Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
19. 2. 2016 10:15 − 2541× − 0

Mistrovství světa nechce být bez zimních soutěží

Švédskou rally zasáhly předstartovní problémy se sněhem, ale šampionát má nadále zájem o to, aby obsahoval zimní podnik.

To, že se o minulém víkendu Švédská rally zdárně odjela, bylo dáno ochlazením za pověstných pět minut dvanáct, protože ještě v první den seznamovacích jízd (které byly oproti původnímu plánu o jeden den posunuty) se jezdilo po rozbahněných cestách a teprve noční práce organizátorů a mráz zajistily, že soutěž ve zkrácené podobě proběhla bez problémů. Po konci podniku pak bylo oznámeno, že soutěž v kalendáři zůstane minimálně do rok 2019, protože promotér s organizátory podepsal novou tříletou smlouvu, která jediné zimní soutěži zajišťuje místo v šampionátu.

Po několika sněhově slabších letech se nabízí otázka, zda-li by se soutěž, nyní lokalizovaná v Karlstadu, jenž leží na 59 ° severní šířky a v pouhých 64 metrech nad mořem, neměla vydat víc na sever. Či alespoň do vyšší nadmořské výšky, protože součástí Švédské rally je i několik testů jedoucích se za norskou hranicí, které leží právě ve vyšších nadmořských výškách a kde takové problémy se stavem trati nebyly. O tom, že je čas na přesun je přesvědčený i letošní vítěz Sébastien Ogier: "Nadešel čas, aby se soutěž vydala na sever."

Naopak zástupce promotéra Oliver Ciesla se pro Motorsport News nechal slyšet, že situace není tak žhavá, jak se zdá. "Je příliš brzy na to, abychom to řešili. Musíme vést dialog mezi FIA a promotérem o tom, jak nakládat s budoucností, jelikož stále máme velkou poptávku po soutěži se zajištěným sněhem a také máme velké finanční nároky. Nejsme spokojení s nejistým počasím, ale se vším ostatním ano," říká Ciesla na adresu Švédské rally a k soutěži ještě dodává, "šampionát miluje zimní soutěž a má rád i Norsko a Švédsko. Z promotérova úhlu pohledu má tato soutěž dobrý trh, skvělá média i televizi a silnou komerční stránku."

Ještě v době nejistoty ohledně dalšího setrvání Švédské rally v kalendáři mistrovství světa se objevila informace, že zájem o zařazení do šampionátu by mohly mít jiné destinace, které by připravily zimní podnik. A Oliver Ciesla se nevzdává myšlenky, že by se v sezóně jely dvě zimní soutěže: "Hledám další možnosti jak mít v šampionátu druhou zimní rally, která by se mohla odjet například v Kanadě, Rusku nebo Japonsku." A to, že by se zimní soutěž odjela jinde než ve Švédsku, by dokázal pochopit i již v úvodu citovaný Seb Ogier: "Švédsko má obsáhlou historii v rallysportu, jde o ikonický podnik, ale my chceme místo, kde budou ty nejlepší podmínky. Bohužel kvůli globálnímu oteplování to začíná být těžší a těžší, což jsme viděli letos."

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!