12. 3. 2016 22:16 − 1520× − 0

Rali Serras de Fafe – komentář

Už na prvním testu se s první letošní soutěží musel rozloučit Ricardo Teodósio, když u jeho Fiesty R5 odešly brzdy.

Portugalský šampionát o prvním březnovém víkendu odstartoval tam, kde se od loňského roku znovu koná portugalský podnik MS, v okolí Fafe. Třináctileté odloučení světového šampionátu od těchto tratí bylo způsobeno hlavně chaosem během pořádání ročníku 2001, který způsobilo nezvykle nevlídné počasí. A zrovna vlídnou stránku počasí neukázalo ani letos a na začátku seznamovacích jízd šotolinové tratě na severu země zasypal sníh. Do startu rally se podmínky sice zlepšily, ale dvojici večerních pátečních zkoušek pro změnu ovlivnil vydatný déšť. Takové podmínky nejvíce vyhovovaly někdejšímu portugalskému mistrovi Ricardu Mourovi. S Fordem Fiesta R5 vyhrál obě páteční zkoušky a na čele si vytvořil náskok 13,8 sekundy na dalšího někdejšího mistra Miguela Campose debutujícího se Škodou Fabia R5.

Už na prvním testu se s první letošní soutěží musel rozloučit Ricardo Teodósio, když u jeho Fiesty R5 odešly brzdy. V první sobotní zkoušce pak ze hry vypadnul další přední pilot Carlos Vieira. Páté místo opustil poté, co svůj Citroën DS3 R5 převrhnul přes střechu. Nejrychlejší časy v RZ 3 a 4 zajel Campos a snížil svůj odstup za vedoucím jezdcem na minimálních 1,5 sekundy. Moura totiž hned ráno zaostal kvůli defektu, ale horší chvíle pro vedoucího jezdce teprve následovala. V pátém testu se totiž u jeho Fiesty R5 rozbil přední diferenciál a bylo po soutěžení.

Do vedení se tak po páté zkoušce vyhoupnul Campos. Nejrychlejší čas na tomto úseku ale zaznamenal úřadující mistr José-Pedro Fontes a rázem jeho Citroën DS3 R5 od vedoucího místa dělilo pouze 1,7 vteřiny. Camposova Fabie na prvním místě moc dlouho nesetrvala, neboť se u ní v RZ 6 porouchal posilovač řízení a posádka se s více než minutovou ztrátou propadla na třetí místo. Tuhé boje o vedení tím ale ani zdaleka neskončily, na Fontesovu příčku si totiž dělal zálusk ještě Pedro Meireles s další Fabií R5. Po sedmé zkoušce se dokázal dotáhnout až na minimální rozdíl 4,6 vteřiny. Fontes ovšem v posledních třech zkouškách zatroubil k útoku, ve všech zajel nejrychlejší čas a své první vítězství v soutěži u Fafe si o 9,6 sekundy uhlídal. Předloňský mistr Meireles dal druhým místem zapomenout na loňskou nevydařenou sezónu a na bedně se i přes problémy s posilovačem udržel i druhý pilot Škody Campos. Třetí Fabii R5 na pátém místě do cíle dovezl Miguel Barbosa, který o 7,6 sekundy podlehnul Carlosu Martinsovi s Citroënem DS3 R5.

Konečné výsledky soutěže portugalského mistrovství

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!