Josef Koukola - eWRC.cz
18. 2. 2016 12:55 − 7315× − 2

Při fotbale si mohu odpočinout, v rally až za rampou

Karolína Jugasová se narodila ve Zlíně a její dětství je spojeno s rally, protože její otec je známým spolujezdcem.

Karolína se narodila ve Zlíně a její dětství je spojeno s rally, protože její otec je známým úspěšným spolujezdcem. Do podvědomí fanoušků rallye se dostala v době, kdy se posadila na sedadlo spolujezdce vedle Martiny Jerhotové-Daňhelové a v roce 2014 obsadily v absolutním pořadí MČR Sprintrally 1.místo ve třídě 8 .

Profil Karolíny Jugasové na eWRC-results.com

Karolínu jsem osobně poznal na Barum Rally 2014, když jsem pomáhal zprostředkovávat rozhovory s jezdci. Řekl jsem si proč zprostředkovávat, když jej mohu udělat sám a tak jsem studentce Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně položil několik otázek.

Kdy a jak jsi začala vnímat rally?

Když máte v otci spolujezdce, který začal závodit již před mým narozením, tak si asi všichni dokážete představit, co bylo mým prvním impulsem k závodům. Vždy jsem mu pomáhala balit se na závody a postupem času jsem začala sledovat výsledky a vše, co se kolem toho děje. Takže v jednu chvíli už jsem seděla v autě při shakedownu s Milanem Liškou, zda budu schopna v autě vůbec „přežít“ :). Dalším krokem byla schopnost čtení rozpisu (v té době to byla nějaká směsice čísel a nesmyslných zkratek). To jsem absolvovala vedle Petra Kačírka v Subaru. Nějak to vše šlo, a tak mi otec začal vše vysvětlovat. Jenže nebylo to klasické „tohle nedělej a tohle zase jo“, ale ke všemu se vázala nějaká historka. Dnes, když se třeba balím na závody, tak si beru dvoje hodinky (s tunou náhradních baterek), protože ne jednomu se při závodě zastavily a díky tomu nestihli včas příjezd do časové kontroly. Postupem času si na to vše člověk přichází sám a získává svoje vlastní historky. Proto, už raději vozím s sebou v autě několik nezbytných prvků nehořlavého oblečení, jelikož někteří piloti mají tendenci neustále hledat cesty k odlehčování vozidla, a tak s radostí nechávají kukly všude jinde, než na jejich hlavách.

Jakým sportům se věnuješ mimo rally?

Vzhledem k tomu, že je nezbytné mít dobrou fyzickou kondici, proto se snažím využívat svůj volný čas ke sportování. Ať už je to fotbal, kde se potkáváme každou neděli s kluky ze závodů, kde se člověk opravdu i zasměje nebo squash. Samozřejmostí je ranní nebo večerní jogging s návštěvou posilovny.

Jak trávíš volný čas a jaké jsou Tvoje koníčky?

Jelikož škola, práce, rally a sport zabírají veškerý možný čas, není prostor pro další aktivity. Ale vůbec mi to nevadí, jelikož ony tyhle vyjmenované věci jsou vlastně mými velkými koníčky. Ovšem ráda si přečtu nějakou knížku s tématikou z druhé světové války.

Jaká byla reakce rodiny na rozhodnutí jezdit rallye?

Myslím si, že mamka už tak nějak počítala s tím, že mě otec do závodů uvrtá, takže na to asi byla připravena. Oznámení mého prvního startu, proto nemělo nějakou velkou hysterickou scénu, s tím ať sedím raději doma. Byla jsem ráda, jelikož to byla věc, co jsem si chtěla vyzkoušet a zažít.

Když jsi se rozhodla pro rally, kdo byl Tvůj rádcem?

Jak jsem již říkala, tak v začátcích otec a také Martin Rada s kterým jsem absolvovala své první kilometry. Za což mu musím moc poděkovat, jelikož se mnou měl místy velkou trpělivost. Momentálně velké poděkování patří také dvěma špičkovým spolujezdcům Lukáši Vyoralovi a Lukáši Kostkovi, kteří jsou mi schopni pomoct s čímkoli a kdykoli. Díky kluci:).

Jakého výsledku si nejvíce ceníš?

Vím, že to říká každý, ale pro mě je vždy cíl dokončení daného závodu. Ano, když soutěž startuje, tak chci samozřejmě vždy vyhrát, protože je to sport a každý chce být v cíli první. Proto pro vítězství udělám v autě vše možné, ale ve výsledku je vždy nejdůležitější být v cíli.

Jaká je Tvoje nejoblíbenější soutěž?

Asi nikoho nepřekvapí, že nejoblíbenějším závodem je domácí Barum rally. Ne jenom z důvodu, že je to vrchol celé sezóny, ale hlavně, že se tam potkám se všemi kamarády, kteří nás přijdou podpořit. Ovšem dovedete si představit ten pocit, když nastupujete v závodní kombinéze a s helmou v ruce do trolejbusu a jedete na slavnostní start? Pohledy lidí jsou k nezaplacení. Dalším pro mě oblíbeným závodem je Pačejov, který svou skladbou rychlostních zkoušek mi opravdu sedí a dokážu si jej parádně užít.

Jakého výsledku bys chtěla dosáhnout v rallye?

Když jsem začínala, tak jsem prostě jen chtěla sedět v závodním autě, což se dodnes nezměnilo, ale postupem času jsem si začala dávat cíle. Cíle, které budou mít nějakou vzrůstající tendenci. Proto se snažím každým rokem posunout o stupínek výš. A všichni víme, který stupínek je nejvyšší .

V letošním roce budeš navigovat Karla Kupce, vítěze Rally Talent 2016, jak došlo k této spolupráci a co očekáváš od této spolupráce?

Rok se sešel s rokem a tak jsem před sezónou přemýšlela, co dál. Co udělat pro to, aby to mělo tu vzrůstající tendenci. Jednoho dne mi zazvonil telefon a na druhém konci se ozval Karel Kupec s tím, že mi vysvětlil o jaký projekt by se jednalo. Chvíli jsem přemýšlela a pak jsme se na spolupráci domluvili. Líbí se mi jeho vize, líbí se mi jeho cíle s kterými se ztotožňuji, takže nakonec to přemýšlení nebylo nijak dlouhé. Čeká nás dlouhá a těžká cesta, ale věřím, že bude úspěšná.

Komentářů celkem: 2
18. 2. 2016 15:04
0 0
smajlíksmajlíksmajlík
18. 2. 2016 19:40
0 0
Přeji hodně štěstí.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!