Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
6. 3. 2016 19:15 − 3869× − 2

Po dvou nulových ziscích slaví J-M Latvala vítězství

Závěrečný den Mexické rally přinesl dlouho očekávanou obří speciálku Guanajuato a pak už jen PowerStage.

Závěrečný den Mexické rally nabídl pouhé dvě rychlostní zkoušky, ale co se mohlo zdát, jako pohodlný závěr soutěže, to se změnilo ještě v pořádný boj, protože RZ20 Guanajuato měřila 80 kilometrů, což byl nejdelší test za posledních 30 let, který se objevil v itineráři jakékoliv soutěže MS (pro rýpaly, výjimkou jsou africké podniky, kde se jezdilo v běžném provozu a zkoušky se běžně měřily na tři cifry). Guanajuato nebyla zbrusu novou, nabídla totiž spojení úseků použitých v předchozích dnech při rychlostních zkouškách El Brinco, Otates, Ibarrilla a Agua Zarca. V porovnání s touto pakbyla PowerStage kraťičkou, 16 kilometrů dlouhou vložkou.


Foto: www.bestofrallylive.com

Nejlépe si s obřím testem poradil Ogier, který připravil dosud vedoucího Latvalu o dominanci na šotolinových úsecích. Francouz byl na RZ20 jednoznačně nejrychlejší, druhému Finovi dal 25 sekund, ale na pořadí na čele to vliv nemělo, Latvala měl pořád k dispozici více jak minutu. V cíli pak Ogier zkoušku hodnotil: "Na posledních 25 kilometrech jsem měl problémy s brzdami a nemohl jet naplno, jak jsem chtěl. Škoda, že soutěž je nudná a bez soubojů." a problémy s brzdami pak hlásil i Latvala: "Začal jsme dobře a do 50 km tlačil. Pak jsem začal ztrácet zadní brzdy, tak jsem raději zvolnil. Tahle zkouška je ale lehčí než třeba El Chocolate." O dominanci Volkswagenů pak nejlépe svědčí odstup Paddona, který byl třetí v RZ20, avšak na vítězného Ogiera ztratil minutu (na Latvalu pak 35 sekund).

Problémy s brzdami hlásilo v dojezdu do stopky více posádek, například pátý Sordo: "V půlce odešly brzdy, několik kilometrů jsem jel bez nich," či třeba domácí Guerra jr.: "Myslím, že zkouška Otates je pro jezdce náročnější. Měl jsem hodně chyb v rozpisu. Ke konci odcházely brzdy a pneumatiky." Oproti očekávání před startem zkoušky nakonec Guanajuato nepřinesla žádné změny v pořadí, s výjimkou dvojice Ostberg – Paddon dělilo všechny posádky více jak minutu času. To nemluvíme od WRC2, kde vedoucí Suninen měl náskok 20 minut (!) na druhé Ptaszka a nejmenší odstup v tomto šampionátu měl třetí Rendina, který na Poláka ztrácel tři minuty.


Foto: www.bestofrallylive.com

V PowerStage navázal Ogier na vítězství na Guanajuatu a bral největší příděl bonusových bodů, druhý za ním byl opět Latvala, pro kterého bylo nejdůležitější, že po dvou nepovedených soutěžích na začátku sezóny dojel do cíle a hned bral vítězství. Pro VW Motorsport pak šlo o vyrovnání vlastního rekordu 12 výher v řadě. Se ztrátou dvou a půl minuty dojel na třetí příčce Sordo, necelé dvě minuty na Španěla ztratil Ostberg, který pomohl M-Sportu k metě 200 soutěží v řadě, ve kterých tým bodoval. Sám Nor byl již 18 podnik v řadě na bodech, což také není vůbec špatný výkon. Pátý Paddon ztratil na Ostberga 46 sekund, což byl nejmenší rozdíl mezi jezdci v celé TOP 10.

Na šestém místě dovezl svou Fiestu WRC Tanak, který jako jediný ze špičky WRC obouval pneumatiky DMack, sedmý byl při návratu do MS Prokop a osmý dokončil Bertelli, kterému se teprve potřetí povedlo dojet s WRC na bodech. Na devátém místě dokončil soutěž Suninen, který jednoznačně vyhrál WRC2 a desítku uzavřel Gorban, který zajistil návrat MINI WRC do TOP 10 světových soutěží poprvé od Australské rally 2013. Ve WRC2 byl jednoznačným suverénem Suninen, jemuž se vyhýbaly problémy a v cíli byl první s 20 minutami náskoku na Ptaszka, který debutoval v P208 T16 Peugeotu Slovakia. Třetí byl Rendina, který letos přesedl z Lanceru Evo X do Fiesty R5.


Foto: www.bestofrallylive.com

Po dojetí soutěže byl dodatečně dvěma minutami penalizován Sordo za chybu týmu při obouvání nových pneumatik a Španěl se propadl na čtvrté místo za Ostberga, jenž se o jednu příčku posunul.

Mexická rally po RZ19
1.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC4:25:57,4
2.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+1:05,0
3.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+5:36,4
4.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+5:37,9
5.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC '16+6:22,6
6.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+9:59,5
7.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+12:58,5
8.Bertelli Lorenzo – Scattolin SimoneFord Fiesta RS WRC+14:09,6
9.Suninen Teemu – Markkula MikkoŠkoda Fabia R5+18:01,8
10.Gorban Valeriy – Korsia VolodymyrMini Cooper WRC+32:37.3

Mexickou rally můžete jako obvykle sledovat na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 2
7. 3. 2016 08:09
0 0
Sordo 2 minuty penaLty za to, ze použil víc gum, než je povoleno, tudíž Mads skončil 3. Zdroj: http://www.wrc.com/en/wrc/news/march-2016/sordo-penalty/page/3326--12-12-.html

Jinak wrc2 tady fraska, na kterékoli závodě v Evropě by to bylo bez bodu, tady holt bodu dost .. Ale pravidla jsou pro všechny stejne
7. 3. 2016 11:01
0 0
Konečně body pro JML. Ale pro šampionát by to chtělo nějaké Ogierovo chyby a ty jak se zdá nepřijdou. Začíná éra Seba 2, vidím to na minimálně 6 - 8 titulů, pokud se nestane něco hooodně neočekávaného. Takže zase nuda, pánbůh zaplať, že aspoň u trati to nuda není.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!