Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
4. 3. 2016 21:56 − 2572× − 0

Po 150 kilometrech Mexické rally vede J-M Latvala

Zatímco čtvrteční večer byl věnován zápolení na diváckých superspeciálkách, dnes už se začala závodit i na klasických úsecích.

Letos poprvé se světový šampionát vydal za moře, když je nyní na programu dvojice podniků na americkém kontinentu, kde se nejprve zavítá na šotolinu v Mexiku a následně přesune do Argentiny. Tento víkend se tedy jede na severoamerickém kontinentu, kde je na posádky připraveno téměř 400 ostrých kilometrů rozdělených do čtyř dnů. Ten první byl vskutku pouhým předkrmem před děním následujícím, jelikož tři divácké speciálky nedaly dohromady ani 6 měřených kilometrů. RZ1 zavedla soutěžící do města Guanajuato, kde se v rámci speciálky projely i věhlasným podzemím, které je památkou na hornickou minulost města. RZ2/3 pak celé dění přesunula cca o 60 km dál do Leónu na tamní autodrom.

S čtvrtečními testy si nejlépe poradil Ogier, který vyhrál obě dvě kroužení do autodromu v Leónu a na druhého Neuvilla, jenž byl naopak nejrychlejší v ulicích Guanajuata, najel 17 desetin. O 16 desetin pak zaostával třetí Latvala a 5 desetin ztrácel Mikkelsen. Tímto byl čtvrtek zakončen a pozornost se začala upírat na pátek, kdy byly naplánovány dva průjezdy dvojicí klasických zkoušek a pak další tři superspeciálky v Leónu. A klasické RZ začaly pěkně zostra, když RZ4 El Chocolate nabídla 54 km v jejichž průběhu se soutěžící dostali do nejvyššího bodu letošní Mexiké rally – 2743 m. n. m. a kromě úvodního užšího úseku v serpentinách šlo veskrze o charakterem širší zkoušku.

Nejlépe El Chocolate zachutnal Latvalovi ("Klouzalo to, takže jsem si nebyl jist, jak si vedu, ale teď je vidět, že ta pozice přináší výhodu. Viděl jsem Thierryho, byli mimo trať v rychlém úseku, posádka ok."), který se svým výkonem vyhoupl do čela s náskokem 19 sekund na Ogiera. Jak je poznat z Finových slov, již tady nastala páteční konečná pro Neuvilla, který poškodil auto a musel čekat na odtah. Druhým dnešním klasickým úsekem byly Las Minas, které se jely ve stejné podobě jako loni a to tedy znamenalo, že prvních šest kilometrů nabídlo stoupání v úzkém a poté se cesta otevřela. I tady byl nejlepší Latvala, který lehce opět navýšil náskok na Ogiera, třetí příčku držel Sordo. Problémy si tu udělal Paddon, jenž poškodil pravé zadní kolo: "Stalo se to z ničeho, jen jsem se malinko dotkl jedné zídky po startu. Smůla. V devíti případech z desíti by se nic nestalo.".

Poslední zastávkou před servisem byla krátká superspeciálka, která však žádné změny nepřinesla. V polovině pátečního dění si tedy vedení držel Latvala s náskokem 21 sekund na Ogiera a 12 sekund pak na třetí pozici ztrácel Sordo. Čtvrtý byl Mikkelsen a pátý Ostberg, který nebyl spokojený s volbou pneumatik, kterou dopoledne udělal. Ve WRC2 to v polovině dne vypadalo na jasné výsledky pro Fabie R5, když je sedlali všichni tři jezdci na pódiu. Ve vedení byl Peruánec Fuchs, pro nějž šlo o premiéru se škodovkou, za ním byl druhý Suninen a třetí Kremer. Po servisní zastávce začal opět nejlépe Latvala, který i při druhém průjezdu dokázal překonat Ogiera, jenž se však svého Finského kolegy držel věrně jako stín. Jedinou změnou v TOP po druhém El Chocolate byla výměna pozic mezi Ostbergem a Paddonem, když Novozélanďan převzal Norovu pátou příčku. Změny nepřinesla ani RZ8, lze snad jen dodat, že i tady byl Latvala lepší Ogiera (Francouz v cíli RZ8: "Jsem velmi spokojený. Všude jedu na limitu, tlačím co to jde. Zatím to je pro nás dobrý vývoj, nemůžu dělat víc."). Před závěrečnými speciálkami tedy byla ve vedení dvojice Volkswagenů v pořadí Latvala, Ogier a třetí příčku pak hájil Sordo.

Téměř půlminutu pak na pódium ztrácí Mikkelsen, další půlminutu nazpět následuje Paddon. Šestou příčku drží Ostberg, který jen může litovat penalizace 10 sekund za předčasný start do RZ, protože tím se jeho ztráta na Novozélanďana zvýšila na necelou čtvrtminutu. Více jak minutu pak zaostává sedmý Tanak, obdobný odstup má i osmý Prokop, který však má jen čtvrt minuty k dobru na devátého Berelliho s další s řady Fiest WRC. Za Italem pak následuje nejrychlejší pilot WRC2, kterým Suninen, který postupně odpoledne přicházel o soupeře. Nejprve se muset předčasně do servisu vydat Kremer, předčasný konec pak postihl i Shaymieva. Za Suninenem se se ztrátou sedmi minut nachází Fuchs a třetí je Al-Kuwari.

Závěrečná dvojice speciálek pak žádné drama nepřinesla, o vítězství se podělili Latvala s Ogierem, když oba brali jeden nejrychlejší čas. Fin dokázal o několik desetin navýšil svůj náskok a pro sobotní dění má půlminuty náskoku na Francouze. Nic se nezměnilo ani na dalším pozicích v TOP 10, třetí je po pátku Sordo, čtvrtý Mikkelsen a pátý Paddon. Šestý Ostberg má nejmenší odstup od svému soupeře z celé TOP 10, když na pátého Kiwiho ztrácí 14,8 sekundy. Sedmý Tanak pak má více jak minutu ztráty na značkového kolegu, osmý je Prokop, devátý Bertelli a desítku uzavírá Suninen, který je nejrychlejší ve WRC2.

Mexická rally po RZ10
1.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC1:46:21,5
2.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+32,5
3.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+1:16,0
4.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+1:46,3
5.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC '16+2:19,6
6.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+2:34,2
7.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+3:53,0
8.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+4:56,0
9.Bertelli Lorenzo – Scattolin SimoneFord Fiesta RS WRC+5:09,7
10.Suninen Teemu – Markkula MikkoŠkoda Fabia R5+5:40,3

Mexickou rally můžete jako obvykle sledovat na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!