho měřených kilometrů zrušeno a zítra už na nás čeká jen jedna zkouška. Přesto se znovu pokusíme udělat vše pro to, aby se nemožné stalo možným.“

Lappi, který si v sobotu stěžoval na příznaky nachlazení, se také ještě nevzdal svého snu o místě na stupních vítězů. „Jsem trochu překvapený, že jsem dnes poskočil o tolik míst a dokonce jsem vyhrál dvě RZ,“ řekl finský jezdec. „Celý den jsem se totiž necítil příliš dobře. Ale zvláště odpoledne jsem našel správný rytmus a RZ jsem projel čistě. Cílem bylo postoupit o co nejvíce míst. Možná se nám podaří posunout se ještě o jedno místo dopředu, i když to v neděli na relativně krátké rychlostní zkoušce nebude právě jednoduché.“

Mnoho času, nebo lépe řečeno mnoho kilometrů již nemají oba tovární jezdci ŠKODA na pokračování své stíhací jízdy k dispozici. Kvůli nezvykle teplému počasí ve švédské provincii Värmland, které již na začátku týdne vedlo ke zrušení osmi rychlostních zkoušek, by se měla v neděli jet pouze závěrečná rychlostní zkouška v délce 15,87 km. Původně byly na finálový den plánovány čtyři RZ v celkové délce 61,74 km. Celková délka Švédské rally se tak snížila z původních 331,21 na 226,48 měřených kilometrů.

Průběžný stav Švédské rally (WRC 2) po jedenácti z 12 RZ:

1. Evans/Parry (GB/GB) Ford Fiesta R5 1:56:49,4 hod.
2. Tidemand/Andersson (S/S) ŠKODA Fabia R5 + 17,9 s
3. Grøndal/Walfridsson (N/S) Ford Fiesta R5 + 1:50,6 min.
4. Lappi/Ferm (FIN/FIN) ŠKODA Fabia R5 + 1:59,3 min.
5. Brynildsen/Fredriksson (N/S) Ford Fiesta R5 + 2:28,8 min.

Číslo dne: 1,13

Mission Impossible? Možná. Ale Pontus Tidemand nevynechá v neděli žádnou možnost. Jeho ztráta na vedoucího Elfyna Evanse činí před závěrečnou rychlostní zkouškou Švédské rally 17,9 sekund. Aby při své domácí rally dosáhl vítězství v klasifikaci WRC 2, musel by Tidemand v neděli jet o 1,13 sekund na kilometr rychleji než jeho soupeř. Úkol, který je v moderním rallyovém sportu téměř nerealizovatelný.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!